REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po eilinių muštynių – kerštas galingais ginklais

Du broliai, kurių namas prie pat Marijampolės pernai buvo grėsmingai apšaudytas ir nuo kulkų atsitiktinai žuvo vieno iš brolių mergina, nuo pat pradžių žinojo, kas ir už ką jiems keršijo, tačiau prieš policininkus vaidino nieko nežinančius nelaimėlius. Tokia mintis peršasi dabar, pareigūnams baigus ikiteisminį tyrimą ir bylą perdavus nagrinėti teismui.

REKLAMA
REKLAMA

Šiurpino 8 žmones

Tyrimas dėl marijampolietės Neringos N. ( 24 m.) nužudymo itin pavojingu būdu (apšaudant) ir pasikėsinimo nužudyti dar 7 žmones, kurie tuo metu buvo ciniškų nusikaltėlių nusižiūrėtame name, baigtas simbolišku laikotarpiu – minint pirmąsias šio kraupaus nusikaltimo metines.

REKLAMA

Tragedija iš pat ryto, tuoj po septynių, Marijampolę sudrebino praėjusių metų birželio 16-ąją, kai dauguma žmonių, sulaukę šeštadienio, dar miegojo. Dabar jau nustatyta, kad vienas nusikaltėlis automobiliu atvežė kitus tris, kurių vienas padavė ginklus, o du apšaudė namą su gyventojais. Tas vežėjas – ne kartą Lietuvoje ir Anglijoje teistas Kalvarijos gyventojas Egidijus Galinis (28 m.). Jo kraštietis ir artimas draugas Martynas Grigoriu (28 m.), taip pat Kalvarijos policijos „galvos skausmas“ daugybę metų, lemtingą rytą tapo mirtį nešančiu šauliu, kaip ir 5 kartus teistas (už narkotikus, chuliganizmą, sukčiavimą, plėšimą) marijampolietis Martynas Rinkevičius (32 m.). Visi trys dabar kaltinami tyčia nužudę Neringą N. ir pasikėsinę nužudyti dar 7 žmones. Už tai jiems gresia laisvės atėmimas iki 20 metų arba net iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš teismą dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis stos ir dėl automobilių vagysčių policijai žinomas marijampolietis Dainius Kulboka ( 37 m.). Jis, anot tyrėjų, perdavė kitiems kaltinamiesiems automatinį šaunamąjį ginklą „Kalašnikov“ ir pistoletą kulkosvaidį „Agram“ bei jais šaudyti skirtus šaudmenis.

Namas iš šių itin galingų ir visuomenei pavojingų ginklų buvo apšaudytas net 26 šūviais. Aišku, ginklais naudotasi nelegaliai.

Lemtinga kulka

Kaip teigė tyrimui vadovavusio Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis, prie pat Marijampolės, Mokolų kaime, esantis brolių Gintaro (27 m.) ir Audriaus (33 m.) Žemininkų namas apšaudytas kerštaujant. Išvakarėse broliai girtavo su keliais asmenimis ir sumušė vieną iš kaltinamųjų. Po šio incidento per naktį gimė keršto planas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumuštojo pykčio turėta būti itin didelio, jeigu atkeršyti vienam chuliganui buvo skirtos tokios gausios nusikaltėlių pajėgos.

Tik dėl to keršto nukentėjo ne vakarykštis smogikas, o niekuo dėta mergina. Vieno restorano virtuvėje pastaruoju metu dirbusi Neringa N. buvo Gintaro Žemininko mergina, ji tą naktį nakvojo pas Gintarą. Dėl šūviais sukelto triukšmo Neringa tuo momentu kilo iš lovos ir akimirksniu tapo gyvuoju taikiniu dviem kulkoms – į koją ir į galvą. Pastaroji kulka merginai atskraidino mirtį – panelė ligoninėje mirė po trijų valandų.

REKLAMA

Dar viena kulka kliudė brolių tetą Vidą G. (50 m.), miegojusią antrajame namo aukšte. Moteriai buvo sužalota koja, pavojus gyvybei negrėsė, bet gydytis teko.

Į kitus 6 namo gyventojus, tarp kurių buvo ir 2 mažamečiai, kulkos nepataikė, nors medinio namo siena po apšaudymo buvo likusi gerokai suvarpyta.

Liudininkų nebuvo

Įžūliai veikusius kaltinamuosius pareigūnai priskiria kadaise Marijampolėje veikusiai Arūno Jakšto (dabar 48 m.) vadovautai nusikaltėlių grupuotei – jakštiniams. O broliai Žemininkai nepriskiriami nė vienai Marijampolės krašte nuo seno žinomai nusikalstamai gaujai, nors su jų atstovais esą bendrauja. Abu broliai yra pagarsėję vagystėmis, plėšimais, telefoniniu sukčiavimu ir chuliganizmu, teisti nuo paauglystės, kalėję, agresyvūs, iki pernykštės tragedijos bauginę savo kaimo žmones ir grasinimais, ir prakeiksmais, ir nelegaliai laikytu koviniu šunimi. Šis, beje, buvo įregistruotas dabar jau nužudytos Neringos N. vardu, nes teisti asmenys kovinio šuns negalėjo turėti.

REKLAMA

Kai tą rytą medinis Žemininkų namas Marijampolės priemiestyje, prie pat itin judrios magistralės „Via Baltica“, buvo apšaudytas, artimiausi kaimynai apie įvykdytą brutalų nusikaltimą sužinojo tik tada, kai į gatvelę atlėkė policijos ir greitosios pagalbos ekipažai. Tiesa, atsirado girdėjusiųjų „kažkokį perkūną“, bet jų nemanyta, kad tai – šūviai. Niekas esą nepastebėjo ir prie Žemininkų namo tą rytą priartėjusio automobilio su mirtį sėti pasirengusiais įžūliais šauliais, nors buvo jau šviesu ir vyresnieji kaimynai buvo jau atsikėlę, vaikštinėję po kiemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl nusikaltimą tirti, nesant liudininkų, buvo sudėtinga.

Trys tebėra suimti

Bet Marijampolės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus (ONTS) pareigūnai, vadovaujami Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų ir padedami Kriminalinės policijos biuro pareigūnų, su rezonansiniu tapusio nusikaltimo tyrimu sėkmingai susidorojo.

Pirmiausia, praėjus vos dviem dienoms po nusikaltimo, policininkų rankose atsidūrė jakštinis Martynas Rinkevičius. Jis buvo sulaikytas Vilniuje, kur pastaruoju metu praleisdavo daugiau laiko, nes intensyviai gydėsi (serga keliomis labai sunkiomis ligomis). Mažametį vaiką su drauge turintis, padorios motinos užaugintas vienturtis Martynas suimtas iki šiol. Manoma, kad nemąstančiu nusikaltėliu jis tapo paveiktas narkotikų.

REKLAMA

Kiti įtariamieji, kurių po įvykio intensyviai ieškojo pareigūnai, sėkmingai slapstėsi visą mėnesį, kol buvo sulaikyti Kaune ir suimti.

Visi šiuo metu kaltinami asmenys yra pažįstami su broliais Žemininkais. Visi jie, išskyrus ginklų „padavėją“ D. Kulboką, teismo dienos laukia būdami suimti.

Beje, už grotų šiuo metu dienas leidžia ir tuokart apšaudyto namo gyventojas G. Žemininkas. Pernai liepą jis buvo nuteistas 3 metus kalėti, nes, praėjus vos 3 savaitėms po savo draugės netekties, būdamas girtas, nuėjo pas jauną kaimynę, terorizavo ją, pjudė koviniu šunimi, kuris sudraskė kaimynės keturkojį, pririštą prie būdos, ir grasino pačiai kaimynei. Mergina išdrįso pasiskųsti, ir taip Gintaras užsidirbo septintąjį savo gyvenime teistumą.

REKLAMA

Ginklai, kuriais lemtingą rytą šaudė sužvėrėję šauliai, netrukus po nusikaltimo buvo surasti išardyti dalimis, glūdėję keliose vietose, vandenyje. Slėptuvės aptiktos Marijampolės krašte, bet gerokai toliau apšaudyto namo.

Angelai sargai

Už operatyviai atskleistą nužudymą brolių Žemininkų name trys Marijampolės policijos ONTS pareigūnai pernai buvo apdovanoti Antrojo ir Trečiojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklais „Angelas Sargas“ – tai komisaras inspektorius Tomas Rainys, komisaras Gražvydas Gustaitis ir vyresnioji inspektorė Erika Sokienė. O Pirmojo laipsnio toks ženklas buvo įteiktas vyresniajam komisarui Rymantui Gedvilui iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigė minėtų pareigūnų gerą darbą įvertinę jų vadovai, iš karto po nusikaltimo nebuvo jokių duomenų apie įtariamuosius, nukentėję broliai Žemininkai nebendradarbiavo su policija, nenurodė galimų tyrimo krypčių, o įtariamųjų ratas buvo itin didelis. Nebuvo aišku, ar tai Marijampolės organizuotų nusikalstamų grupuočių tarpusavio santykių aiškinimasis, ar tai buitinis, o gal sąlygotas materialinių, asmeninių ar kitų aplinkybių konfliktas.

Minėti policininkai profesionaliai, kruopščiai ir kvalifikuotai atliko įvykio vietų sudėtingas apžiūras, trukusias net po keliolika valandų, apklausė daugybę žmonių, neatidėliotinai susistemino, įvertino apžiūrų metu paimtą didelį kiekį tyrimo objektų bei paskyrė užduotis, kontroliavo, tinkamai ir greitai įvertino itin didelės apimties telekomunikacijų tinklais perduodamą informaciją. Visa tai turėjo lemiamą reikšmę tyrimo sėkmei.

REKLAMA

Tik faktai:

Namą apšaudę nusikaltėliai nelegaliai naudojosi itin galingais ir pavojingais ginklais.

Štai Kroatijoje kadaise sukonstruotas „Agram“ – nusikalstamo pasaulio atstovų itin mėgstamas ginklas, nes yra patogus nešiotis ir slėpti po drabužiais: yra 33 centimetrų ilgio ir sveria vos per 2 kilogramus („Kalašnikovas“ yra ir ilgesnis, ir dukart sunkesnis).

Iki 200 šūvių per minutę iššaunantys ginklai „Agram“ jau ne kartą sėję mirtį Lietuvoje, kai santykius aiškinosi arba siekė nužudyti nusikalstamos gaujos.

„Agram“ pareigūnai mėgsta vadinti samdomų žudikų ginklu.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų