REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jevgenijus Bardauskas, LRT televizijos laida „Savaitė“

Viskam sava pradžia ir pabaiga. Šitos aksiomos, kad ir kaip stengėsi, Kėdainių milijonieriui, Darbo partijos įkūrėjui ir šiaip ryškiai personai Viktorui Uspaskichui paneigti nepavyko. Kad ir kiek buvo įdėta pastangų ir pinigų, bet iki juodosios buhalterijos bylos atomazgos, tegu ir po penkerių metų teismuose, liko mėnuo – liepos 12-ąją bus skelbiamas nuosprendis.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien dar galime tik spėlioti ar prokuroro siūlymas įkalinti V. Uspaskichą šešeriems, Vitaliją Vonžutaitę – penkeriems, o Vytautą Gapšį – dvejiems metams sulauks ir teisėjų pritarimo, tačiau LRT televizijos laidos „Savaitė“ kalbintas teisininkas tuo abejoja ir sako, kad greičiausiai galima galvoti apie maždaug per pusę mažesnį terminą, o V. Gapšio atveju ir iš viso kameros gali būti išvengta.

REKLAMA

Bet smalsu tapo ne tik, kokią bausmę skirs teismas. Smalsu ir tai, kur ir kokiomis sąlygomis kalėtų Darbo partijos siela milijonierius V. Uspaskichas ir jo bendražygiai.

Kaltinimus neigė visą laiką

Ne veltui V. Uspaskichas vadinamas Kėdainių kunigaikštuku. Pompastiką ir išsišokimus jis mėgsta – tai parodė ir daugiau nei penkerius metus trukusi Darbo partijos juodosios buhalterijos byla.

Visą tą laiką pagrindinis herojus iš rankovės traukė triuką po triuko: pabėgimas į Rusiją, išsišokimai teisme, ligos, skambios frazės ir grasinimai buvo nuolatiniai baudžiamosios bylos palydovai. Vien ko verta ginamoji kalba Seime, kai buvo sprendžiamas jo ir partijos narių – V. Gapšio bei V. Vonžutaitės – teisinės neliečiamybės klausimas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Uspaskicho išsišokimų netrūkdavo ir per teismo posėdžius. Ne kartą teisėjai teko tramdyti įsismaginusį Darbo partijos įkūrėją, o šis nevengdavo su ja pasiginčyti, pažarstyti komplimentų ar užsipulti žurnalistus.

Visus šiuos penkerius metus V. Uspaskichas atkakliai neigė jam keliamus kaltinimus juodosios buhalterijos byloje. Esą visa tai tėra politinė byla, kuria oponentai siekia sužlugdyti jį – liaudies mylimą politiką.

Tokios pozicijos V. Uspaskichas laikėsi ir šią savaitę sakydamas baigiamąją kalbą. Esą byloje nėra nė vieno jo sukurto juodosios buhalterijos dokumento ar jo kaltę įrodančios medžiagos, vardijo savo ekonominius ir politinius nuopelnus šaliai, gyrėsi, kad jo dėka sutvarkyta ne viena šventovė, sukurta tūkstančiai darbo vietų. Ir pareiškė, kad nepagrįsti kaltinimai gali sukelti visuotinių neramumų, esą žmonės sukils prieš valdžią ir teisėsaugą, o per tarp posėdžių paskelbtą pertrauką išėjęs į lauką, kur jo laukė keli šimtai žmonių, bendražygių apsuptyje toliau žėrė kaltinimus teisėsaugai, kuri neva nori su juo susidoroti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš pats paimsiu palapinę ir gulėsiu čia arba prie Seimo. Mane nors prie sienos statyk, nors iki gyvos galvos kalink – niekada nepripažinsiu mestų man kaltinimų. Niekada gyvenime“, – tikino teisiamasis V. Uspaskichas.

Lojalumą demonstruoja iki šiol

Nors politologai ne kartą prognozavo, kad nuteisus V. Uspaskichą jo bendražygiai spruks kas sau ir ieškos prieglobsčio kitose frakcijose, kol kas jie savo lyderiui ištikimi. Ištikimybę demonstravo ir per metinį prezidentės Dalios Grybauskaitės pranešimą Seime. Darbo partijos atstovai Seimo salę pavertė mitingo vieta: ant stalų išdėliotuose plakatuose lietuvių ir anglų kalbomis jie prašė teisybės V. Uspaskichui, V. Gapšiui ir V. Vonžutaitei.

REKLAMA

Pasipiktinęs kolegų elgesiu plakatus ėmėsi rinkti opozicijos lyderis Andrius Kubilius, jam iš rankų juos plėšė Petras Gražulis, o prezidentė į tai pažiūrėjo ironiškai ir kalboje negailėjo kritikos Darbo partijai.

„Ir visai neblogai toje Lietuvoje – net kai kas moka ir angliškai, ir lietuviškai. Tai yra gerai. [...] Šalyje vis dar galima „nusipirkti“ infarktą, bet darosi vis sunkiau „nusipirkti“ teisėją. Ir tik todėl, kad patys teisėjai nenori būti perkami“, – pabrėžė prezidentė D. Grybauskaitė.

Bent keletą metų gyvens Sniego gatvėje?

Kad ir kaip bebūtų, liepos 12 dieną bus skelbiamas nuosprendis Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

REKLAMA

V. Uspaschikui prokurorai pasiūlė šešerius, V. Vonžutaitei – penkerius, o V. Gapšiui – dvejus metus nelaisvės. Tiesa, teisininkai sako, kad teismas gali skirti ir mažesnes bausmes.

„Apie maksimalias pasiūlytas [bausmes] kažin ar galima kalbėti. Greičiausiai bus kalbama apie kokį nors vidurkį – realiai būtų galima diskutuoti apie 2–3 metus“, – svarstė VU Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros docentas dr. Remigijus Merkevičius.

Tokia bausmė gali laukti V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės, o štai V. Gapšys, pasak teisininko, gali ir visai išvengti realios laisvės atėmimo bausmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, net ir teismui skyrus dvejus ar trejus metus kalėjimo V. Uspaskichui, šis jame praleistų vos trečdalį, o blogiausiu atveju – pusę skirto laiko. Yra sakančių, kad Darbo partijos įkūrėjas teismo nuosprendžio nelauks ir vėl spruks. Tačiau ar tai realu, abejotina, sako analitikai. Slapstytis metai iš metų, investuoti į procesus, kurie neleistų jo išduoti, esą nėra naudinga. Nes žinant V. Uspaskicho norą atkreipti visuomenės dėmesį į save, jis jau geriau praleis metus pataisos namuose ir iš jų išėjęs kaip kankinys vėl triuškinimai laimės artimiausiuose rinkimuose.

REKLAMA

Jei taip ir atsitiks, artimiausi V. Uspaskicho gyvenimo metai praeis gana įdomiai. Prie prabangos pripratęs politikas turės gyventi trijų aukštų pastate, esančiame Vilniuje, Sniego gatvėje. Buvusioje nepilnamečių kolonijoje, o dabar pataisos namuose, kali pareigūnai, valstybės tarnautojai.

Kai kurios patalpos čia tikrai geresnės nei studentų bendrabučiai, tačiau saldu nėra. Keliolikos kvadratų kambarėliuose gyvena net po 9 nuteistuosius, miegama dviaukštėse lovose. Jei politikas norėtų dviviečio kambario, turėtų dirbti pataisos namų ūkio skyriuje – skusti bulves, gaminti maistą, taisyti batus.

Tiesa, nors nuteistieji ir turi laikytis griežtos dienotvarkės, laisvu metu gali vaikščioti po visą teritoriją: sportuoti, mokytis, skaityti knygas ar žiūrėti televizorių. Tad nelaisvės metai V. Uspaskichui tikrai neprailgtų, o gal ir išeitų į naudą – jis turėtų laiko pamąstyti apie ateityje laukiančius politinius iššūkius, išmoktų naujo amato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų