REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akiniai gyvenimo negadina jau seniai. Jų, skirtingai nei pirmtakų, pagamintų iš storo stiklo ar kristalų, nereikia prilaikyti rankomis, jie dailūs, lengvi ir nešiojančiųjų dažnai nė nejaučiami. Visgi, kai kalbama apie aktyvesnį gyvenimo būdą, sportą ir akinius, nejučia susiduriame su atskiromis nuogirdomis, mitais ir įsitikinimais, kurie, pasirodo, nėra nepajudinami.

Akiniai gyvenimo negadina jau seniai. Jų, skirtingai nei pirmtakų, pagamintų iš storo stiklo ar kristalų, nereikia prilaikyti rankomis, jie dailūs, lengvi ir nešiojančiųjų dažnai nė nejaučiami. Visgi, kai kalbama apie aktyvesnį gyvenimo būdą, sportą ir akinius, nejučia susiduriame su atskiromis nuogirdomis, mitais ir įsitikinimais, kurie, pasirodo, nėra nepajudinami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik retam trumparegiui sportuoti nerekomenduojama

Akių gydytoja Jolita Vailionienė neigia mitą, kad trumparegiai sportuoti negali. Anot jos, aktyvi veikla ir sportas dažniausiai ne tik nekenkia silpnaregiams, bet ir priešingai – yra rekomenduotini. Tiesa, ne visos sporto šakos. „Tik esant didesnio laipsnio trumparegystei arba pakitus akių dugnui, kai kurios sporto šakos gali būti pavojingos. Tokiu atveju negalima užsiimti boksu, imtynėmis, karatė, sunkiąja atletika ar gimnastika, šuoliais nuo tramplyno. Lygiai taip pat reikia vengti darbų, kuriuose rei¬kia dažnai lankstytis, kilnoti sunkius daiktus. Visa tai padidina tinklainės atšokimo riziką. Visus kitus bet koks sportas veikia tik teigiamai, gerina viso organizmo, kartu ir akių, kraujotaką“, – tvirtina gydytoja.

REKLAMA

Gydytojai antrina ir Vilma Maigienė, optikos salonų tinklo „Fielmann“ klientų aptarnavimo vadovė.Ji pastebi, kad silpnesnį regėjimą turintys ir aktyviau sportuoti nusiteikę klientai dažnai yra girdėję apie galimą riziką ir teiraujasi, ar tai nepavojinga. Tuomet optikos gydytojas arba peržiūri neseno akių dugno tyrimo rezultatus, arba paragina tokį tyrimą atlikti. Kitas klientų dažnai užduodamas klausimas – ar yra korekcinių akinių, pritaikytų sportui. Tai ypač aktualu tiems, kuriems dėl vienų ar kitų priežasčių netinka kontaktiniai lęšiai.

REKLAMA
REKLAMA

„21 amžius išsprendė šią visiems trumparegiams, toliaregiams ir kitiems prasčiau matantiems aktualią problemą. Optikos salonuose galima rasti specialių akinių, skirtų sportuojantiems ir aktyviai gyvenantiems žmonėms. Tokie akiniai ne tik apsaugo akis nuo žalingų UV spindulių, bet atitinka du svarbiausius šiam tipui keliamus reikalavimus. Pirmiausia, jie turi būti patogūs ir prigludę, kad netrukdytų judant. Antras labai svarbus kriterijus – jie turi būti atsparūs smūgiams. Todėl akiniai sportui yra gaminami iš smūgiams atsparaus plastiko. Tokius akinius įmanoma tik sulaužyti, o ne sudaužyti. Tai labai aktualu sportuojantiems – ne tik todėl, kad jiems dažniau kyla grėsmė numesti akinius ant žemės, bet ir todėl, kad sudaužius stiklinius akinių lęšius, kiltų grėsmė susižeisti šukėmis,“ – pasakoja V.Maigienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerai matyti sportuodami nori ne tik profesionalai

Klientų įpročius ir tendencijas sekanti specialistė pastebi, kad nors ir neženkliai, bet susidomėjimas sportui skirtais akiniais vis didėja. Anot „Fielmann“ atstovės, specialių akinių ieško jau ne tik profesionalūs sportininkai, bet ir savo malonumui sportuojantys aktyvaus gyvenimo būdo mėgėjai. „Net ir tie, kurie reguliariai panardo tik ežere ar baseine, nori tai daryti komfortiškai. Nardymo akiniai su korekciniais lęšiais padeda išlaikyti optimalų regėjimo ryškumą, akių kaušeliai reguliuojasi pagal poreikius, o odą saugo nedirginantis silikoninis sandarinimas bei patogi akinių juosta. Su draugais krepšinį, futbolą ar tenisą savaitgaliais pažaidžiantys sporto entuziastai taip pat mieliau renkasi specialius, iš smūgiams atsparios medžiagos, pavyzdžiui, polikarbonato plastiko, pagamintus akinius nei, kad rizikuoja savo kasdieniu aksesuaru ar, svarbiausia – akių saugumu.“

REKLAMA

Kad prastas regėjimas – sportui ne kliūtis, įrodo ir garsių sportininkų pavyzdžiai, nes specialius sportui skirtus akinius su dioptrijomis nešioja ir pasaulinės sporto įžymybės. Pavyzdžiui, garsiausias šiuolaikinis JAV plaukikas, daugkartinis pasaulio ir olimpinis čempionas bei rekordininkas Michaelis Phelpsas. 27 metų sportininkas nuo vaikystės negalėjo pasigirti geru regėjimu, tačiau silpnos akys jam nesutrukdė laimėti 22 olimpinių medalių (iš jų net 18 – aukso)! Plaukimo takelyje M. Phelpsas dėvi specialius nardymo akinius su dioptrijomis, o išlipęs iš baseino puošiasi stilingais tradiciniais korekciniais akiniais. Legendinis krepšininkas amerikietis M. Jordanas taip pat kartais į aikštę išbėgdavo su specialiais korekciniais akiniais, juos dėvėjo ir nemažai kitų NBA lygos krepšininkų – gerbėjų interneto svetainėse ar pokalbių forumuose galima rasti ne vieną stilingiausių visų laikų akiniuočių – krepšininkų dešimtuką.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų