REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirkėjus internete viliojęs sukčius ilgam pasiųstas už grotų

Nusikaltėlis „apie pirštą apvyniojo" 80 žmonių

Genialu tai, kas paprasta. Matyt, tokia logika vadovavosi panevėžietis 33 metų Tomas Andrijauskas, sumanęs praturtėti nusikalstamu būdu. Jaunam vyrui, kad įgyvendintų savo planą, prireikė tik kompiuterio ir interneto.

REKLAMA
REKLAMA

 Apmulkino 80 žmonių

Prisėdęs prie jo jis sugebėjo apmulkinti 80 žmonių ir išvilioti iš jų įvairias sumas pinigų, nuo 200 iki kelių tūkstančių litų. Iš viso į savo piniginę panevėžietis, internete prekiavęs naudotais automobiliais, kurių iš tikro net neturėjo, susišlavė apie 50 tūkstančių litų.

REKLAMA

Užvakar T. Andrijauskas išgirdo Panevėžio apylinkės teismo verdiktą ne tik dėl sukčiavimo.

Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis ir plėšimo.

T. Andrijauskui buvo skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, jog panevėžietis įvykdė net 104 nusikalstamas veikas, 33 traktuojamos kaip apysunkės.

REKLAMA
REKLAMA

Vieną nusikaltimą jis įvykdė kartu su bendrininkais, o tai yra sunkinanti aplinkybė.

Beje, T. Andrijauskas kartą jau buvo teistas, tačiau jo teistumas išnykęs.

Vyrui už grotų reikės praleisti mažiau nei 9 metus. Į bausmės laiką įskaičiuoti 2 metai ir 4 mėnesiai, kuriuos jis buvo suimtas.

Teismo sprendimas T. Andrijausko, sprendžiant iš jo laikysenos, iš vėžių neišmušė, tačiau žinia, jog konfiskuojamas jo kompiuteris, gerokai sunervino. Nuteistasis išgyveno, jog neteks visų ten buvusių jam svarbių nuotraukų ir kitos informacijos. Panevėžio apylinkės teismo nuosprendį jis gali skųsti aukštesnės instancijos teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veikė pagal tą pačią schemą

Teismas nustatė, jog T. Andrijauskas 2009–2010 metais internete skelbėsi perkąs mokėjimo korteles. Jam pavyko įsigyti mažiausiai 12 asmenų mokėjimo korteles su PIN kodais.

Panevėžiečiui šios kortelės buvo reikalingos sukurptam sukčiavimo planui vykdyti. Į internetą jis dėjo skelbimus apie neva parduodamus automobilius ir motociklus. Iš tiesų jis jokių transporto priemonių neturėjo.

Potencialiems pirkėjams aiškindavo, jog automobiliai atkeliauja iš užsienio, yra geros būklės. Susidomėjusiesiems padarydavo įspūdį nedidelė transporto priemonių kaina.

REKLAMA

Jie mielai sukčiui pervesdavo prašomą avansą – nuo 170 Lt iki 7 tūkstančių litų – į jo nurodytas sąskaitas, kaip paaiškėjo, atidarytas svetimų žmonių vardu.

T. Andrijauskas internetu pinigus pervesdavo iš vienų svetimų sąskaitų į kitas, išsiimdavo pinigų bankomatuose.

Avansus sumokėję pirkėjai kurį laiką laukdavo pažadėtų automobilių, skambinėdavo pardavėjui. Šis ramindavo, kad mašinos netrukus atkeliaus, o paskui tiesiog pakeisdavo telefono kortelę.

Kratą jo namuose atlikę pareigūnai rado keliolika mobiliųjų telefonų ir tris dešimtis SIM kortelių.

REKLAMA

T. Andrijauskas liepto galą priėjo, kai apgauti pirkėjai, radę jo naujus skelbimus internete ir atpažinę jo balsą, kreipėsi į policiją.

Paaiškėjo, kad sukčius apie pirštą apvyniojo 80 žmonių. Jiems padaryta žala siekia 50 tūkstančių litų.

Su pusbroliais apiplėšė tautietį

T. Andrijauskas nesitenkino piniginėmis įplaukomis iš internetinės „prekybos“ automobiliais.

2010 metais jis kartu su dviem savo pusbroliais Vokietijoje apiplėšė tautietį.

Trijulė įsiveržė į motelio kambarį, kuriame buvo apsistojęs lietuvis. Plėšikai žmogui kelis kartus trenkė metaliniu daiktu ir pagrobė 1,7 tūkstančio eurų, mobiliojo ryšio telefoną, fotoaparatą, drabužius. Jie nuvarė sumuštojo automobilį „Daimler Chrysler“, kainuojantį 29 tūkstančius litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso nukentėjusiam vyrui buvo padaryta 35 tūkstančių 190 litų žala.

2011 metų žiemą T. Andrijausko bute kratą atlikę pareigūnai rado 0,329 gramo psichotropinės medžiagos – metamfetamino. Vyras aiškino, jog narkotikų įsigijo Olandijoje savo reikmėms.

Nuosprendžio skelbimas T. Andrijauskui užtruko pusantros valandos. Teisėjai teko perskaityti 70 puslapių teksto.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų