REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Anglijoje, netoli Škotijos, galim pamatyti įspūdingą Alnviko pilį. Tai antra pagal dydį gyvenama pilis Anglijoje. Pirmoji – milžiniško dydžio Vindzoro pilis, Anglijos karalių vasaros rezidencija, esanti 30 km nuo Londono.

REKLAMA
REKLAMA

Gražiai, šiek tiek rūsčiai atrodančiai Alnviko piliai reklamos lyg ir nereiktų, tačiau jos reklama buvo ypatinga – šioje pilyje buvo filmuojamos „Hario Poterio“ I ir II dalys, tad po to pilis tapo dar didesniu turistų traukos objektu. Bet šio rašinio tema – ne pilis, o garsieji Alnviko nuodų sodai. Jie taip ir vadinasi – „Alnwick Poison Garden“, o ant vartų yra kaukolės su sukryžiuotais kaulais ir labai aiškūs užrašai: „Šie augalai gali nužudyti“.

REKLAMA

Taigi ką rasime už tų vartų? Nuodingiausių pasaulio augalų kolekciją, kurių čia tikrai labai daug. Vien narkotinių augalų yra apie 100 (koka, kanapės ir kt.).

Alnviko sodas buvo įkurtas seniai, 1750 m., ir be nuodingų augalų vešėjo lygiai 200 metų. 1950 sodas, kaip lankomas objektas, buvo užtarytas.

Tačiau 1997 m. hercogienė Jane Percy sumanė ambicingą projektą – sodą atkurti. Pasikvietė belgus, kurie suprojektavo visai naują sodą, ir 2001 m. sodas buvo atidarytas. 2004 m. jo plotas išsiplėtė iki 560 m², buvo pastatytas vienas didžiausių pasaulyje medžių namas.

Galų gale 2005 m. buvo atidarytas ir nuodų sodas. Hercogienės Jane Percy teigimu, viso pasaulio sodai nori rodyti tik tuos augalus, kurie turi gydančiųjų savybių, o kodėl žmonėms neparodyti tų augalų, kurie žudo? Nuodingasis Alnviko sodas atlieka švietėjišką misiją: informuoja lankytojus apie nuodų ir narkotikų žalą, apie pasekmes ir kovą su narkotikais. Šiame sode, kuris yra tik viso didelio sodo dalis, augalų liesti, uostyti negalima. Aišku, neklaužadų visada atsiranda, tačiau šioje sodo dalyje tvarkos prižiūrėtojai ypač akylai stebi lankytojus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų