REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atliekų tvarkytojai parlamentarus bando įtraukti į konkurencinę kovą

Seimo Antikorupcijos komisija aiškinsis, kam naudinga nauja atliekų tvarkytojų licencijavimo tvarka

Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupė galimoms korupcijos apraiškoms teismų, teisėsaugos ir kontroliuojančių institucijų veikloje tirti posėdyje trečiadienį svarstė grupės asmenų skundą, kuriame teigiama, kad kai kurios atliekų tvarkymo versle dirbančios įmonės galimai pažeidžia įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA

Skundas: licencijos išduotos neteisėtai

,,Tai skundas, kuris buvo atsiųstas Seimo pirmininko pavaduotojui Kęstui Komskiui dės VšĮ ,,Egio“ ir asociacijos Age atliekų tvakymo organizavimo. Jo autoriai teigia, kad pagal anksčiau išduotas licencijas jos neatitiko licencijavimo tvarkos. Toks pats raštas nusiųstas ir aplinkos ministrui Valentinui Mazuroniui“, - po posėdžio žurnalistams sakė Antikorupcijos komisijos darbp grupės vadovas Antanas Nesteckis. Tačiau jis teigė, kad šio skundo nereikėtų sieti su kriminalinės policijos biuro pradėtu ikiteisminiu tyrimu dėl įmonės ,,Gija“, dėl kurios yra kilę įtarimų, kad jie esą atliekas tvarkė ne taip, kaip derėtų ir išrašydavo fiktyvias pažymas.

REKLAMA

,,Šie faktai šiandien nebuvo aptariami, kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas. Mes svarstėme, ar ta licencijavimo tvarka, kuri šiuo metu galioja, yra tinkama ir licencijos yra išduotos teisėtai“, - sakė A. Nesteckis. Paklaustas, ar nuo šių metų pradžios pasikeitusi licencijavimo tvarka užkirs kelią piktnaudžiavimams, jis teigė neatmetantis galimybės, kad nuo šių metų sausio pasikeitus pakuočių ir elektroninių atliekų utilizavimo tvarkai ir sugriežtinus licencijavimo tvarką, atsiranda įmonių, suinteresuotų perimti šią veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

,,Manau, kad vyksta kova tarp konkurentų. O Seimo Antikorupcijos komisijos priedermė (pasirūpinti), kad nebūtų pažeistos įstatymo normos, ir kad pakuočių mokestis būtų sumokamas, o ne pateisinamas dokumentais“, - sakė A. Nesteckis. Jo teigimu, komisija lauks Aplinkos apsaugos ministerijos, kuri taip pat sudarė specialią komisiją, išvadų.

,,Kai ji pateiks išvadas dėl buvusios tvarkos ir išduotų licencijų atitikimo, mes kreipsimės į STT su klausimu, ar naujoje tvarkoje nėra korupcijos požymių. O vėliau žiūrėsime, kam pagal naują tvarką galėjo būti išduotos licencijos, o kam negalėjo“, - sakė A. Nesteckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija: informacijos apie neteisėtai išduotas licencijas neturime

Tuo metu Aplinkos apsaugos ministerijos atstovė Vilma Karosienė teigia, kad gautame rašte keliamas klausimas, ar visos institucijos gerai atlieka savo darbą organizuojant atliekų tvarkymą.

,,Gamintojai ir importuotojai turi pareigą tvarkyti savo gaminių atliekas, finansuoti tuos veiksmus. Ir analizuodami raštą, norime pasižiūrėti plačiau – ar pakankamai teisės aktai, ar nėra prielaidų įtakoti atliekų tvarkymą“, - sakė Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė V. Karosienė. Ji pridūrė, kad pasikeitus įstatymams įmonės negali turėti kelių licencijų organizuoti atliekų tvarkymą, o informacijos apie galimai fiktyviai išduotas licencijas neturinti.

REKLAMA

Tačiau Seimo Antikorupcijos komisijos nariai posėdyje nevienareikšmiai teigė manantys, kad šiame versle yra nemažai nešvarių dalykų. Komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius ministerijos atstovės tiesiai paklausė, ar ji arba kiti darbuotojai nepatyrė spaudimo dėl licencijų išdavimo, tačiau tiesaus atsakymo neišgirdo.

,,Dėl spaudimo – tiesioginio nesu patyrusi“, - sakė V. Karosienė, pabrėžusi žodį ,,tiesioginio“. Ji sakė nežinanti, kodėl kai kurie atsakingi pareigūnai pasitraukė iš ministerijos ir negalinti vieno ar kito asmens išėjimo su verslo interesais: ,,Asmenis žinau, bet išėjimo priežasčių negalėčiau komentuoti“, - sakė ji.

REKLAMA

Konkurencinėje kovoje – ir Seimas, ir ministerija

Parlamentai posėdyje suabejojo, ar kreipimosi autoriai neturi kokių nors išskaičiavimų – esą nustatyti, kas yra skundo autoriai nepavyksta: tai ne anoniminis skundas, nes jis pasirašytas, tačiau nenurodyti nei adresai, nei kontaktiniai duomenys. Todėl esą gali būti, kad vyksta kažkokia užkulisinė konkurencinė kova.

,,Ar tas raštas nebus įrankis pasiųsti parlamentą į konkurencinę kovą?, - svarstė Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius, o Rimantas Dagys, kreipdamasis į Aplinkos ministerijos atstovę sakė neatmetantis, kad į konkurencinę kovą įtraukta ir ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Aš darau prielaidą, kad jūs dalyvaujate konkurencinėje kovoje“, – replikavo jis, siūlydamas sudaryti komisiją, kuri išsiaiškintų, kas yra tie asmenys, kurie parašė skundą. Nors komisijos narė Agnė Bilotaitė priminė, kad žmonės dažnai nepasirašo dėl to, kad bijo, R. Dagys spaudė, jog pirmiausia reikia sužinoti, ar rašto autoriai iš viso egzistuoja, o jei taip – ar jie tikrai patys parašė kreipimąsi.

,,Mes nagrinėjame konkretų skundą, bet susidaro įspūdis, kad mes esame įtraukiami į mistinį vaizdelį (...) nesinorėtų būti kieno nors įrankiu“, - aiškino R. Dagys. Anot jo, licencijavimo tvarkos pakeitimas gali paskatinti besisukančius atliekų tvarkymo versle dar kartą persigrupuoti ir vienas esminių klausimų, kuriuos reikia išsiaiškinti – ar pataisų rengėjai patys nedalyvauja versle.

REKLAMA

Jame sukasi tikrai nemenki pinigai. ,,Jeigu visi, kam priklauso mokėti už atliekų tvarkymą, sumokėtų mokestį, tai būtų beveik 200mln. litų”, - patikslino V. Karosienė.

Aplinkos ministerijos sudaryta speciali komisija savo išvadas žada pateikti iki liepos 30 dienos. Tuomet darbo vėl imsis Seimo Antikorupcijos komisija, kuri neatmeta prašysianti STT įvertinti, ar licencijavimo tvarkoje nėra landų korupcijai pasireikšti.

,,Dabartinės licencijavimo nuostatos gali suponuoti įtakų perskirtymą iš naujo. Taip pat reikėtų išsiaiškinti susijusių asmenų ratą – juk nebūtinai turi būti taip, kad patys ministerijos darbuotojai tiesiogiai dalyvauja“, - sakė A. Nesteckis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų