REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaitytojo naujiena: nusiplovus rankas vandeniu iš čiaupo prasideda alergija

Kokia iš tiesų geriamojo vandens sudėtis?

Dažnai sakoma, kad tikrasis gyvybės šaltinis yra vanduo, tačiau kažin, ar tą patį galime pasakyti apie vandenį, kuris bėga iš čiaupo. Į naujienų portalo balsas.lt redakciją kreipėsi skaitytojas, kurio teigimu, pastaruoju metu vanduo iš čiaupo taip suprastėjo, kad nusiplovus rankas odą iš karto ištinka alerginė reakcija.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš pradžių maniau, kad ši problema aktuali tik namuose. Puikiai suprantu, kad alerginių dirgiklių gali būti daug. Tačiau kai svečiavausi pas bičiulį, gyvenantį Žirmūnų mikrorajone ir pas jį nusiploviau rankas vandeniu iš čiaupo, jos taip pat greitai paraudo. Draugas patikino, kad ir jam taip neretai nutinka“, – laiške rašė skaitytojas ir pridūrė, kad jam niekur nepavyko surasti, kokia iš tiesų yra Vilniaus miestui tiekiamo vandens sudėtis. Vyriškis taip pat piktinosi, kad iš čiaupo vanduo bėga „gazuotas“ – su burbuliukais.

REKLAMA

Naujienų portalui balsas.lt susisiekus su „Vilniaus vandenų“ specialistais šie patikino, kad vandens kokybė atidžiai stebima, o sudėtį gali sužinoti kiekvienas tuo besidomintis asmuo – ši informacija teikiama „Vilniaus vandenų“ tinklalapyje.

„Dažnai sulaukiame skundų dėl pačių įvairiausių dalykų. Alergija – labai individualus susirgimas. Aplinkoje gali būti įvairių alergenų, sukeliančių tokias reakcijas. O vandens burbuliukai veikiausiai susidaro dėl to, kad remontuojant gedimus atsiranda oro kamščių ir pan., – kalbėjo savo pavardės nepanorusi pasakyti „Vilniaus vandenų“ dispečerė. Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė kalbėdama apie vandens kokybę sakė: „Vilniaus visuomenės sveikatos centras nėra gavęs gyventojų skundų dėl geriamojo vandens, tiekiamo centralizuotai, kokybės ir poveikio sveikatai. Mūsų duomenimis, Vilniuje vandentiekio vanduo yra kokybiškas ir saugus (naudojamas požeminis vanduo). Reikalavimai centralizuotai tiekiamo geriamojo vandens kokybei ir saugai Lietuvoje yra griežtai reglamentuoti. Vandens tiekėjai atsako už vandens kokybę iki įvadų pastatuose ir reguliariai vykdo jo kontrolę (t.y atlieka tyrimus).“

REKLAMA
REKLAMA

Anot specialistės, reikėtų atkreipti dėmesį, kad vandens kokybei įtaką daro ir vamzdžių, buitinių vandens filtrų ar kitų įrenginių, naudojamų geriamojo vandens tiekimo sistemoje, kokybė bei eksploatavimo ypatumai. „Nežinant, kokia yra tikroji situacija gyventojų, kurie skundžiasi dėl alerginių reakcijų, jų nuomone, susijusių su geriamuoju vandeniu, name. Sunku vertinti galimas tokių reakcijų priežastis. Alergines reakcijas gali sukelti ir indų ploviklis, jeigu skundžiamasi tik rankų odą dirginančiu poveikiu.  Bet kokiu atveju dėl sveikatos sutrikimų gyventojams derėtų kreiptis į gydytojus alergologus.“

Pašnekovės teigimu, jeigu įtariama, kad geriamasis vanduo nekokybiškas, galima kreiptis į centralizuotai tiekiamo geriamojo vandens kontrolę vykdančią instituciją – Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų