REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį sakė svarstysiantis galimybę surengti referendumą dėl planų pertvarkyti vieną parką stambule, išprovokavusių protestus visoje šalyje, darydamas pirmąją reikšmingą nuolaidą per beveik dvi savaites vykusius prieš vyriausybę nukreiptus neramumus.

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį sakė svarstysiantis galimybę surengti referendumą dėl planų pertvarkyti vieną parką stambule, išprovokavusių protestus visoje šalyje, darydamas pirmąją reikšmingą nuolaidą per beveik dvi savaites vykusius prieš vyriausybę nukreiptus neramumus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį žingsnį R.T.Erdoganas žengė, kai tūkstančiai žmonių susirinko Taksimo aikštėje netoli Gezi parko Stambule, ruošdamiesi 13-ajam demonstracijų vakarui. Minia buvo nusiteikusi ramiai ir taikiai - visiškai kitaip nei ankstesnį vakarą, kai vyko dideli protestuotojų ir riaušių policijos susirėmimai.

REKLAMA

"Galime dėl to surengti referendumą ... Demokratinėse valstybėse svarbi tik žmonių valia, - sakė premjero valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) atstovas Huseyinas Celikas (Hiusejinas Čelikas) po derybų tarp R.T.Erdohano ir protestų lyderių. - Manome, kad po tokio geros valios ženklo žmonės nuspręs eiti namo."

Kampanija, kurios dalyviai siekė išgelbėti Gezi parko medžius, kad jie nebūtų išpjauti atstatant Osmanų imperijos laikų kareivines, sulaukė griežto policijos atsako gegužės 31 dieną. Tas susidorojimas tapo kibirkštimi, įžiebusia pykčio prieš R.T.Erdoganą bangą, laikant vyriausybės vadovą vis labiau autoritariniu.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo to laiko šimtai žmonių nuolat stovyklavo Gezi parke. Policija nelietė ten išaugusio palapinių miestelio, tačiau antradienį susigrąžino Taksimo aikštę, tapusią protestų judėjimo židiniu.

Pareigūnai leido ašarines dujas ir vandens patrankų čiurkšles į dešimtis tūkstančių demonstrantų, kurių dalis svaidė pirotechninius užtaisus ir butelius su degiuoju skysčiu.

R.T.Erdoganas sulaukė tarptautinio pasmerkimo dėl savo veiksmų per šią krizę, nusinešusią keturias žmonių gyvybes. Dar beveik 5 tūkst. žmonių buvo sužeisti, o šie neramumai aptemdė Turkijos, laikomos demokratijos pavyzdžiu musulmonų pasaulyje, įvaizdį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras ne kartą perspėjo, kad netenka kantrybės dėl demonstracijų, tačiau ištiesė alyvų šakelę, susitikdamas su kai kuriais protestuotojų atstovais.

Padrikos žaliųjų aktyvistų koalicijos atstovai po derybų nekomentavo pasiūlymo dėl referendumo. Kritikai tvirtina, kad jie neatstovauja protestuotojų daugumai ir buvo specialiai atrinkti susitikti su premjeru.

Tuo tarpu riaušių policija, palaikoma šarvuotų sunkvežimių su vandens patrankomis, stebėjo, kaip demonstrantai taikiai renkasi aplink Taksimo aikštėje pastatytą fortepijoną prieš gyvos muzikos koncertą, kai kada skanduodami: "Visur yra Taksimas, visur yra pasipriešinimas!"

REKLAMA

Sostinėje Ankaroje protestuotojai naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį vėl buvo vaikomi ašarinėmis dujomis.

Policija stengėsi išvaikyti apie 2 000 žmonių, kurie buvo susirinkę Tunali Chilmio gatvėje, vienoje iš pagrindinių masinių prieš vyriausybę nukreiptų demonstracijų vietų.

Anksčiau trečiadienį tūkstančiai teisininkų išėjo į Stambulo ir Ankaros gatves, protestuodami dėl daugiau nei 70 jų kolegų trumpo sulaikymo antradienį, kai advokatai paprieštaravo dėl griežtų policijos veiksmų, mėginant susigrąžinti Taksimo aikštę, kurioje pareigūnai nesirodė nuo birželio 1-osios.

REKLAMA

Nors mažai vilčių, kad šis konfliktas bus greitai išspręstas, Turkijos prezidentas Abdullah Gulas (Abdula Giulas) sakė, jog R.T.Erdogano susitikimas su demonstrantais buvo šalies "demokratijos brandumo" ženklas. Jis pridūrė esantis įsitikinęs, kad Turkija "įveiks rūpesčius".

Tarp protestuotojų Gezio parke trečiadienio vakarą tvyrojo didelė įtampą, dėl kurios Stambulo meras Huseyinas Avni Mutlu (Chiusejinas Avnis Mutlus) socialiniame tinkle patikino, kad policija ten nesiverš.

"Tačiau kaip galima pasitikėti policija po praeitos nakties?" - klausė 25 metų IT specialistas Orhanas Veli Gulenay (Orchanas Velis Giulenajus), įsitaisęs nakvoti parke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija, akivaizdžiai demonstruodama savo įsitvirtinimą Taksimo aikštėje, ant šalimais esančio pastato pakabino dvi didžiules Turkijos vėliavas ir šiuolaikinės valstybės tėvo Mustafos Kemalio Ataturko (Mustafos Kemalio Atatiurko) portretą, nors pastarąjį atvaizdą naudojo ir protestuotojai savo plakatuose.

Pasitikėdamas savo neblėstančiu populiarumu, nuo 2002 metų šaliai vadovaujantis R.T.Erdoganas paragino savo šalininkus atsakyti į demonstracijas, balsuojant už AKP per vietos valdžios rinkimus ateinančiais metais.

AKP laimėjo trejus rinkimus iš eilės ir surinko beveik pusę balsų per rinkimus 2011 metais. Vadovaujant šiai partijai, Turkijos ūkis tvirtai kilo.

REKLAMA

Pirmieji naujos rinkimų kampanijos susitikimai vyks Ankaroje ir Stambule ateinantį savaitgalį. Numatoma, kad juose dalyvaus dešimtys tūkstančių partijų šalininkų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų