REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenk medį, kol jaunas? Pasodinai, auginai, puoselėjai, sugalvojai padailinti – nugenėjai. Ir sulaukei baudos. Teritoriją, kuria niekas nesirūpina, keliolika metų tvarkę šiauliečiai sulaukė „padėkos“ – baudos už šešias nugenėtas liepas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, prieš ketverius metus sulaukta ir tikros padėkos – Medelyno rajono Lazdynų gatvės gyventojai iš Šiaulių miesto savivaldybės gavo po padėkos raštą už gražiai tvarkomą ir prižiūrimą teritoriją.

REKLAMA

Nenuostabu, nes patys susimetę išasfaltavo jos dalį, aptvėrė vejas, šienauja griovį ir teritoriją už jo, kurią dar ir nuo erkių nupurškia, pasodino liepų palei gatvę, gėlių. Norėjo sodinti lazdynus, juk gatvė taip vadinasi, tik anuomet nebuvo lazdynų medžių pirkti. Deja, praėjus beveik 20 metų, gatvėje tvyro slogi nuotaika.

Prisėskite – bauda išvers iš koto

„Nebenorime nieko tvarkyti, nes nusvilome, nors darėme gera. Vyras šiemet ilgai nepjovė žolės kitapus gatvės, bet nusileido, juk vaikai su anūkais atvažiuoja, nori po pievą palakstyti. Kaimynas „kietesnis“ – sakė nebetvarkys“, – pasakoja Lazdynų gatvės gyventoja Alma B. Kas gi atsitiko šioje idiliškoje gatvelėje?

REKLAMA
REKLAMA

Pernai pavasarį Šiauliuose, Lazdynų gatvėje, bendro naudojimo valstybinėje žemėje prie gyvenamojo namo, neturėdami nustatyta tvarka išduoto Savivaldybės leidimo, gyventojai nugenėjo šešias liepas. Už neteisingą ir savavališką medžių genėjimą gyventojus nubaudė ir gamtai padarytą žalą apskaičiavo LR aplinkos ministerijos Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Šiaulių miesto agentūra. Padaryta žala apskaičiuota vadovaujantis patvirtintais želdinių atkuriamosios vertės įkainiais ir įvertinta… 3440 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasiūlė prisėsti. Negalėjau patikėti, kad už šešias nugenėtas liepas teks tiek daug sumokėti. Netgi ne nugenėtas, o suformuotas. Liepa yra bene vienintelis medis, kurio lają galima formuoti“, – prisimena Alma. Tiesa, moteriai ilgai teisme teko įrodinėti, kad ji medžius ne nupjovė, o nugenėjo.

Drastiškas genėjimas žalos nepadaro?

„Liepas nugenėjome norėdami, kad į gyvenamąjį namą patektų daugiau šviesos, nupjovėme tik dalį šakų, bet ne visus medžius, todėl manome, kad niekaip negalėjome pažeisti jų gyvybinių funkcijų, nes medžiai žaliuoja. Beveik 20 metų čia gyvename. Liepas patys pasodinome, genime nudžiūvusias šakas, pavasarį baliname, vasarą laistome. Be mūsų daugiau jomis niekas nesirūpina. Juk mūsų dėka šie medžiai auga, tai kodėl turime atlyginti kažkieno sugalvotą žalą?“ – svarstė liepas pasodinęs Raivydas B.

REKLAMA

Jo manymu, dėl žalos atsiradimo iš dalies turėtų būti kalti ir valdininkai, kurie per tiek metų nesugebėjo tinkamai atlikti savo pareigos, t. y. prižiūrėti medžius ir juos genėti. UAB „Šiaulių apželdinimas“ patvirtino, kad ši įmonė Lazdynų gatvėje nevykdė jokių želdinių priežiūros darbų.

Pavyzdys, kad genėjimas, nupjaunant beveik visas šakas, medžiui nedaro jokios žalos, galėtų būti prie Šiaulių profesinio rengimo centro Buitinių paslaugų skyriaus Vilniaus gatvėje, Šimšėje, augančios liepos. Jos kas kelerius metus būna drastiškai nugenėtos – kamieno viršuje nukerpamos kone visos šakos. Aišku, toks „akibrokštas“ nelieka gyventojų nepastebėtas – jie nepatenkinti skambina į Savivaldybę ir patį Buitinių paslaugų skyrių.

REKLAMA

Skyriaus vedėjo Alvydo Kušleikos teigimu, toks liepų genėjimas joms žalos nedaro – per metus jos ataugina gražią lają. „Penkerius metus gyventojams bandome įrodyti, kad genimas medis yra ne sugadinamas, o pagražinamas. Pasakome, kad ateitis parodys“, – sakė jis. Tiesa, iš Savivaldybės būna gautas leidimas medžiams genėti.

Miško kirtėjams baudos mažesnės

Kadangi Lazdijų gatvės gyventojai gera valia žalos neatlygino, jiems buvo skirta ir 200 Lt bauda, kurią teismas sumažino iki 50 Lt. Tiesa, pati padaryta 3440 Lt žala teismo sprendimu buvo sumažinta iki 800 Lt, nors Aplinkos ministerijos Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas prašė teismo ieškinį tenkinti visiškai ir nurodė, kad medis buvusią formą įgis tik maždaug po 10 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palyginkite – LR administracinių teisės pažeidimų kodekse rašoma, kad savavališkai iškirstų medžių ir krūmų, augusių miško žemėje, ištraukimas arba išvežimas be leidimo, kai ištraukiama ar išvežama iki dešimties kietmetrių medžių ar krūmų, piliečiams užtraukia baudą nuo 200 iki 400 Lt, konfiskuojant arba nekonfiskuojant traukimo ar vežimo priemones. 16,5-22 kietmetriai – tiek medienos telpa į medienvežį automobilį be priekabos… O čia tik šešios liepos, tiksliau, nugenėtos jų šakos!

Savivaldybė tik dėkinga

Alma ir Raivydas pagalbos bandė kreiptis į miesto valdžią. „Šiaulių miesto savivaldybė neturi galimybės padėti Jums išvengti mokėjimo už padarytą žalą aplinkai ir skirtos baudos, – sulaukė atsakymo iš administracijos direktoriaus Vlado Damulevičiaus. – Apgailestaujame dėl šio įvykio, nes esame įsitikinę, kad tai nebuvo padaryta iš piktos valios, greičiau iš nežinojimo, siekiant kilnių tikslų. Esame dėkingi visiems Šiaulių miesto gyventojams, padedantiems prižiūrėti miesto bendro naudojimo žemės plotus. Manome, kad būtina gerinti Savivaldybės ir gyventojų bendradarbiavimą, kad ateityje panašūs atvejai nepasikartotų.“

REKLAMA

Pati dėl lėšų stygiaus nepajėgdama pasirūpinta tvarka mieste, Šiaulių miesto savivaldybė rengiasi įpareigoti daugiabučių namų gyventojus tvarkyti savo kiemus. Ketinama pasekti Kauno miesto savivaldybės pavyzdžiu. Ten daugiabučių gyventojai yra įpareigoti tvarkyti savo teritoriją 20 metrų nuo pastato. Kauniečiai bandė Savivaldybės sprendimą skųsti teismui, bet bylos nelaimėjo.

„Buvo įrodyta, kad toks valdininkų sprendimas buvo teisėtas. Dabar Šiaulių miesto savivaldybė svarsto tokį projektą, tik dar neaišku, kokiu spinduliu reikės tvarkytis“, – teigia V. Damulevičius.

REKLAMA

Šiaulių miesto savivaldybės administracija rengia Tarybos sprendimo projektą. Apie jį šią savaitę turėjo būti informuoti daugiabučių namų administratoriai ir bendrijų asociacijos atstovai.

Kapinėse – medžių genocidas

Vaidos Buračienės, UAB „Šiaulių apželdinimas“ kapinių tvarkymo ir administravimo padalinio projektų vadovės, teigimu, kapų atėję tvarkyti žmonės dažnai griebiasi įvairių priemonių, kad greta augantys medžiai „nešiukšlintų“.

„Nepaisant to, kad medis toliau nuo kapo, žmonės tingi rinkti lapus ir per metus dvejus jį sunaikina – apipjauna netoli šaknų, nulupa žievę per sprindį, kokios nors chemijos užpila arba naktį išrauna“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moters teigimu, per sezoną Ginkūnų kapinėse pasigendama maždaug dešimties medžių, randami penki nudžiuvę. Kad dingo medis, Savivaldybei nepranešama. „Tiksliai nežinome, kur koks medis augo, bet eidami pro šalį pagalvojame – lyg ir buvo, bet nebėra, – sakė V. Buračienė. – Daugiausia medžiai naikinami žiemą, kai nevaikštome po kapines.“

Jei kapinių lankytojas nugenėjo medį, jis nėra griežtai baudžiamas. „Matome, kad šaka nusvirusi trukdo prie kapo prieiti arba yra nudžiuvusi. Juk neginsi žmogaus į Savivaldybę dėl kiekvienos šakelės, kurią nulaužė pravažiuojanti mašina. Duodame tepalo žaizdai užtepti. Aišku, savavališkai genėti neleidžiame. Leisi šaką apgenėti, tai nupjaus pusę medžio“, – teigė V. Buračienė.

REKLAMA

Bet jei šalia tam tikro kapo nėra medžių arba jie pažeisti, tai juk turėtų būti savaime suprantama, kas tai padarė? „Bėda ta, kad žmonės, gavę Savivaldybės leidimą, nepraneša mums, kokį medį ketina nupjauti. Tokių leidimų išduodama labai daug. Būna, kad jį gavę atvažiuoja medžio pjauti sekmadienio vakarą, kai nebedirbame“, – sakė ji.

Negalima savavališkai nei genėti, nei sodinti

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Aplinkos skyriaus vyr. specialistės Palmiros Lukošienės teigimu, norint genėti Šiaulių mieste augančius saugotinus želdinius (medžius ir krūmus), augančius ne miško žemės bendro naudojimo teritorijose (parkuose, skveruose, aikštėse, prie gatvių, kapinėse ir kitose vietose), reikia turėti Savivaldybės administracijos išduotą leidimą. Visoje šalies teritorijoje saugotini medžiai genimi laikantis 2008 m. sausio 18 d. aplinkos ministro įsakymu Nr. D1-45 patvirtintų „Medžių ir krūmų priežiūros, vandens telkinių, esančių želdynuose, apsaugos, vejų ir gėlynų priežiūros taisyklių“ V skyriaus reikalavimų.Leidimas reikalingas ir medžiams sodinti.

REKLAMA

Draudžiama savavališkai veisti želdinius savivaldybei ar valstybei nuosavybės teise priklausančioje ar patikėjimo teise valdomoje teritorijoje ar kitose teritorijose, nesilaikant Lietuvos Respublikos teisės aktuose nustatytų reikalavimų. Veisti želdinius savivaldybei ar valstybei nuosavybės teise priklausančioje ar patikėjimo teise valdomoje teritorijoje galima tik pagal nustatyta tvarka parengtą projektą arba schemą, suderintą su Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Aplinkos, Architektūros ir urbanistikos bei Miesto infrastruktūros skyriais ir gavus leidimą žemės darbams vykdyti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų