REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos 1 dienos Lietuvai pradedant pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, apie 120 Lietuvos karių pradeda pusmečio budėjimą Jungtinės Karalystės vadovaujamoje ES kovinėje grupėje. Šį kovai su krizėmis skirtą karinį junginį sudaro apie 2 tūkst. karių iš Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lietuvos, Švedijos ir Nyderlandų.

REKLAMA
REKLAMA

ES kovinei grupei priskirti kariai budėjimo metu tarnaus savo šalyse. Jie išlaikys aukštą parengtį ir, jei būtų priimtas ES sprendimas aktyvuoti grupę ir siųsti ją į operaciją, kariai į nustatytą užduoties rajoną išvykti galėtų per 5–10 dienų ir operacijoje išsilaikyti – nuo 30 iki 120 dienų.

REKLAMA

ES kovinė grupė yra pasirengusi vykdyti taikos palaikymo ir krizių valdymo, humanitarinės pagalbos ir gelbėjimo operacijas, teikti paramą trečiosioms šalims kovojant su terorizmu ir vykdyti kitas užduotis. Karinio junginio pasirengimas budėti buvo įvertintas šių metų gegužę Jungtinėje Karalystėje vykusiose pratybose.

Pagrindinis Lietuvos indėlis šioje ES kovinėje grupėje – manevrinis vienetas, kurį sudaro Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono karių kuopa. Be to, ES kovinės grupės štabuose tarnaus Lietuvos karininkai. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabo viršininkas pulkininkas Vaidotas Malinionis eis ES kovinės grupės vado pavaduotojo pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš Lietuvos pirmininkavimo uždavinių ES Bendros saugumo ir gynybos politikos srityje yra padėti išspręsti ES kovinių grupių panaudojimo klausimą. Nors ES šalys rengia ir skiria karius budėti ES kovinėse grupėse nuo 2005 metų, jos dar nė karto nebuvo aktyvuotos krizėms valdyti. Todėl pirmininkavimą ES Tarybai perimsianti Lietuva sieks platesnės diskusijos apie ES efektyvumą, kurioje vienas klausimų būtų lankstesnis kovinių grupių panaudojimas.

Lietuva siūlo supaprastinti kovinių grupių siuntimo į operacijas sąlygas, pratęsti jų budėjimo terminą ir taip sumažinti su šių grupių pasirengimu budėti susijusias sąnaudas, taip pat siūlo, kad kovinėms grupėms karius skiriančios šalys bendrai vykdytų karių mokymus, taip užtikrindamos kuo panašesnę jų parengtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES kovinių grupių veiksmingumui aptarti Lietuvos krašto apsaugos ministerija kartu su Jungtinės Karalystės gynybos ministerija spalį Londone rengia aukšto lygio seminarą.

ES kovinės grupės (angl. EU Battlegroups) – tai daugianacionalinės ES greitojo reagavimo pajėgos, suteikiančios galimybę greitai reaguoti į kylančias krizes. Panašiai kaip ir NATO greitojo reagavimo pajėgas, ES kovines grupes sudaro kariniai vienetai, kuriuos po pusmetį budėti pajėgose rotuodamos skiria šalys narės. Tai bus ne pirmas kartas, kai Lietuvos kariai budės ES kovinėje grupėje, prieš tai jie po pusmetį budėjo 2010 ir 2011 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų