REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alma MOSTEIKAITĖ

Alytaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose šiais mokslo metais dirba beveik 90 pensinio amžiaus pedagogų. Jų skaičius nedidėja, kiekvienais mokslo metais po truputį mažėja, tačiau išlieka kaip rimta kliūtis įsidarbinti jauniems specialistams. Šiai problemai spręsti trūksta įstatyminės bazės ir įstaigų vadovų noro su mokytojais pensininkais tartis dėl savanoriško pasitraukimo į užtarnautą poilsį.

REKLAMA
REKLAMA

 

Informacija renkama kasmet

Miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyrius kiekvienais mokslo metais renka informaciją apie savivaldybės švietimo įstaigose dirbančius pensininkus. Tai aktualu siekiant žinoti apie jose dirbančių žmonių padėtį, galimą jų atsinaujinimą, atsirasiančias naujas darbo vietas.

REKLAMA

 

Švietimo skyriaus pateikiamais duomenimis, 35-iose miesto švietimo įstaigose iš daugiau kaip 1 tūkst. 200 pedagogų šiais mokslo metais dirba 86 pensininkai. Tokių darbuotojų visiškai neturi tik aštuonios įstaigos – lopšeliai-darželiai „Pušynėlis“, „Pasaka“, „Vilties“ mokykla-darželis, Senamiesčio pradinė, Vidzgirio, Likiškėlių pagrindinės, Dailės mokyklos ir Pedagoginė psichologinė tarnyba.

 

Tarp lopšelių-darželių daugiausia – penki pedagoginiai darbuotojai pensininkai, šių mokslo metų pradžios duomenimis, dirba „Vyturėlyje“. Po septynis pedagogus pensininkus darbuojasi „Dzūkijos“ pagrindinėje mokykloje ir Šv. Benedikto gimnazijoje, po šešis – Šaltinių pagrindinėje bei Suaugusiųjų ir jaunimo mokyklose. Muzikos mokykloje jų net dvylika.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kiekvienais mokslo metais pedagogų pensininkų miesto švietimo įstaigose mažėja. Ateinančiais mokslo metais jų gali sumažėti iki dvidešimties. Tikslūs skaičiai bus žinomi ateinančių mokslo metų pradžioje.

 

Dabar kalbintas Šaltinių pagrindinės mokyklos direktorius Alfonsas Lietuvininkas sakė, kad nuo rugsėjo turėtų likti dirbti trys mokytojai pensininkai. Jų turėtų mažėti ir Šv. Benedikto gimnazijoje, lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“, Dzūkijos pagrindinėje mokykloje.

 

Tačiau, Muzikos mokyklos direktorės Aldonos Vilkelienės teigimu, apie pedagogų pensininkų mažinimą šioje mokykloje sunku kalbėti, nes nėra kuo jų pakeisti, – trūksta reikiamų specifinių specialybių pedagogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

„Jeigu reikėtų atleisti visus mokytojus pensininkus, be kai kurių tikrai neapsieitume. Pas mus tikrai nėra itin garbaus amžiaus pensininkų, jie tik keleri metai pensijoje“, – sakė Šv. Benedikto gimnazijos direktorius Vytautas Bigaila.

 

Kad nėra nė vieno pedagogo, vyresnio nei 65 metų, tvirtino ir Šaltinių pagrindinės mokyklos direktorius A.Lietuvininkas, ir lopšelio-darželio „Vyturėlis“ direktorė Angelė Lukšienė.

 

Nėra įstatyminės bazės atleisti

Vyresnio amžiaus, dabar jau į pensiją seniai išėję pedagogai prisimena maždaug prieš dešimtmetį galiojusias Valstybės tarnybos įstatymo nuostatas, kuriomis vadovaujantis jie buvo prilyginti valstybės tarnautojams ir darbo neteko tik sulaukę pensinio amžiaus. Tokia šio įstatymo nuostata galiojo nepilnus metus. Vėliau ji pakeista kaip neatitinkanti bendros teisinės bazės ir patiems pedagogams darant įtaką įstatymų leidėjams.

REKLAMA

 

Nuo 1995-ųjų iki 2002-ųjų dirbantys mokytojai pensininkai, kaip ir kiti darbuotojai pensininkai, gavo dalį priklausančios pensijos. Tačiau per teismus šis valdžios apribojimas gauti visą pensiją buvo panaikintas kaip neteisėtas. Minėtu laikotarpiu dirbusiems pensininkams išmokėta nurėžta pensijų dalis.

 

Šiuo metu dirbantys pensininkai gauna ir visą priklausančią pensiją, ir atlyginimus. Jie turi tarsi dvigubas socialines garantijas, o jauni specialistai priversti varstyti darbo biržos duris arba emigruoti.

 

Alytiškis Seimo narys, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, paklaustas, ar Švietimo ir mokslo ministerija nėra pateikusi siūlymų keisti įstatyminę bazę dėl mokytojų pensininkų atleidimo, atsakė: „Ministerija nieko šiuo klausimu nepateikusi. Bet ir Lietuvos, ir tarptautinė teisinė bazė nesuteikia teisės atleisti iš darbo pensinio amžiaus sulaukusius mokytojus. Aš suprantu, kad aukštosios mokyklos parengia pakankamai pedagogų, kuriems sunku įsidarbinti. Atleidžiant mokytojus pensininkus būtinas geranoriškas susitarimas su darbdaviu.“

REKLAMA

 

Alytuje kasmet darbo ieško apie 70 pedagogų, kurių didžioji dalis – jauni specialistai, ką tik ar prieš kelerius metus baigę mokslus. Šiandien švietimo įstaigose, miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Česlovos Mocevičienės teigimu, netrūksta nė vieno specialisto.

 

Pagal amžiaus grupes beveik 160 mokytojų miesto švietimo įstaigose šiais mokslo metais yra nuo 50 iki 54 metų, per 100 – nuo 40 iki 44 metų, maždaug tiek pat – nuo 45 iki 49 metų, beveik 100 – nuo 55 iki 59 metų. Tik 30 – nuo 25 iki 29, 45 – nuo 30 iki 34 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Pasigendama pedagogų geranoriškumo

Alytaus miesto savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Arvydas Švirmickas sakė, kad komitete ne kartą diskutuota, kaip išprašyti iš darbo mokytojus pensininkus gerbiant jų amžių ir atliktą darbą: „Kinai sako, kad mokytojas nemiršta. Iš tiesų jis nemiršta, visada lieka gyvas mokinių širdyse. Bet tikras pedagogas, sulaukęs pensinio amžiaus, turi suvokti, kad jis paseno, jam jau sunku prisitaikyti prie šiandieninių švietimo sistemos ir pačių vaikų poreikių. Kur jų geranoriškumas užleisti vietas jauniems žmonėms?“

REKLAMA

 

Kad mokytojai pensininkai nesant įstatyminės bazės juos atleisti galėtų dirbti mažesniu krūviu, dalį jo atiduoti jauniems specialistams, įsitikinusi ir švietimo sritį kuruojanti vicemerė Nijolė Makštutienė. Jos manymu, tai turi spręsti švietimo įstaigų vadovai.

 

Kai kuriems miesto savivaldybės švietimo įstaigų vadovams iš tikrųjų sunku ir apsispręsti dėl darbo krūvių sumažinimo mokytojams pensininkams, ir su jais geranoriškai derėtis dėl pasitraukimo į užtarnautą poilsį. Šiais mokslo metais iš 86 pensinio amžiaus pedagoginių darbuotojų švietimo įstaigose 18 tokio amžiaus yra direktoriai, jų pavaduotojai ir ugdymo procesą organizuojantys skyrių vedėjai. Toks tokiam akies nekirs. Todėl nenorint konfliktų stengiamasi pasislėpti po lėšų stygiumi dėl išeitinių kompensacijų mokytojams pensininkams, po negalimu jiems daryti psichologiniu spaudimu. O didžiausia priedanga – šių mokytojų aukšta kvalifikacija ir geras darbas. Pamirštama, kad tai gali pasiekti ir jauni specialistai, tereikia laiko ir suteikiamų galimybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų