REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrė Gečiauskienė, „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė

Europoje šią savaitę pasirodys pirmieji birželio mėnesio verslo pasitikėjimo indeksai. „Danske Bank“ analitikai tikisi gamintojų nuotaikų pagyvėjimo. Tuo tarpu JAV kertinis įvykis šią savaitę bus Federalinės rezervų sistemos (FED) birželio mėnesio susirinkimas. Šį trečiadienį vėl bus proga išgirsti FED nuomonę dėl skatinimo tempo mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Euro zonos gamybos PMI indeksas gali ūgtelėti nuo 48,3 iki 48,6 lygio, o paslaugų sektoriaus nuotaikos gali būti kiek prastesnės – 47,5 punkto indekso lygis. Toks skirtumas susidaro dėl to, kad pramonė labiau orientuojasi į eksportą, o paslaugų sektorius daugiausiai priklauso nuo vidinio vartojimo, kuris Europoje pastaruoju metu nepasižymi dideliais augimo tempais.

REKLAMA

Didžioji Britanija antradienį skelbs gegužės mėnesio infliacijos rodiklius. Kainos per mėnesį galėjo išaugti 0,1 proc., o lyginant su tuo pačiu 2012 m. mėnesiu – 2,6 proc. Tai galėtų gerokai viršyti Anglijos centrinio banko toleruojamus 2 proc.

Investuotojų akiratyje – FED susirinkimas

Šią savaitę investuotojų akiratyje bus Federalinės rezervų sistemos (FED) birželio mėnesio susirinkimas. Šį trečiadienį rinkos dalyviai galės išgirsti FED pasisakymus dėl skatinimo tempo mažinimo. Antradienį pasirodys keli svarbūs ekonominiai rodikliai – paaiškės gegužės mėnesio infliacijos lygis. Spėjama, jog per mėnesį kainos išaugo 0,2 proc. Įdomūs bus ir gegužės mėnesio naujų būstų statybų ir statybos leidimų duomenys. Tikimasi daugiau kaip 11 proc. išaugusio naujų būstų statybų kiekio, tačiau apie 3 proc. gali sumažėti statybos leidimų.

REKLAMA
REKLAMA

Nors kaskart atrodo, kad FED turėtų vengti aiškesnių pastabų dėl ekonomikos skatinimo politikos ateities, tačiau jau kelis mėnesius rinkų dalyviai vis sugeba nuspėti nuomonę iš šykščių FED pareiškimų. Ne išimtis – ir ši savaitė. Atrodo, kad FED galiausiai turėtų suprasti, jog bet koks žodis ar sakinys gali itin smarkiai sujudinti finansų rinkas. Taigi, neturėtume laukti reikšmingų pastabų šiame etape, kuomet nei nedarbo, nei kiti duomenys dar neduoda pagrindo FED lėtinti ekonomikos skatinimą.

Po sėkmingos gegužės – korekcija žemyn

Praėjusią savaitę skelbti ekonominiai indikatoriai menkai veikė finansų rinkas – akcijų rinkų kritimas ir bendras palūkanų normų lygio kilimas buvo nulemtas korekcijos po itin pozityvios gegužės ir veikiausiai dėl atostogų praretėjusio rinkų dalyvių skaičiaus bei sumenkusio aktyvumo.

Stipriai kilo besivystančių rinkų obligacijų palūkanos, įskaitant ir Lietuvos euro obligacijas. Be to, kilo ilgalaikės euro palūkanos, taip pat saugiausiomis laikomų JAV ir Vokietijos ilgalaikių obligacijų pajamingumai. Euro 5 metų palūkanų apsikeitimo sandorių norma nuo birželio pradžioje buvusios 0,97 proc. pakilo iki 1,12 proc. praėjusios savaitės viduryje, ir po to nukrito iki 1,04 proc. šį pirmadienį. Panašios palūkanų normų tendencijos buvo matyti daugelyje rinkų. Tai yra gan dideli svyravimai per tokį trumpą laiką, ypatingai, kai reikšmingų ekonominių naujienų ar pokyčių nebuvo. Šią savaitę, tikėtina, rinkos nepastovumas išliks padidėjęs, atsižvelgiant ir į tai, kad bus skelbiama nemažai ekonominių indikatorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų