REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Miškų tarnybos (Forest Service) ir Davey instituto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad miestuose augantys medžiai kasmet vidutiniškai išgelbsti bent vieno žmogaus gyvybę šalindami iš oro mažos dispersijos teršalų daleles.

REKLAMA
REKLAMA

Šio tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Environmental Pollution“. Pasak tyrimo autorių, tokio dydžio mieste kaip Niujorkas medžiai kiekvienais metais išgelbsti bent 8 žmonių gyvybę.

REKLAMA

Tokią išvadą mokslininkai priėjo 10 didelių JAV miestų išanalizavę mažos dispersijos dalelių, kurių skersmuo mažesnis nei 2,5 mikono, koncentraciją ore. Nuolat įkvepiamos tokios dalelės gali sukelti plaučių uždegimą, aterosklerozę, pakenkti širdies ir kraujagyslių sistemai ir kelti priešlaikinės mirties pavojų.

Žmogaus nosis pajėgia nufiltruoti stambias dulkių daleles, bet praleidžia mažos dispersijos teršalus, kurie patenka į plaučius. Tarp tokių medžiagų yra ir sieros rūgšties, berilio, nikelio, arseno ir kitų pavojingų medžiagų dalelės. Pasak specialistų, kai kurios mažos dispersijos dalelės, patekusios į organizmą žmogui kvėpuojant, tampa kancerogenais.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau miestuose augantys medžiai, tyrimo autorių teigimu, padeda išvengti tokio pavojaus arba jį sumažina: miestų parkai valo orą ir sveikatos požiūriu gyvenimą mieste daro saugesnį. Pasirodo, medžių iš oro pašalintų mažos dispersijos dalelių, kurių skersmuo siekia 2,5 mikrono ar dar mažesnis, kiekis yra mažesnis, nei sugertų stambių dalelių (iki 10 mikronų), tačiau sveikatingumo požiūriu toks efektas yra kur kas svarbesnis, sakoma pranešime.

Amerikiečių mokslininkų teigimu, būtent medžiai miestų orą padaro tinkamą žmonėms kvėpuoti. Nors šiuo metu išsamūs tyrimai apie miestų parkų įtaką oro sudėčiai dar neužbaigti, tačiau pirminiai rezultatai liudija, kad dideli miestai negali apsieiti be žaliųjų zonų, jei tik norima saugoti miestelėnų sveikatą ir sumažinti mirtingumą nuo ligų, susijusių su oro užterštumu.

Miestų parkai šiuo metu yra pats pigiausias ir labai efektyvus oro valymo būdas, sakoma pranešime. Suprantama, pasak tyrimo autorių, vien tik medžiai taršos problemos neišspręs: būtina mažinti transporto priemonių ir gamybos objektų skleidžiamą taršą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų