REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi esame girdėję apie populiariausius psichologinius sutrikimus tokius kaip šizofrenija, obsesinis-kompulsinis sutrikimas ir t.t. Tačiau yra daug sutrikimų, apie kuriuos daugelis net nėra girdėję. Tarp jų – ir labai keisti sutrikimai. „Listverse.com“ pateikia net 10 tokių sutrikimų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

10. Landau-Kleffner sindromas

Landau-Kleffner sindromas yra sutrikimas, nuo kurio kenčia 5-7 metų amžiaus vaikai. Jie paprastai praranda gebėjimą kalbėti ir suprasti kalbą; kai kurie taip pat patiria priepuolius. Mokslininkams kol kas dar nepavyko išsiaiškinti, kokia yra šio sutrikimo atsiradimo priežastis ar priežastys.

REKLAMA

Keista tai, kad susergantys vaikai paprastai normaliai mokosi bendrauti ir tada staiga praranda šį gebėjimą. Kai kurios kalbos terapijos šiais atvejais gali pasirodyti veiksmingos, tačiau sindromą išgydyti – gana sunku.

9. Aboulomanija

Aboulomanija nėra gerai ištyrinėtas sutrikimas; bendrai šią maniją galima apibūdinti kaip patologinį neryžtingumą.

Kenčiantys nuo šios manijos asmenys susiduria su labai sudėtingomis problemomis kiekvieną kartą, kai jiems reikia ką nors pasirinkti. Tai gali pasiekti tokią buklę, kad žmogus sunkiai galės normaliai funkcionuoti toliau.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie šia manija sergantys asmenys su sunkumais susiduria kiekvieną dieną ir kartais negali padaryti net paprasčiausių dalykų. Netgi bandymas apsispręsti, ar jie turėtų eiti pasivaikščioti, ar ne, gali juos tarsi “paralyžuoti”. Nuo sutrikimo kenčiantys asmenys praneša, kad nors jie ir suvokia, kad fiziškai gali viską atlikti, jie vis vien būna neveiksnūs.

8. Mary Hart sindromas

Yra atvejų, kuomet asmenis ištinka priepuoliai išgirdus televizijos žvaigždės Mary Hart balsą. Šiuos pranešimus studijavęs mokslininkas nustatė, kad tiriama pacientė iš tikrųjų patyrė priepuolį išgirdusi M. Hart balsą; jis teigė, kad moteriškė susiima už galvos, atrodo pasimetusi ir išsiblaškiusi. Svarbu paminėti, kad šis keistas sindromas paveikia tik tuos, kurie jau kenčia nuo priepuolių dėl kitų priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Kofeino sukelto nerimo sindromas

Kofeinas gali sukelti stiprų nerimą – kadangi daug žmonių šiandien išgėrė ne po vieną ir ne po du puodelis kavos, tai galima įsivaizduoti, kad skaičius nuo šio tipo nerimo kenčiančiųjų gali būti nemažas.

Mokslininkai jau ilgą laiką pripažįsta, kad kofeinas padidina nerimo galimybę; jie taip pat išsiaiškino, kad asmenys, kenčiantys nuo nerimo sindromo, yra kur kas jautresni psichologiniams kofeino efektams. Tad jei esate linkę į panikos priepiolius, kofeino vartojimas gali jums sukelti dar didesnę grėsmę.

REKLAMA

6. Boanthropija (angl. Boanthropy)

Boanthropija yra keistas iliuzinis sutrikimas, kuomet asmuo mano, kad jis/ji yra jautis arba karvė. Yra nuomonių, kad šis sindromas prasideda kaip sapnas, vėliau įsiskverbia į pabudusį protą ir po tam tikro laiko tampa pilna iliuzija. Šią būklę taip pat galima sukelti užhipnotizavus.

Manoma, kad nuo šio sindromo kentėjo Babilonijos karalius Nabuchodonosoras – “Danielio knygoje” rašoma, kad jis pasitraukė nuo žmonių ir ėdė žolę kaip jautis.  

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų