REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

G8 susitikimo metu buvo oficialiai praneša apie derybų dėl transatlantinės prekybos sutarties pradžią. Kaip ši sutartis tarp ES ir JAV gali paveikti kasdienius europiečių ir amerikiečių gyvenimus, klausia BBC.

G8 susitikimo metu buvo oficialiai praneša apie derybų dėl transatlantinės prekybos sutarties pradžią. Kaip ši sutartis tarp ES ir JAV gali paveikti kasdienius europiečių ir amerikiečių gyvenimus, klausia BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausiu atveju ši sutartis bus pasirašyta tik 2014 metų pabaigoje, tačiau jau šiandien galima kalbėti apie būsimą naudą.

REKLAMA

Pigesni batai

Vos vienas procentas JAV parduodamų batų yra pagaminti pačioje šalyje. Tarifai importuotiems batams siekia 66 proc., dėl šios priežasties šalies iždas kasmet papilnėja 2,4 mlrd. JAV dolerių.

 

Panaikinus avalynei taikomus tarifus amerikiečiai galės žymiai pigiau įsigyti importuotus batus. Žinoma, niekas negali garantuoti, kad sutaupyti mokesčiai atsispindės prekių kainose, nes prekybininkai gali paprasčiausiai pasididinti pelno maržą.

REKLAMA
REKLAMA

Skalūnų dujos

Šiuo metu JAV dujų eksportą reglamentuoja 1938 metų Gamtinių dujų aktas, anot kurio, gamtinių dujų eksporto klausimus sprendžia valstybė, kuri turi teisę neleisti eksportuoti gamtinių dujų jeigu tai prieštarauja viešajam interesui.

Pasirašius transatlantinę prekybos sutartį ES vartotojai pajustų JAV skalūnų dujų naudą ir sumažintų priklausomybę nuo rusiškų dujų.

ES narės gautų šansą įsigyti pigesnių dujų, o JAV suvaldytų prekybos balansą. Vis dėlto ne visi JAV pramonininkai džiūgauja dėl tokios prekybos, nes konkurentai iš Europos sumažinę energetines išlaidas galėtų pateikti rinkai pigesnę produkciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šansas automobilių pramonei

JAV auga ekonomiškų automobilių paklausa. Kaip tik tokius kuria Europos automobilių gamintojai. Brangstantys degalai ir finansiniai sunkumai verčia JAV gyventojus ieškoti ekonomiškų sprendimų. Naujos galimybės JAV rinkoje gali tapti gelbėjimosi ratu „Peugeot“ ir „Citroen“.

Savo ruožtu tokios sėkmingai veikiančios bendrovės kaip BMW ar „Mercedes“ dėl sumažėjusių tarifų turėtų galimybę dar labiau padidinti savo pelnus.

Žinoma, JAV automobilių gamintojai visomis išgalėmis priešinsis potencialiai konkurencijai iš Europos.

REKLAMA

Suvienodinus JAV ir ES saugumo standartus naudos gautų ir kitų regionų gamintojai.

Šiuo metu gamintojai, kuriantys automobilius abiems regionams turi atlikti du skirtingus saugumo bandymus ir įrengti skirtingas oro pagalves. Standartų suvienodinimas leistų sutaupyti ne tik vietos, bet ir Japonijos bei Pietų Korėjos gamintojams.

Standartai visam pasauliui

Itin daug diskusijų laukia siekiant sukurti bendrus pramonės produkcijos standartus. Vargu ar JAV ir ES pavyks susitarti dėl visų sričių, tačiau reikia tikėtis, kad daugelio reikalavimų harmonizacija padės gamintojams sumažinti kaštus.

REKLAMA

Pramonė stengiasi gaminti tokią produkciją, kuri būtų tinkama didžiausiai egzistuojančiai rinkai. JAV ir ES parduodamų produktų techninių standartų suvienodinimas neabejotinai sukurtų pačią didžiausią rinką pasaulyje, kurioje galiotų vienodi reikalavimai produkcijai.

Tokia 30 trln. JAV dolerių vertės rinka pritrauktų investuotojus ir nubrėžtų gaires pasauliniams standartams.

Bendrovė „Samsung“ pareiškė, kad ateityje visus telefonus gamins pagal ES ir JAV arba Kinijos standartus. Jeigu Briuseliui ir Vašingtonui nepavyks rasti kompromiso, Vakarams teks tenkintis produkcija, kuriai standartus diktuos Pekinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV ir ES pasisako už skaidrius ir viešus standartus pramonės gaminiams, tuo tarpu Kinija vis dar tebėra linkusi slapukauti.

JAV ir ES automobilių gamintojai per pastaruosius metus jau sutarė dėl kai kurių vienodų standartų taikymo automobilių gamyboje.

Pigesni vaistai

JAV farmacijos gamintojai prieš pradėdami prekiauti naujais produktais Europos rinkoje turi antrą kartą gauti ES institucijų leidimus. Su tokia pačia kliūtimi susiduria ir ES gamintojai norintys prekiauti JAV.

Šios procedūros užtrunka ilgai ir kainuoja nemažus pinigus. Atsisakius netarifinių barjerų vaistų rinkoje padidėtų pasirinkimas ir konkurencija. Panaši konkurencija žadama ir pieno produktų rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų