REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Debesijos sprendimus savo veikloje naudoja 65 proc. Rytų ir Vidurio Europos smulkaus ir vidutinio verslo įmonių – tai trečdaliu daugiau nei Vakarų Europoje, kur debesijos pasaugomis naudojasi 45 proc. įmonių, atskleidė „Microsoft“ tyrimas. Apskritai, Europoje debesijos paslaugomis naudojasi apie pusė smulkaus ir vidutinio verslo (53 proc.), 21 proc. jų planuoja pristatyti naujus produktus ir paslaugas artimiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA

Didžioji dauguma (66 proc.) įmonių, pasirinkusių debesijos sprendimus teigia, kad tai yra būtina planuojant įmonės plėtrą. Penktadalis tokius sprendimus naudojančių įmonių planuoja artimiausiu metu pristatyti naujus produktus bei paslaugas, palyginti su 12 proc. įmonių, kurios nesinaudoja debesijos paslaugomis, sakoma „Microsoft“ pranešime.

REKLAMA

„Debesijos sprendimai leidžia įmonėms perkelti dalį su IT priežiūra susijusios veiklos į „debesį“, mažiau skirti dėmesio bei resursų IT ūkio priežiūrai, o labiau susikoncentruoti į savo pagrindinę veiklą ar plėtrą. Dinamiškam ir ypač konkurencingoje aplinkoje veikiančiam verslui debesijos sprendimai suteikia daugiau lankstumo ir pasirinkimo galimybių – pagreitėja informacijos mainai, galima greičiau pasiekti klientus ir partnerius. Be to, įmonė gali efektyviau teikti paslaugas, siūlyti sprendimus klientams tarptautinėse rinkose neišvažiuodama iš Lietuvos, – pranešime cituojamas „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Kristijonas Kaikaris. – Pastebėjome, kad naujos, besikuriančios Lietuvos įmonės linkę debesijos sprendimus diegti jau pačioje įmonės veiklos pradžioje, tad jos gali iš karto vykdyti efektyvesnę veiklą ir greičiau planuoti įmonės plėtrą“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tyrime dalyvavusių įmonių, debesijos paslaugas jos labiausiai rinkosi dėl IT sistemų saugumo. „Tokias IT sistemų saugumo garantijas, kokias suteikia debesijos paslaugos, smulkus ir vidutinis verslas, pats investuodamas į savo nuosavą infrastruktūrą, negali pasiekti. Įmonė, įsigydama tiksliai jos poreikius atitinkančią duomenų talpinimo paslaugą, taip pat naudojasi aukščiausio lygio IT sistemų saugumo sprendimais – tokiais pat, kaip ir stambusis verslas“, – sakė K. Kaikaris.

Tyrimas atskleidė, kad įmonės, kurios naudojasi debesijos sprendimais, dažniau rinkosi atsakymą, kad dabartinė IT sistema prisideda prie efektyvaus įmonės darbo (74 proc.). Tarp nesinaudojančių debesijos paslaugomis tokį atsakymą rinkosi 61 proc. įmonių. Be to, debesijos paslaugų naudotojai beveik du kartus dažniau minėjo planuojantys pristatyti naujas paslaugas ir produktus – įmonės plėtrą artimiausiu metu planuoja 21 proc. besinaudojančių ir tik 12 proc. nesinaudojančių debesijos paslaugomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Debesijos sprendimų lyderiai Rytų ir Vidurio Europoje yra Ukrainos ir Čekijos smulkieji verslininkai. Šiose šalyse debesijos sprendimus taiko 85 ir 75 proc. bendrovių. Nors lėčiausiai prie debesijos sprendimų pereina Lenkijos (52 proc.) ir Rumunijos (55 proc.) verslininkai, šis skaičius vis tiek yra didesnis už Vakarų Europos vidurkį – 45 procentus.

Didžioji dalis įmonių, kurios dar nesinaudoja debesijos sprendimais, sako, jog abejoja dėl duomenų saugumo (72 proc.), o 71 proc. nerimauja dėl duomenų praradimo. Tačiau įmonės, kurių duomenys jau yra „debesyje“ šiuos argumentus įvardina kaip pagrindinius privalumus. 82 proc. teigia, kad duomenys tapo labiau apsaugoti bei padidėjo saugumas dirbant internete.

Taip pat tyrimas atskleidė, kad trečdalis (33 proc.) smulkių ir vidutinių įmonių Rytų ir Vidurio Europoje planuoja tolesnes investicijas į debesijos kompiuteriją – tarp Vakarų Europos įmonių tokių yra 23 proc. Tyrimą „Microsoft“ užsakymu 2013 m. kovo mėn. atliko bendrovė „Ipsos Mori“ ir apklausė 6800 darbuotojų iš smulkaus ir vidurinio dydžio įmonių. Tyrime dalyvavo įmonės iš 22 valstybių, tarp kurių buvo devynios valstybės iš Centrinės ir Rytų Europos regiono: Bulgarija, Čekija, Vengrija, Graikija, Lenkija, Rumunija, Slovakija ir Ukraina. Tyrimo metu apklausti įmonių darbuotojai, kuriose dirba mažiau nei 25 darbuotojai, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų