REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Lietuvos Respublikos Seimas plenariniame posėdyje pritarė Lietuvos Respublikos žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorystės ir transplantacijos įstatymo pakeitimo įstatymo projektui. Šis įstatymo projektas perduotas svarstyti Seimo Sveikatos reikalų, Žmogaus teisių bei Teisės ir teisėtvarkos komitetams. Suderintas projektas bus teikiamas tvirtinti Seimo rudens sesijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo projekto tikslas – įgyvendinti ES direktyvos 2010/53/ES, nustatančios organų kokybės bei saugos standartus, nuostatų perkėlimą į Lietuvos Respublikos teisę. Naujame įstatyme yra griežtai reglamentuojama institucijų kompetencija donorystės ir transplantacijos srityje.

REKLAMA

Šiuo projektu siekiama tobulinti žmogaus audinių, ląstelių, organų donorystės ir transplantacijos procesą nuo asmens sutikimo užpildymo donoro kortelei gauti tvarkos pakeitimo – galima sutikimą užpildyti ne tik asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, bet ir tiesiogiai internetu, naudojantis elektroninių valdžios vartų sistema – iki porinės donorystės įvedimo. Tai dviejų porų pasikeitimas donoriniais organais, kai vienos tarpusavyje nesuderinamos poros donoro organas tinka kitos nesuderinamos poros recipientui. Poros turi būti susijusios santuokiniu ar artimos giminystės ryšiu.

REKLAMA
REKLAMA

Keičiama mirusiojo artimųjų atsiklausimo tvarka: atsižvelgiant į statistinius duomenis, kad vidutinis efektyvaus donoro amžius didėja (2012 metais buvo 46 metai, pagal šių metų pirmąjį pusmetį – 50 metų), siūloma nustatyti, kad artimųjų būtų atsiklausiama tokia pirmumo tvarka: sutuoktinio, pilnamečių vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių (seserų).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų