REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurie jaunuoliai naudoja visokiausius triukus, kad alkoholis nebūtų „filtruojamas“ per kepenis, o iš karto patektų į kraują, rašo „ABC.es“. „Pasekmės yra pražūtingos“, - perspėja žurnalistė Erika Montanes. Laikraštis vardija šiuos rizikingus būdus: „alkoholis yra tiesiogiai suleidžiamas į organizmą per makštį, išeinamąją angą, akį arba įkvepiamas per inhaliatorių“.

REKLAMA
REKLAMA

Šie metodai populiarūs tarp paauglių, kurių tikslas – kaip galima greičiau prisigerti per vakarėlį. Pavadinimai angliški („šios mados ir tendencijos ateina dažniausiai iš JAV ir Didžiosios Britanijos“, - paaiškina laikraštis). Tiesa, daug atvejų užfiksuota taip pat Lotynų Amerikoje ir Rytų Europoje.

REKLAMA

„Jie vadinami: „tampodka“ arba „tampax on the rocks“, „eyeballing“ ir „oxy-shots“, - rašo laikraštis. Šių metodų mėgėjai pareiškia, kad girtumo neįmanoma nustatyti pagal kvapą iš burnos, tad patikrinimai, ar paauglys nevartojo alkoholio, nieko neduoda.

Psichologas Angelas Peralbo mano: paaugliai nori nedelsiant atsipalaiduoti, momentaliai ir visiškai patenkinti savo norus. „Svarbiausia yra tai, kad alkoholio vartojimas taip pat siejamas su galimybe be vargo įkalbėti ką nors užsiimti seksu. Kaip bebūtų paradoksalu, tuo pačiu formuojasi absoliučiai nepageidautina lytinių santykių kultūra“, - priduria ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu šalutiniai poveikiai kenksmingi intymiam gyvenimui, ir daug paauglių atsiduria, kaip išsireiškė psichologas, „ant bedugnės krašto“.

Laikraštis pateikia detalių. „Žodis „tampodka“ – žodžių „tamponas“ ir „vodka“ junginys: į makštį įkišamas tamponas, suvilgytas stipriame alkoholyje“. Ginekologas Gerardo Ventura perspėja: tokie eksperimentai „sunaikina vaginos mikroflorą ir sukelia nudegimus.“ Dėl mikrofloros žūties lytinių santykių metu jaučiamas skausmas. Lygiai taip pat yra pavojingas alkoholio įsiurbimas pro išeinamąją angą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Eyeballing“, ko gero, dar pavojingesnis metodas. Alkoholiu lyg losjonu sutepamos akys. „Geriausiu atveju bus konjunktyvitas, blogiausiu – ragenos, gleivinės traumos“, - pateikia laikraštis ekspertų nuomones. Jeigu jau jūros vanduo išgraužia akis, tai 40 laipsnių alkoholis gali sukelti negyjančias traumas, žmogus gali net apakti“. „Oxy-shots“ – alkoholio įkvėpimas per inhaliatorius pulverizatorius kartu su deguonimi. Toksikologas

Benjaminas Climentas perspėja: šis metodas kenkia nervų sistemai ir gali sukelti sunkius plaučių susirgimus. A.Peralbo pažymi, kad paaugliai eksperimentuoja, naudodami šiuos metodus, nes jiems patinka didelė rizika. Psichologas duoda tėvams tik vieną patarimą: „Reikia būti šiek tiek protingesniais už vaikus. Kuo anksčiau aptarti su jais visus šiuos klausimus, praeinančias madas, o svarbiausia – išaiškinti jiems, kokios bus pasekmės“. Vaikams reikia pasakoti apie realybę įvairiausiais būdais ir aiškia kalba, pataria A. Peralbo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų