REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio savivaldybė skelbia butų paieškas

Nors ir valdiškos, bet vis tiek pastogės eilėje laukiantiems panevėžiečiams dar šiais metais Savivaldybė planuoja nupirkti dešimt socialinių būstų, daugiausia vieno kambario. Tam iš valstybės biudžeto Panevėžiui numatyta atseikėti 700 tūkstančių litų, tai yra kone penkiskart daugiau nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA

Aprūpins pastoge

Už valstybės lėšas praėjusiais metais buvusių Laikinųjų vaikų globos namų pastate J. Janonio gatvėje socialiai remtiniesiems įrengti aštuoni butai po du kambarius.

REKLAMA

Didžiausios injekcijos – apie 3 mln. Lt – Aukštaitijos sostinė sulaukė prieš maždaug septynetą metų. Tuomet renovavus buvusį mokyklos bendrabutį Staniūnų g., jame įrengti 44 būstai, dalis iš jų pritaikyti neįgaliesiems.

Eilėje – ir dingusios sielos

Socialiniai būstai – vienas iš didžiausių deficitų Panevėžyje. Per pastarąjį pusmetį Savivaldybė neišgalintiesiems įsigyti pastogės išdalijo 9 butus, tačiau per tą laiką sulaukė 68 naujų prašymų. Tokio būsto nuomos kaina svyruoja nuo 50 centų iki 1,60 Lt, priklausomai nuo namo, paties buto būklės ir netgi nuo aukšto.

REKLAMA
REKLAMA

Teisę į socialinį būstą turi mažas pajamas gaunantys gyventojai. Viengungio pajamos per metus negali viršyti 11 tūkst. Lt, o turtas įvertintas ne daugiau nei 19 500 Lt. Dviejų ar trijų asmenų šeimos, laukiančios socialinio būsto, metinės pajamos gali siekti 22 tūkst. Lt, o užgyventas turtas – iki 39 tūkst Lt.

Svarbiausia sąlyga pretendentams į Savivaldybės būsto nuomininkus – neturėti nuosavo gyvenamojo ploto.

Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Rimšienė neabejoja, kad ateityje eiles socialiniams būstams sumažinti turėtų sugriežtinta skyrimo tvarka. Jei Seimas palaimins parengtą įstatymo projektą, jau nuo kitų metų laukiantieji socialinio būsto privalės kasmet Savivaldybei pateikti pajamų ir turto deklaracijas. Šiuo metu turtinę padėtį įrodančius dokumentus prašantieji būsto privalo pateikti tik porą kartų – paduodami prašymą ir sulaukę savo eilės valdiškai pastogei gauti. Dabartinė tvarka, R. Rimšienės nuomone, leidžia nesunkiai piktnaudžiauti valstybės gerumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasitaiko, kai įrašytųjų į socialinio būsto eilę trejus metus neįmanoma rasti, o kai tokius išbraukiame, ateina koneveikti“, – „Sekundei“ pasakojo specialistė.

Nuomininkų kišenę tikrins dažniau

Įstatymo pataisos taip pat įpareigotų socialinio būsto nuomininkus deklaruoti pajamas kasmet. Joms padidėjus iki 1 tūkst. 320 litų per mėnesį vienam šeimos nariui, nebebūtų galimybės nuomotis socialinį būstą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Seimui taip pat siūlys išeitį, kaip sumažinti ilgas laukiančiųjų socialinių būstų eiles. Parengtos įstatymo pataisos numato galimybę šeimoms nuomotis butus komercinėmis sąlygomis ir iš valstybės gauti pusės nuomos mokesčio kompensaciją.

REKLAMA

Taip pat svarstoma socialinių būstų nuomininkams leisti juos įsigyti, jei gyvena nuo 2003-iųjų. Esą tokia galimybė būtų teisinga, nes valdiška pastogė ilgai joje gyvenantiesiems tapusi tikraisiais namais.

Nuomojasi iš kartos į kartą

Kai kurie panevėžiečiai stogo virš galvos Savivaldybės eilėje laukia ir 10–15 metų.

„Mūsų rekordininkai – reiškiantieji didžiausius pageidavimus. Tokiems netinka siūlomo būsto mikrorajonas, nepatinka, kad iki darbo toli, nėra šalia vaikų darželio ar mokyklos. Žmonės įsivaizduoja, kad socialiniu būstu naudosis iki gyvenimo pabaigos, ir nori geriausio“, – pasakojo R. Rimšienė.

REKLAMA

Tačiau Savivaldybė socialinio būsto nuomos sutartį sudaro tik trejiems metams. Kad galėtų toliau naudotis valdiška pastoge, gyventojai privalo pateikti pajamų deklaraciją – įrodyti, jog nepraturtėjo tiek, kad galėtų išsiversti be valstybės pagalbos. Nors, anot R. Rimšienės, visiems nuomininkams akcentuojama, kad socialinis būstas jiems – tik laikina stotelė, iš tiesų taip nėra.

„Kai kurios šeimos socialiniuose būstuose gyvena ir 12 metų, pilnametystės sulaukę jų vaikai Savivaldybei rašo prašymus ir jiems suteikti būstus. Ratas sukasi“, – pažymi R. Rimšienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

*****

Faktai

Lietuvoje socialinių būstų laukia daugiau nei 31 tūkst. sunkiai besiverčiančių šeimų. Kai kurioms jų eilėje gali tekti būti 30 metų. Socialiniuose būstuose gyvena apie 39 tūkst. šeimų. Šalies savivaldybės per metus patenkina apie 1 tūkst. prašymų suteikti socialinį būstą. Šįmet valstybė socialinių būstų plėtrai numačiusi 16 mln. Lt.

*****

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų