REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Noras suliesėti baigėsi mirtimi

Internete nusipirkusi efektyvių lieknėjimo piliulių ir jų padauginusi, lenkė po savaitės mirė. Tas pačias tabletes juodojoje rinkoje perka bei saujomis geria ir mūsų tautiečiai. Kiekvienas storulis, nežiūrint kartais mėtomų nenuoširdžių pareiškimų, kad jam ir taip gerai, vis tik tyliai širdyje svajoja suliesėti.

REKLAMA
REKLAMA

Ir numesti svorį ne bet kaip, nes prakaituoti sporto salėse ir gultis iš alkio gurgiančiu skrandžiu – nedaugelio jėgoms. Visiems norisi patogiai gyventi, sočiai valgyti, išgerti stebuklingą piliulę ir sulieknėti.

REKLAMA

Šioje santvarkoje, jei tik yra paklausa, netruks atsirasti ir pasiūla. Gi parduodami stebuklingi tepalai, kurių reklama garantuoja, kad ant plikės suvešės tanki ševeliūra, galima nusipirkti tablečių, kurių išgėrus vyrui išaugs, patys suprantate kas, dvigubo ilgio. Yra ir „stebuklingo medaus“, išgydančio vėžį, ir gyva gausybė kitokių prekių naiviems lengvatikiams.

Varšuvoje gyvenusi, licėjuje studijavusi dvidešimtmetė Martina šį pavasarį užsikepė tablečių pagalba suliesėti.

REKLAMA
REKLAMA

Liesėjo ir... silpo

Moksleivė internete susiradusi užsisakė tabletes „DNP Burner“ ir gegužės 8-ąją gavo siuntinį, kuriame buvo plastikinis buteliukas su pusšimčiu išsvajotų piliulių. Lapelyje buvo rašoma, jog tai efektyvus maisto papildas, kiekvienoje geltonoje tabletėje yra po 100 miligramų paslaptingos medžiagos dinitrofenolo. Taip pat pridurta, jog valgyti galima kaip valgius, bet jau po pirmos savaitės svoris bus nukritęs 5 kilogramais ir tirps toliau. Svarbiausia – vaistu nepiktnaudžiauti, nes gali išberti, gal net prasidėti karščiavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar maža, kas kur rašoma, juk metų metus tukę storuliai lašinių nori atsikratyti per mėnesį – du. Tad tabletes laikydama eiliniu maisto papildu, Martina gelsvąsias piliules ėmė ryti be saiko. Merginos svoris iš tiesų ėmė tirpti akyse, tačiau vos greičiau nei po savaitės gražuolė apsirgo. Jai pasidarė silpna ir ėmė žliaugti prakaitas, o kūno temperatūra pakilo kone iki 40 laipsnių.

Mirė per parą

Gegužės 16-ąją sunkiai bekvėpuojanti moksleivė savo jėgomis pasiekė ligoninę ir susmuko. Gydytojai nelaimėlę tikriausiai būtų išgelbėję, jei ji būtų pasakiusi, kad padaugino tablečių „DNP Burner“. Medikams nenustatant ligos priežasties, pacientės būklė blogėjo kas valandą. Kitos dienos rytą dvidešimtmetei sutriko kraujo apytaka bei kvėpavimas ir ji mirė didžiulėse kančiose. Tik po to gedinti velionės motina gydytojams atvežė buteliuką, kuriame buvo likusios vos kelios „DNP Burner“ tabletės.

REKLAMA

Ekspertai nustatė, kad Martiną nužudė veiklioji medžiaga „2,4-dinitrophenol“, sutrumpintai vadinamas DNP. Neapsiskaitę žurnalistai suskubo rėkti, jog fenolai yra kancerogenai, o DNP naudojamas kaip dažų skiediklis ir net herbicidas. Negana to, Vietnamo karo metu iš lėktuvų purkšdami DNP amerikiečiai naikino džiungles, kad neturėtų kur slėptis Vietnamo partizanai komunistai. Įdomiausia, kad tai tiesa, bet labai iškreipta, nes DNP galėtų pasigirti išties įdomia istorija.

Stebuklingas nuodas

Lygiai prieš 100 metų vienoje JAV chemijos gamykloje buvo pastebėta, kad ėmė stebėtinai liesėti su dinitrofenolu dirbę darbininkai, nors jie ir nesilaikė jokių dietų. Paslaptingu reiškiniu susidomėjo mokslininkai, ir 1931 metais Stenfordo universiteto specialistai nustatė, kad didelės dinitrofenolo dozės (14-43 mg DNF vienam kilogramui kūno masės) žmogų nunuodija, o mažos (3-8 mg) – net iki 30% pagreitina medžiagų apykaitą. Tiriamieji, valgydami įprastą maisto kiekį, su DNP pagalba greitai numesdavo net iki 10 kg. Be to, šis chemikalas nebrangus, todėl 1933 metais DNP tabletės imtos pardavinėti JAV rinkoje Aldinolo, Korpulino, Slim pavadinimais.

REKLAMA

Tad valgant dinitrofenolą iš tikro efektyviai liesėjama, tačiau gyvenime mes nieko negauname už dyką. Pirmiausia VISI fenolai yra pagarsėję kancerogeniniu poveikiu – sukelia vėžį. Nors tyrimų metu nenustatyta, kad DNF ką nors būtų susargdinęs piktybiniu augliu, bet DNF tikrai nėra vitaminas.

Pamėgtas ir uždraustas

Vartojusieji DNF pasakoja, kad jautėsi lyg visame kūne degtų ugnis. Kultūristas Džonas Hodnikas savo interneto tinklapyje rašo, jog prieš varžybas gerdamas DNP pasijuto lyg išspaustas apelsinas – nusilpęs, apatiškas ir nuolat suplukęs. Naktimis prakaitas taip žliaugė, kad rytą būdavo galima gręžti paklodę. Atsikračiusio poodinio riebalų sluoksnio sportininko raumenys gražiai išryškėjo, bet jėgos visiškai apleido, apėmė baisi apatija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tarpukariu eiliniai JAV piliečiai DNF gėrė kur kas mažesnėmis dozėmis nei geria šiuolaikiniai sportininkai, todėl jautėsi ne taip tragiškai. Vienu metu DNP vartojo net apie 100 000 JAV storulių, tačiau netruko pasipilti ir jų nusiskundimai. Dažniausias DNP šalutinis poveikis būdavo alergija, silpnumas, prakaitavimas, neuropatija, o padauginus vaisto – net katarakta ir laikinas apakimas. Tad nieko keista, jog 1938 m. DNP tabletės buvo uždraustos.

Skandalingoji klinika

Tačiau noras liesėti ėdant pilna burna yra stipresnis už bet kokius draudimus. 1986 m. Teksaso valstijos gydytojas Nikolas Bačinskis valdė krūvą liesėjimo klinikų, kuriose gydėsi (liesėjo) 14 000 storulių ir tapo milijonieriumi, nes kursas pigių DNP tablečių jo klinikose kainavo tuo metu solidžius 1000 JAV dolerių.

REKLAMA

1986 m. N. Bačinskio gydymo metodas uždraustu DNP iškilo aikštėn ir medikas buvo nubaustas 86 000 dolerių bauda bei neteko mediko licencijos. Gydytojas nepasidavė, sprendimą apskundė teismui ir licenciją susigrąžino, nes jis kruopščiai parinkdavo DNP dozes ir stebėjo pacientus, todėl nė vienam (!) jų nebuvo užfiksuota jokio šalutinio poveikio.

Tiesa, 1990 metais N. Bačinskis visgi buvo pasodintas dešimčiai metų, bet jau už kitus dalykus – už neteisėtą pelnymąsi valstybės medicinos draudimo sąskaitos sukčiavimo būdu.

Stebuklų nebūna...

Tad šiuo metu rinkoje vėl nelegaliai pasirodęs DNP – nieko naujo, nes tai jau mažiausiai trečias šio vaisto ratas. Kinijos didmenininkai internete siūlo dinitrofenolo sodą pirkti statinėmis ar net tonomis, mažmenininkai reklamuoja jau supresuotas, fasuotas DNP tabletes, kainuojančias nuo keliasdešimt iki kelių šimtų JAV dolerių.

REKLAMA

Mūsų kultūristų DNP nenustebinsi. Nors dinitrofenolas oficialiai laikomas uždraustu dopingu, kultūristai šį fenolą vartoja seniai, o štai atsisiuntusius DNP tablečių eilinius netreniruotus Lietuvos piliečius, ypač neturinčius saiko, gali ištikti tragiškas Martinos likimas. DNP pavojingesnis net už soliterio lervą, kurią liesėjimo fanatikai prariję apgyvendina savo žarnyne, kad kirmėlė surytų žarnyne maistą ir žmogus suliesėtų net tokia kaina.

Medikai pataria nesižavėti jokiais „stebuklingais“ receptais, nes visą gyvenimą dietų nesilaikysi ir tablečių nevartosi, o tada svoris būtinai sugrįš su kaupu. Išeitis vienintelė, banali ir visiems žinoma: keisti mitybos įpročius ir daugiau judėti...

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų