REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų kančios – ne be tėvų pagalbos

Mama žiauriai sužalojo savo pusantrų metukų dukrelę, o 5 metų berniukas padegė savo 3 metų broliuką. Tai tik keli pastarųjų dienų atvejai, kai nukentėjo vaikai, kuriems kiekvieną akimirką reikalinga suaugusiųjų priežiūra. O augesnieji, pajutę atostogų laisvę, patys ieškosi nelaimių ir tragedijų, be kurių nepraeina nė viena vasara.

REKLAMA
REKLAMA

Mažoji kankinė

Lūžę galvos kaulai, lūžęs blauzdikaulis, kirstinė žaizda kaktoje, sumuštas ir žaizdotas visas kūnelis, sužalotas net gomurys, išmušti 8 dantukai. Tokius faktus šiurpdami vardijo Širvintų ligoninės medikai, skubiai suteikę pirmąją pagalbą pusantrų metukų Laplierių kaimo gyventojai, į jų rankas patekusiai prieš pat vidurnaktį. Netrukus mergytė buvo išvežta gydyti į Santariškių ligoninę Vilniuje.

REKLAMA

Gali būti, kad taip prasidėjo labai ilga mažosios kelionė po „valdiškus namus“, nes mergytė, kaip paaiškėjo, nereikalinga savo motinai (32 m.). Visi šiurpūs sužalojimai – šios moters smurto išpuolio pasekmė. Anot medikų, ant mažosios pacientės kūno nebelikę sveikos vietos.

Trijų dukterų motina tą vakarą buvo neblaivi – jai nustatytas lengvas girtumo laipsnis (1,17 promilės alkoholio). Vėliau nutarta moterį suimti mažiausiai 5 paroms. Jai teks atsakyti teisme dėl sunkaus mažametės dukrelės sužalojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Kol smurtautoja sėdėjo areštinėje, medikai kelias paras įnirtingai kovojo dėl mažylės gyvybės. Paskui padėtis stabilizavosi. Tačiau ligoninėje mergytė praleis dar nemažai laiko, nes gydyti reikia ne tik minėtus sužalojimus, bet ir ankstesnius, kurie, nesuteikus jokios pagalbos, mažylės kasdienybę buvo pavertę kančia. Pavyzdžiui, kažkada buvo lūžęs rankos kaulas ir paliktas be gydymo.

Mušta ir anksčiau

Būtų galima tik stebėtis ir tyrinėti, kokios aplinkybės jaunas mamas paverčia monstrais, tačiau pastarųjų metų šiurpios mažylių tragedijos rodo, kad neįmanoma rasti konkretaus atsakymo į klausimą, kodėl sveiko proto, gražios, sau nemažai dėmesio skiriančios moterys ne tik kankina, bet ir nužudo savo vaikelius. Belieka tik konstatuoti jau įvykusius skaudžius faktus ir daryti išvadas, kad net po vienu stogu gyvenantys žmonės yra nedėmesingi vienas kitam, susvetimėję.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai ta pati šeima iš Laplierių kaimo. Kaip ji gyveno iki nelaimės, nei Gelvonų seniūnijoje, nei Širvintų vaiko teisių apsaugos skyriuje nežinoma. Žinoma tik tiek, kad pora turi tris dukras, gyvena atokiame kaime ir pernykštį rudenį yra atsikėlusi iš kito rajono. Nors tame rajone šeima buvo įtraukta į probleminių šeimų sąrašą, Širvintų rajono valdininkams ši informacija, pagrįsta reikiamais dokumentais, iki šiol buvo neperduota. O kol dokumentų nebuvo, socialiniai darbuotojai nesivargino susipažinti su naujakuriais, pasidomėti, kokiomis sąlygomis gyvena mažametės.

REKLAMA

Tik po įvykio tapo aišku, kad trijų mažylių mama nevengdavo stiklelio. Dar paaiškėjo, kad arba pati mušdavo savo pusantrų metukų dukrelę, arba jos neapsaugodavo nuo kitų smurtautojų. Taip tikina medikai.

Į areštinę uždarytos moters vyras teigė „niekada nematęs“, kad žmona būtų girta ar kad vaikai būtų sumušti. Esą po darbų vėlai sugrįžęs vyras pastebėdavęs sumušimų žymių ant jaunėlės kūno, tačiau žmona atsakydavusi, kad mergytė susižalojo pati. Beje, vyras ir greitąją pagalbą dukrelei pats iškvietęs tą vakarą, kai pastebėjęs ją leisgyvę. Tik žmona tuokart paaiškinusi, kad dukrelė užspringusi dešrele... Ir apskritai šis žmogus ne viską namie žinodavęs: štai jam buvo didelė naujiena, kad žmona laukiasi ketvirtojo vaikelio. Apie tai ji pasisakė tik pareigūnams, kai šie sprendė suėmimo klausimą. „Akistata“ žino ne vieną istoriją, kai toks vyro „nežinojimas“ apie žmonos nėštumą baigęsis netgi naujagimio nužudymu.

REKLAMA

Padegė broliuką Kitoje šeimoje, kurioje su nerimu kasdien laukiama žinių apie 3 metukų sūnelį, išvežtą gydyti į Kauno klinikas, aukščiau minėtų problemų bent jau pastaruoju metu tikrai nebuvo. Jau vien dėl to, kad du sūnelius turintys tėvai – nebe pora. Prieš kurį laiką vyras, Radviliškio gyventojas, buvo įpareigotas gyventi atskirai nuo savo šeimos, nes joje smurtavo. O tada – ar keršto valdomas, ar tikrai geresnio ir saugesnio gyvenimo savo abiem sūneliams linkėdamas – pradėjo reikalauti, kad iš žmonos būtų paimti vaikai ir įkurdinti globos įstaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, vyras buvo lyg pranašas. Mat vieną vidurdienį atsitiko taip, kad be suaugusiųjų priežiūros buvę 3 ir 5 metukų broliukai žaidė tol, kol žaidimas baigėsi tragedija.

Nelaimė įvyko Radviliškyje, daugiabučio namo laiptinėje. Kaimynė, išgirdusi riksmą, išbėgo iš buto ir buvo priblokšta: klykė trimetis, kurio drabužėliai buvo apimti liepsnos. Moteris skubiai puolė plėšti drabužius nuo vaiko ir apipylė jį šaltu vandeniu.

Paaiškėjo, kad trimetį kažkokiu degiu skysčiu (tai aiškinasi tyrėjai) apipylė ir padegė jo 5 metų brolis. Tuo metu vaikų mama buvo namie. Moteris sakė nepastebėjusi, kad sūnūs, išeidami žaisti į lauką, būtų pasiėmę degtukus. O kur gavę degaus skysčio – išvis mįslė.

REKLAMA

Pavojingo vaikų žaidimo pasekmės kraupios – mažylis apdegė apie 60 procentų kūno. Tik po kelių parų berniuko būklė stabilizavosi, bet išliko itin sunki. Vaikas apdegęs rankas, krūtinę, nugarą. Anot medikų, nudegimų žaizdos gilios jau vien dėl to, kad kūnas per ilgai lietėsi su užsiliepsnojusiais drabužėliais. Nelaimėlio laukia dar ne viena operacija, ilgas gydymas. 15-metis – prie vairo

Dėl minėtų mažamečių kančių galima kaltinti tik suaugusiuosius. O štai paaugliai nelaimių ieškosi patys, nes ir jiems labai stinga tėvų dėmesio. Tokią išvadą galima daryti sklaidant policijos pastarųjų dienų įvykių suvestines.

REKLAMA

Žeimelio kaime (Pakruojo r.) galėjo labai liūdnai baigtis dviem paaugliams, kai popietę 15-metis nugvelbė tėvų automobilį, jo raktelius ir 11 metų pusbrolį sugundė esą pasivažinėti.

Nepatyręs vairininkas spaudė tokiu dideliu greičiu, kad nesuvaldė automobilio. Geležinkelio pylimu mėtoma mašina nulėkė į pakelę, tada vėl užlėkė į pylimą, pakilo į orą, skriejo apie 20 metrų, vertėsi ir trenkėsi į žemę.

15-metis buvo prispaustas vairo. Paauglį išvadavo atvykę policininkai. Keleivis per avariją iškrito iš automobilio ir buvo prispaustas po juo. Berniuką išvadavo tik ugniagesiai gelbėtojai. Abu vaikai patyrė rimtų sužalojimų, tad po avarijos buvo paguldyti į ligoninės reanimacijos skyrių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvertė tvorą

Jauni kelių „ereliai“, kurių tėvams nelabai rūpėjo, kaip vaikai leidžia laiką naktį pas draugą, prisidirbo ir Marijampolėje.

Naktį 16-metis ir 17-metis savavališkai pasiėmė ką tik pilnametystės sulaukusio draugo, su kuriuo vakare šventė, automobilį, nes mašinos savininkas esą jau miegojo, ir nutarė pasivažinėti. Paaugliai, neturėdami teisės vairuoti, vairavo pasikeisdami. Nesuvaldytas automobilis, vairuotojui nepasirinkus saugaus greičio, paryčiais nuvažiavo nuo kelio ir atsitrenkė į vienos bendrovės tvorą. Tvora liko apgadinta, buvo išverstas betoninis stulpelis. Paaugliai, pabūgę atsakomybės, pasišalino.

REKLAMA

Kadangi jaunieji kelių „ereliai“ nesusižalojo, tai manė, jog niekas apie avariją nesužinos. Juolab kad mašinos savininkas vėliau operatyviai pasistengė aplamdytą mašiną pristatyti meistrui.

Tačiau paaugliai buvo išaiškinti, kai pareigūnai pradėjo ieškoti avarijos kaltininkų. Padėjo liudininkas, nurodęs įsidėmėtas pasprukusio automobilio numerių raides, ir miesto gatves filmuojančios vaizdo kameros. „Ereliai“ buvo nustatyti. Jiems beliko prisipažinti, o jų tėvams – pakrapštyti pinigines ir pasidžiaugti, kad sūnų nuotykis baigėsi be rimtesnių traumų ir tragedijų.

REKLAMA

Tik faktai:

Nauja tragedija, dėl kurios šiurpo net medikai, užfiksuota Rokiškyje: anksčiau už nužudymą kalėjęs 34 metų vyras, būdamas girtas, namie smogė kirvio pentimi į galvą 10 metų podukrai, o tada pabėgo iš namų.

Sužalota mergaitė vėlų vakarą atsidūrė ligoninėje, kur medikai nustatė, kad ji ir anksčiau patyrusi patėvio smurtą; vyras suimtas, jo sugyventinė įbauginta.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų