REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar vaisingumo problemos išties sukelia tiek daug emocijų, kaip rodoma filmuose ar pasakojama moteriškuose žurnaluose? Deja, daugumai žmonių – taip. Besigydydamos nuo nevaisingumo daugybė porų ima gyventi ciklais nuo vienų mėnesinių iki kitų, nuo vilties iki nusivylimo, kurių laiką lemia ovuliacijos ciklas ir prasidėjusios arba ne menstruacijos.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kadangi norint susilaukti kūdikio šioms poroms tenka taikytis prie įvairiausių testų ir gydymų tvarkaraščio, prie šio ritmo būtina derinti ir savo gyvenimą: atidėti atostogas, mokslus, galbūt net atsisakyti kai kurių karjeros galimybių. Liūdesys, pyktis ir nusivylimas – emocijos, lydinčios ilgalaikes nevaisingumo problemas – įsiveržia į kasdienį gyvenimą, smukdo pasitikėjimą savimi, tampa sunku bendrauti su draugais.

REKLAMA

 

Kas padės įveikti emocines bangas?

 

Vaisingumo problemos – tai krizė. Galima nusiteikti, jog tai, kad jau kurį laiką trokštate kūdikio ir vis negalite pastoti, - tik menkas ir laikinas nesklandumas, tačiau vis dėlto pernelyg savęs apgaudinėti neverta. Jei abu partneriai jau suprato, kad negalėjimas pastoti – problema, vadinasi ji sukėlė didesnę ar mažesnę šeimos krizę. O galbūt tai net pats didžiausias išmėginimas, kurį teks patirti šeimai. Suvokus tai tampa lengviau ieškoti pagalbos, dalintis su partneriu ir artimaisiais savo mintimis. Suvokus problemą kaip krizę daugeliui porų tampa lengviau ir artimiesiems pripažinti: taip, mes turime sunkumų. Nors šiuos žodžius ištarti nelengva, vėliau suvokiama, jog daug sunkiau yra apsimetinėti, kad viskas gerai, kai taip toli gražu nėra.

REKLAMA
REKLAMA

 

Atleidimas sau. Atsispirti pagundai kaltinti save dėl nevaisingumo – didelis žingsnis. Turėjote apie vaikus susimąstyti anksčiau? Turėjote labiau rūpintis sveikata? Kad ir kokia bebūtų nevaisingumo priežastis, dabar kaltinti save – tikrai ne pats geriausias pasirinkimas. Negatyvus nusiteikimas, neigiamos emocijos gali tik sumažinti jūsų šansus susilaukti kūdikio. Užuot galvojus, kas praeityje padaryta ne taip, psichologai siūlo susikoncentruoti ties dabartimi: ką dabar galite padaryti dėl savo sveikatos? Atsisakyti žalingų įpročių? Sulėtinti gyvenimo tempą? Keisti mitybos įpročius? Jei tai tiesiogiai ir nepadės pastoti – tai bent jau taps investicija į jūsų sveikatą, kurios tikrai prireiks nepriklausomai nuo to, ar tapsite tėvais, ar ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Jūs ir partneris – komanda. Todėl verčiau nedaryti daugybės porų klaidos ir nekaltinti vienam kito dėl įvairiausių dalykų, o kartu dirbti vardan bendro tikslo, padėti vienas kitam įveikti sunkumus. Tai nereiškia, kad partneriai išgyvena tuos pačius jausmus. Dažniausiai moterims ir vyrams nevaisingumo gydymas – emociškai labai skirtinga patirtis. Tad „matuoti“ partnerio jausmus ir emocijas pagal save – esminė klaida. Vienintelis būdas sužinoti, ką iš tikrųjų jaučia artimas žmogus – kalbėtis su juo, nebijoti abiem atskleisti savo jausmus, drauge rūpintis ne tik šeimos gausinimo klausimais, bet ir turėti bendrų pomėgių, laisvalaikio užsiėmimų, kurie suartintų jus ne kaip potencialius tėvus, o kaip vienas kitą mylinčius vyrą ir moterį.

REKLAMA

 

Žinojimas – šviesa. Nors kartais medikai gana skeptiškai vertina pacientų bandymus susigaudyti medicininiuose tekstuose ar semtis žinių iš interneto, vis dėlto žiniasklaida, moksliniai leidiniai ir specializuoti interneto portalai – tai erdvė, kurioje galima pasisemti daug naudingų žinių ir netgi pasikonsultuoti su rūpimos srities specialistais. Kuo geriau pažinsite savo organizmą ir suvoksite, kas ir kodėl vyksta, kas sukelia vaisingumo problemas – tuo daugiau vilties, kad rasite teisingiausią problemos sprendimą. Jei nepasitikite populiariaisiais straipsniais – teiraukitės jus gydančio gydytojo, kur galėtumėte pagilinti savo žinias, kur patikimiau ieškoti informacijos.

REKLAMA

 

Riba pageidautina. Pasak psichologų, lengviau nevaisingumą gydytis toms poroms, kurios žino, kiek bandys. Kiek toli nueisite? Kokie metodai jums priimtini? Kokią šeimos biudžeto dalį galite skirti gydymui? Galiausiai kiek laiko apskritai bandysite? O jei niekas negelbės – ar galvosite apie galimybę įsivaikinti? Kai prieš akis – bendras tikslas, gali susidaryti klaidinga iliuzija, jog abu partneriai nori visiškai to paties. Tačiau atėjus lemiamai sprendimo akimirkai kyla netikėtų konfliktų: vienam gali pasirodyti nepriimtinas gydymo metodas, kitam – materialinė šio metodo išraiška. Tad kaip toli esate pasirengę žengti? Kuo anksčiau apie tai pakalbėsite su partneriu – tuo daugiau vilties, kad neskausmingai priimsite abu tenkinantį kompromisinį sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Bendraminčiai padės. Virtualiai ar realiai susipažinus su žmonėmis, kurie taip pat patyrė vaisingumo problemų, daugelį jums rūpimų problemų ir klausimų galima aptarti nesiblaškant abejonėse. Taigi nenumokite rankos į vaisingumo problemų turinčių šeimų susibūrimus, klubus (dauguma jų – kol kas tik virtualioje erdvėje). Galbūt taip itin artimų draugysčių ir neužsimegs, tačiau gausite galimybę atviriau nei su kitais artimais draugais pasikalbėti apie savo išgyvenimus ir sunkumus trokštant susilaukti išsvajotojo kūdikio.

REKLAMA

 

Harmonija tarp vilčių ir realybės. Turite likti optimistais. Tai skatina visi vaisingumo specialistai, tą nuolat primena bičiuliai. Tačiau jei viltys išties bergždžios – gal lengviau gyventi be jų? Tai – ne tik pesimistinė rezignacija, bet ir apsauga nuo kritimo iš savo iliuzijų bokšto. Šiuolaikinės technologijos suteikia nemažai galimybių susilaukti kūdikio, o klinikose siūlomos procedūros skatina bandyti vėl ir vėl. Tačiau realybė yra tokia: maždaug trečdalis nuo nevaisingumo gydomų porų taip ir nesusilaukia savo kūdikio. Tad stenkitės labai realiai apsvarstyti savo galimybes ir pasilikti mintyse atsarginį planą, ką darysite jei nepasiseks.

REKLAMA

 

Jūsų interesai – svarbu! Kartais nevaisingumo gydymas primena... įtemptą darbą. Su savu grafiku ir privalomom procedūrom. O tam, kad galėtumėte už visas šias procedūras susimokėti, dar tenka dirbti ir savo įprastą darbą. Taigi laiko sugaištama nemažai, emocinis ir fizinis nuovargis tampa nuolatiniais palydovais. Kad taip nenutiktų, labai svarbu nepamiršti savo interesų. Tai nelengva, Tačiau būtina. Tad raskite su vaikų klausimu visiškai nesusijusios malonios veiklos, rūpinkitės savimi, nepaverskite vaisingumo savo vieninteliu gyvenimo tikslu. Net jei visa, ką darėte iki šiol, atrodo beprasmiška – raskite naujų jus dominančių užsiėmimų, veiklos, kuri atpalaiduoja ir atitraukia mintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų