REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alma MOSTEIKAITĖ

Birželio pradžioje įvyko Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos direktoriaus pareigų konkursas. Ši vieta nuo liepos lieka laisva į užtarnautą poilsį išeinant mokyklos direktorei Almai Janušienei. Konkurse dalyvavo du pretendentai. Tačiau skundai dėl konkurso komisijos sudarymo pasiekė Švietimo ir mokslo ministeriją, miesto savivaldybės Antikorupcinę komisiją. Alytaus policijos pareigūnai vykdo apklausą dėl, kaip įtariama, mokykloje dingusių dokumentų, susijusių su jos valdymo organų formavimu ir atstovų delegavimu į direktoriaus pareigų konkurso komisiją.

REKLAMA
REKLAMA

 

 

Mokytoja nurungė pavaduotoją

„Sakalėlio“ pradinės mokyklos direktoriaus pareigų konkurse dalyvavo jos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Aušra Plytninkaitė ir pradinių klasių mokytoja Virginija Vitunskaitė. Sėkmė lydėjo pastarąją.

REKLAMA

 

Konkurso komisijos pirmininko, miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Vytuolio Valūno dėl jo rezultatų nepavyko pakalbinti, nes šiuo metu atostogauja. Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja, minėto konkurso komisijos narė Česlova Mocevičienė sakė, kad abi pretendentės į mokyklos direktoriaus postą buvo pakankamai stiprios, tačiau, susumavus komisijos skirtus balus, paaiškėjo, jog V.Vitunskaitė jų surinko daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Matėsi, kad abi pretendentės konkursui ruošėsi. Per konkursą buvo ko pasiklausyti ir ko išgirsti“, – tvirtino Č.Mocevičienė. Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja teigė, kad konkurso komisijai buvo pateikti mokyklos bendruomenės prašymai dėl abiejų pretendenčių, – dalis bendruomenės palaikė vieną kandidatę, dalis – kitą.

Tačiau pasibaigus konkursui jo rezultatai, tiksliau – konkurso komisijos sudarymo teisėtumas, apskųstas Švietimo ir mokslo ministerijai, miesto savivaldybės Antikorupcinei komisijai. Pareiškimas dėl dokumentų įtariamo dingimo mokykloje pasiekė Alytaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Kodėl nusprendė netylėti?

Skundus ir pareiškimą parašė konkursą pralaimėjusi A.Plytninkaitė. „Aš taip pasielgiau ne todėl, kad pralaimėjau konkursą. Mane ypač papiktino mokyklos atstovų delegavimas į konkurso komisiją. Įsitikinusi, kad tai padaryta neskaidriai, darant įtaką dabartinei direktorei, iš kurios jautėsi palaikymas konkurso laimėtojai“, – mintimis dalijosi A.Plytninkaitė.

 

Septyniolika metų „Sakalėlio“ pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja dirbanti moteris nusprendė netylėti, nes jai kilo daug įtarimų dėl mokyklos tarybos suformavimo ir mokyklos atstovų delegavimo į konkurso komisiją. Vadovaujantis Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintu Konkursų valstybinių ir savivaldybių švietimo įstaigų, išskyrus aukštąsias mokyklas, vadovų pareigoms eiti tvarkos aprašu, į šių konkursų komisijas turi būti deleguojami mokyklų mokytojų ir tėvų atstovai.

REKLAMA

 

„Mokyklos bendruomenė labai sunerimo, nes nedalyvavo deleguojant žmones į mokyklos tarybą. Kas yra mokyklos tarybos nariai, pradėta svarstyti tik iškilus būtinybei kažką deleguoti į konkurso komisiją“, – sakė A.Plytninkaitė.

 

Anot direktoriaus pavaduotojos, neatsitiktinai iki konkurso mokyklos tinklalapyje buvo galima rasti informaciją apie vienos sudėties mokyklos tarybą, o po konkurso – jau kitos. Apie tai, kad prieš pat konkursą ir tuoj po jo iš direktoriaus pavaduotojo kabineto dingo mokytojų tarybos posėdžių protokolai, šių registras, A.Plytninkaitė raštu informavo Alytaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Tai svarbūs dokumentai, nes mokytojus į mokyklos tarybą deleguoja mokytojų taryba.

REKLAMA

 

Kaip mokyklos taryboje atsirado pradinių klasių mokytoja Laima Aleknavičienė ir mokinių tėvų atstovės, į direktoriaus pareigų konkurso komisiją deleguotos Dalia Ruminienė, Rasita Rutkauskienė? Mokytoja į šią tarybą nerinkta, mokinių tėvai į mokyklos tarybą deleguojami per tėvų komitetų narių susirinkimus, o jie šiais mokslo metais nevyko. Tokių klausimų kyla ne tik A.Plytninkaitei, bet ir kai kuriems mokytojams, mokinių tėvų komitetų atstovams. Jie aktualūs dėl konkurso eiti mokyklos direktoriaus pareigas komisijos sudarymo su mokyklos pateiktais jos tarybos atstovais – minėtomis mokinių mamomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Savivaldybės administracijos vadovų sudarytoje konkurso komisijoje iš aštuonių narių, tarp kurių buvo keturi mokyklos, du Švietimo skyriaus, vienas Švietimo ir mokslo ministerijos bei vienas Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros atstovas, mokyklos deleguotų asmenų balsai turėjo didelę reikšmę. Šiandien neaišku, kaip joje atsidūrė net ne mokyklos tarybos narė, tik mokinio mama Jolita Peleckienė, nors savivaldybės sudarytoje konkurso komisijoje ji įvardijama kaip pateikta šios tarybos narių.

 

Nusiuntė kalbėtis su direktore

„Sakalėlio“ mokyklos tarybos pirmininkė Gitana Urbelionienė, pateikusi kandidatus į konkurso komisiją, tvirtino, kad mokyklos taryba sudaryta teisėtai, joje yra mokytojų ir tėvų atstovų. Tačiau į klausimą, kaip mokyklos taryboje atsirado pradinių klasių mokytoja L.Aleknavičienė, tarybos pirmininkė atsakyti negalėjo, nusiuntė kalbėtis su mokyklos direktore.

REKLAMA

 

Pati L.Aleknavičienė tvirtino nežinanti, kaip atsiradusi mokyklos taryboje, tik išgirdusi iš kolegų, jog yra šios tarybos narė. Kalbinta mokinių tėvų atstovė mokyklos taryboje, į direktoriaus pareigų konkurso komisiją deleguota R.Rutkauskienė tiksliai negalėjo pasakyti, kas pateikė jos kandidatūrą į mokyklos tarybą ir konkurso komisiją: „Aš nesiveržiau. Į tarybą gal rekomendavo klasės mokytoja. Ar galėčiau į komisiją, klausė direktorė.“

 

Su kita mokinių tėvų atstove mokyklos taryboje ir konkurso komisijos nare D.Ruminiene pasikalbėti nepavyko. Ji pareiškė esanti ne Lietuvoje ir negalinti kalbėti.

REKLAMA

 

Kol kas „Sakalėlio“ direktorė A.Janušienė dėl mokyklos tarybos sudarymo siūlė teirautis jos pirmininkės: „Neturiu jokio suinteresuotumo dėl naujo mokyklos direktoriaus, nes išeinu į pensiją. Kai mokyklos taryba mane pasikvietė, aš tikrai pasakiau palaikanti Virginijos Vitunskaitės kandidatūrą, bet tuo metu dar nebuvo pateikusi dokumentų dalyvauti konkurse Aušra Plytninkaitė.“

 

Direktorei žinomas faktas, jog į konkurso komisiją J.Peleckienę pasiūlė D.Ruminienė, kaip pažįstanti šią moterį. A.Janušienė nepaneigė, kad D.Ruminienė yra jos krikšto dukra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Kalbinti mokyklos mokytojai aiškino, kad direktorė ir per jų pasitarimą sakė palaikanti V.Vitunskaitės kandidatūrą, kai jau buvo žinomas ir A.Plytninkaitės pretendavimas į direktoriaus postą.

 

Tad iš tiesų kyla klausimai, ar mokykloje nebuvo klastojami jos tarybos rinkimo dokumentai, ar šios tarybos nariai teisėtai deleguoti į konkurso komisiją. Jei tai neteisėta, neteisėti ir konkurso rezultatai.

 

Tyrimai nepradėti, vykdoma apklausa

Apskųsto konkurso laimėtoja V.Vitunskaitė tvirtino jautusi mokyklos direktorės palaikymą, bet ir pati turinti pakankamą patirtį bei išsilavinimą vadovauti mokyklai – aukštąjį pedagoginį ir teisinį išsilavinimą, devyniolikos metų pedagoginio darbo stažą.

REKLAMA

 

Į klausimą, ar turi konkurse keltą kvalifikacinį reikalavimą turėti ne žemesnę kaip vienų metų vadovavimo asmenų grupei ar grupėms patirtį, V. Vitunskaitė atsakė: „Vadovavau mokykloje veikusioms darbo grupėms, mokykloje ir visuomenėje vykdytų projektų grupėms.“

 

Švietimo ir mokslo ministerija, miesto savivaldybės Antikorupcinė komisija, kuriai vadovauja tarybos narė mokytoja Silvija Peštenienė, A.Plytninkaitės skundų tyrimų dar nepradėjo.

 

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai dėl, kaip įtariama, dingusių dokumentų, susijusių su mokyklos valdymo organų formavimu, vykdo apklausą mokykloje. Paskui bus sprendžiama, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų