REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gintarė VALUCKYTĖ  

Nuo vakar į Šiaulių miesto maršrutinius UAB „Busturo“ autobusus keleiviai lipa tik pro priekines duris, o išlipa pro galines. Idėjos autoriai veiksmą stebėjo stotelėje ir nesklandumų neįžvelgė. Kol keleiviai neįpratę, autobusuose – grūstys ir kivirčai.

REKLAMA
REKLAMA

Perka daugiau bilietėlių

Ant priekinių durų pasitinka užrašas juodomis raidėmis „Įlipti“, ant galinių – „Tik išlipti“ ir ryškiai raudonas draudžiamasis ženklas. Pirmiausia atsidaro priekinės durys, po kelių sekundžių ir galinės.

REKLAMA

Prie „Autobusų stoties“ stotelės įlipančių ir išlipančių keleivių srautą stebi miesto meras Justinas Sartauskas, UAB „Busturo“ direktorius Tomas Bielinskas ir technikos direktorius Silvas Gedaminskas.

T. Bielinskas paaiškina: nuo 7 iki 8 ryto 18-oje stotelių keleivių srautus vairuotojams padėjo kontroliuoti „Busturo“ bei apsaugos firmos „Dorsimus“ darbuotojai.

„Vairuotojai sako, kad bilietėlių keleiviai muša trečdaliu daugiau, pas vairuotoją jų perka daugiau“, – sako T. Bielinskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartais koks išsišokėlis bando įlipti pro galines duris, bet bilietų žymekliai yra tik priekyje“, – aiškina meras.

T. Bielinskas primena, kad tokia tvarka taikoma Klaipėdoje, Kaune, Panevėžyje, daugelyje Europos miestų.

Kontrolierių bendrovė neatsisakys, ypač esant dideliam keleivių srautui.

Keleivių ratas stringa priekyje

Prie kostiumuotų „Busturo“ vadovų ir mero pribėga pagyvenusi šiaulietė. Aiškina, kad sistema neveikia, nes jaunimas įpuola pro galines duris: „44 metus perku mėnesinį bilietą, o kiti važiuoja dykai. Kontrolė turi būti kiekviename autobuse!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lipame į 12 maršruto autobusą. Nors daug miestiečių atostogauja, eilės prie priekinių durų išnyksta tik per keletą minučių. Pagyvenusių žmonių į priekį niekas neužleidžia. Apie 30-ies metų vyras įšoka pro vidurines duris.

Vairuotojas apžiūri mėnesinį bilietą. Čia ir užstringame: žmonės perka, paskui žymisi bilietėlius vieninteliais dviem komposteriais autobuso priekyje.

„Įlipa ir sustoja, o galas tuščias. Reikia pareguliuoti, kad žmonės eitų ratu. Kai pasakai, prasideda kivirčai. Gal pripras“, – tikisi penkerius metus autobusą vairuojantis Alvydas Prakšelis.

REKLAMA

Pinigų jis surenka šiek tiek daugiau, tačiau stotelėse užtrunka ilgiau.

Sunkiau vyresniems keleiviams

Už kelių stotelių prasibrauname iki autobuso galinių durų. Ten mokytojas Vacys Jankus šneka, kad Šiauliams nevertėjo įvesti naujos tvarkos, nes čia mažesnis žmonių judėjimas nei Klaipėdoje ar Vilniuje.

Toliau nuo centro keleivių ratas nuo priekinių iki galinių durų sukasi laisviau. Sunkiau seneliams su lazdomis per pusę autobuso žingsniuoti iki vidurinių durų.

Autobusai ėmė vėluoti

Iš „Bažnyčios“ stotelės pietiniame rajone pavažiuojame pustuščiu 24-ojo maršruto autobusu.

REKLAMA

„Kol mokinių nėra, tai pusiau bėda, o kas bus žiemą? Dabar šiek tiek vėluojam, paskui pasivejam“, – pasakoja 15 metų patirtį turintis vairuotojas Karolis Ozolas. Jis pastebėjo, kad zuikių dabar mažiau. Su girtais kariauti jis nenori, todėl jie kartais prasmunka.

K. Ozolas vairuotoju dirbo ir Londone: „Ten, jeigu kažkas įlipa, nepažymi bilieto, nevažiuoji – lauki, kol ateina apsauga su kepurėlėmis ir išsiveda.“

21-ojo maršruto autobuse sutinkame pensininkų porą Praną ir Eleną. „Niekas pirmų neužleidžia. Šiek tiek ilgiau pastovime eilėje, bet laiko turime, galime palaukti“, – sako pora.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zuikių yra

Atsistoju prie vairuotojo, prie pat lango. Jis čiumpa už rankos ir šypsosi: „Nematau salono ir galinių durų, veidrodėlį užstojate. Zuikiai šokinėja į vidų, reikia žiūrėti, kad neprispausčiau. Atsakomybė tai vairuotojui.“

Antrus metus vairuojantis Petras Bekeris sako, kad autobusai tokiam įlaipinimui nepritaikyti, nes įlipti galima tik viena eile, kad neužstotų jam vaizdo.

„Baisu sulaukti rugsėjo, kai bus studentų, moksleivių. Žiemą kondensuosis šiluma, užtrauks langus. Reikėjo tik padidinti kontrolę“, – mano vairuotojas.

REKLAMA

Šio autobuso keleiviai Gitana ir Rolandas Buivydai nepatenkinti nauja tvarka. „Nepatogu. Kol visi nusiperka bilietėlį, išsimuša ir į darbą gali pavėluoti. Piko metu nesąmonė važiuoti 12, 24 autobusu, nes eilė baisi“, – sakė Gitana.

Į autobusą pro vidurines duris įlipa dvi moksleivės. Rankose laiko paruoštus žymėti bilietėlius, bet nežymi. Dairosi kontrolierių autobusiuko. Kadangi jo nėra, važiuoja zuikiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų