REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kroatijos premjeras Zoranas Milanovičius penktadienį buvo šiltai pasveikintas 27 Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovų, likus dviem paroms iki akimirkos, kai jo šalis taps 28-ąja Bendrijos nare.

Kroatijos premjeras Zoranas Milanovičius penktadienį buvo šiltai pasveikintas 27 Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovų, likus dviem paroms iki akimirkos, kai jo šalis taps 28-ąja Bendrijos nare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai išties istorinis momentas Kroatijai", - pareiškė ES prezidentas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus), skambant plojimams Bendrijos naujokei, kai Z.Milanovičiui buvo įteikta jo naujųjų kolegų nuotrauka su jų parašais antrąją ir paskutinę Briuselyje vykstančio viršūnių susitikimo dieną.

REKLAMA

"Jūs visada buvote europiečiai. Dabar esate visateisiai mūsų Europos Sąjungos nariai", - pridūrė jis.

"Jūsų šalis sunkiai dirbo, kad įgytų" ES narystę, pažymėjo H.Van Rompuy.

"Tai reiškia naujas galimybes, tačiau taip pat naują atsakomybę. Tai reiškia bendrą ateitį", - sakė ES lyderis.

Primindamas, kad Kroatijos įstojimas pirmadienį bus jau septintas kartas, kai ES priima naujas nares per savo 60 gyvavimo metų, H.Van Rompuy sakė, jog tai "primena mums visiems (sėdintiems) prie šio stalo esminį Europos tikslą: gyventi taikoje; gyventi kartu ir klestint".

REKLAMA
REKLAMA

ES lyderiai vėliau penktadienį turėtų nutarti, kad pradėti derybas dėl Serbijos prisijungimo prie Bendrijos, ir Z.Milanovičius pareiškė, kad "mes padarysime viską ir bet ką, kad padėtumėme" Belgradui įvykdyti narystei būtinas sąlygas.

"Mes manome, kad procesas turi prasidėti kaip įmanoma greičiau, trukti pakenčiamai ilgai, tačiau ne per ilgai", - pridūrė Kroatijos premjeras.

"Kaskart pasirodo, kad gyvenimas — tai kelionė, o ne atvykimo vieta. Ir kad svarbiausia yra tiltas, o ne tikslas", - tęsė Z.Milanovičius.

"Šis tiltas mums buvo gan ilgokas, - pridūrė Kroatijos lyderis, turėdamas omenyje, kad jo šalies pastangos prisijungti prie Europos klubo užtruko dešimt metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kroatija taps pirmąja šalimi, įstojusia į ES po 2007 metų, kai Bendriją papildė Bulgarija ir Rumunija, tačiau tik antrąja po Slovėnijos buvusia Jugoslavijos respublika po kruvino tos Balkanų valstybės subyrėjimo praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje.

Daugiau nei 100 garbingų svečių, tarp jų Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir H.Van Rompuy, išskris į Zagrebą dalyvauti iškilmėse kartu su aukščiausiais Kroatijos pareigūnais pagrindinėje sostinės aikštėje, kur taip pat susirinks tūkstančiai kitų žmonių.

Pirmadienį iškart po vidurnakčio sienos su Slovėnija perėjose bus nuimti ženklai "Muitinė".

Tuo pat metu prie sienos su Serbija bus pastatyti ženklai su ES simboliais. Serbija, kuri anksčiau taip pat priklausė Jugoslavijai, siekia, kad ES nustatytų derybų dėl jos stojimo į Bendriją pradžios terminą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų