REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsakydamas į opozicijos jam pateiktus interpeliacijos klausimus sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis taiso, anot jo, opozicijos padarytas aritmetines klaidas ir ironizuoja, kad ši netikėtai praregėjo, kokia prasta finansinė gydymo įstaigų padėtis.

REKLAMA
REKLAMA

"E.Masiulis, G.Steponavičius ir kiti staiga jiems patiems netikėtai pamatė, jog valstybinėse sveikatos apsaugos įstaigose susidarė įtempta finansinė situacija, žmonės raginami eiti nemokamų atostogų. O kas 2009–2012 metais medikams neproporcingai sumažino atlyginimus, kas pablogino atostogų sąlygas, kas atėmė dirbantiems medikams pensininkams pensijas – ar ne tie patys autoriai?" - Seimui pateiktuose interpeliacijos atsakymuose teigia ministras.

REKLAMA

Anot jo, klausiant apie neva 11 proc. sumažintą sveikatos priežiūros įstaigų finansavimą nepateikiama nei motyvų, nei jokių teisiškai ar ekonomiškai pagrįstų dokumentų. V.P.Andriukaitis tvirtina, kad interpeliacijos autoriai klaidina tokiais teiginiais.

"2012 metų Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto rodiklių įstatyme buvo patvirtintos išlaidos asmens sveikatos priežiūros paslaugoms, lygios 2773 mln. litų. Analogiškas rodiklis, patvirtintas 2013 metams, siekia 2863 mln. litų, t. y. paslaugų finansavimas padidintas 90 mln. litų arba 3,2 procentais, - sako ministras. - Tenka apgailestauti, kad interpeliacijos rašytojai nesusimąstė, kaip suderinti teisės dokumentuose fiksuotą 3,2 proc. padidėjimą su jų hipotetiniu skaičiavimu, kad įstaigų finansavimas sumažintas 11 procentų."

REKLAMA
REKLAMA

V.P.Andriukaičio teigimu, centro kairės Vyriausybė praėjusių metų gruodį pasakė, kad medikų pajamų stabilumas yra programinis jos tikslas ir kad įstaigų finansavimo nemažins.

"Finansavimo mažinimo planų, apie kuriuos teiraujasi šio klausimyno autoriai, nėra. Apie nesamus planus įstaigų negalime ir informuoti", - atkerta sveikatos apsaugos ministras, paklaustas, ar apie neatsakingai planuojamas sveikatos draudimo lėšas buvo įspėtos gydymo įstaigos.

Ministras taip pat pareiškė, kad nepaisant skirtingos ankstesnės praktikos, šiemet įstaigos apie Privalomo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto būklę buvo ir yra nuolat informuojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

Atsakymuose jis garantuoja, kad apmokėti už paslaugas ir išlaikyti 0,89 lito balo vertės bus panaudos PSDF rezervo lėšos.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio inicijuotą interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui pasirašė 31 Seimo narys, tarp jų - ir pats ministras. Tarp pasirašiusių po paskutiniu 31-uoju pasirašiusio V.P.Andriukaičio - konservatorių, liberalų frakcijų nariai ir Seimo narių mišrios grupės atstovas.

REKLAMA

Interpeliacijos tekste daugiausiai klausimų ministrui užduota dėl jo pasisakymų prieš privatų medicinos sektorių, keliami klausimai ir dėl komandos narių - patarėjų Dariaus Prialgausko, Arvydo Skorupsko, viceministro Gedimino Černiausko - tinkamumo pareigoms.

Interpeliacijos tekste liberalai klausė ministro, kodėl nepaisant šiemet 135,8 mln. litų didesnio Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto nei pernai, vidutiniškai 11 proc. sumažintas sveikatos priežiūros įstaigų finansavimas, kodėl ministras viešai kalbėdamas skelbia neteisingą informaciją.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareikštas juo nepasitikėjimas, tai toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma. Tokį nutarimą priėmus, ministras turi atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų