REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos lyderiai ir JAV prezidentas Barackas Obama pranešė apie pradedamas derybas dėl didžiausios žmonijos istorijoje tarpusavio prekybos sutarties tarp ES ir JAV, rašo „Financial Times“.

REKLAMA
REKLAMA

B. Obamos teigimu, derybos dėl transatlantinės prekybos ir investicijų sutarties prasidės kitą mėnesį, Vašingtone. ES atstovų teigimu, nusimato sudėtingos derybos, tačiau tikimasi, kad per du metus pavyks susitarti dėl visų detalių.

REKLAMA

Transatlantinė prekybos sutartis apimtų pusę pasaulinio ūkio.

JAV prezidentas Barackas Obama tikisi, kad nauja sutartis leis padidinti JAV eksportą, sukurti naujų darbo vietų ir skatinti ekonomikos augimą nedidinant biudžeto deficito. Be to, susitarimas nuramintų JAV kritikus, kurie kaltino pastarąją nusigręžiant nuo sąjungininkų Europoje.

Vis dėlto JAV nerimauja, kad derybų metu sutarties apimtis ženkliai susitrauks, nes ES sieks apsaugoti nuo konkurencijos kai kuriuos pramonės sektorius.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu skeptiškai sutartį įvertino Prancūzija, kurią Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso apkaltino reakcionizmu.

Tikimasi, kad transatlantinė sutartis padės išjudinti abejų regionų ekonomikas, sustiprins JAV ir ES ryšius bei padės Vakarų sąjungininkams išsaugoti ekonominių lyderių statusą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų