REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aurelija Malakauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Parlamente toliau taisomas suskystintųjų gamtinių dujų terminalo įstatymas, kad gamtinių dujų tiekėjams nereikėtų ketvirtadalio reikalingų dujų privalomai pirkti iš terminalo. Vyriausybė siūlo įteisinti terminalo dujų naudojimo schemą, kuri leis išvengti teisminių ginčų su stambiaisiais dujų tiekėjais ir vartotojais.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė siūlo SDG terminalo įstatymą keisti taip, kad terminalo veiklai užtikrinti būtiną dujų kiekį – pusę milijardo kubinių metrų per metus – iš terminalo pirktų valstybė, o iš jos paskirto tiekėjo dalį dujų įsigytų visi valstybės reguliuojami elektros ir šilumos energijos gamintojai.

REKLAMA

Paskirtasis tiekėjas bus parenkamas per konkursą , tačiau juo negalės būti įmonė, kaip nors susijusi su dujų infrastruktūra, pavyzdžiui, naujasis gamtinių dujų operatorius „AmberGrid“ ar terminalą statanti Klaipėdos nafta.

Pataisas pristatęs energetikos ministras sako, kad naujoji schema leis išvengti ginčų su ankstesnę tvarką Europos komisijai apskundusiais gamtinių dujų tiekėjais ir stambiaisiais vartotojais. Jiems nepatiko prievolė ketvirtadalį dujų pirkti iš terminalo.

REKLAMA
REKLAMA

„Gavome komisaro Ottingerio laišką, kuriame jis remia šiuos pakeitimus ir pripažįsta, kad naujas modelis mažina valstybės intervenciją į rinką ir užtikrina minimalų įsikišimą į rinką“, – sakė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Ministras atremia ir opozicijos nuogąstavimus, esą šilumos ir energijos gamintojams gali tekti pirkti brangesnių nei „Gazpromo“ dujų. Jo teigimu, derybos su potencialiais suskystintų dujų tiekėjais rodo, kad terminalo dujos bus pigesnės nei dabar tiekiamos rusiškos, o atsiradus alternatyvai, ko gero pigs ir perkamos iš „Gazpromo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų