REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mindaugas LAURINAITIS

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, sudaryta darbo grupė, kuri artimiausiu metu turės priimti sprendimus dėl naujojo Medelyno ir kitų mieste esančių žemės savininkų problemų. Miesto pakraščiuose privačius namus statantys žmonės susiduria su infrastruktūros įrengimo problemomis, nemažai yra tokių, kurie turi žemės, bet negali ja naudotis. Bus sprendžiama dėl jų atleidimo nuo žemės mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA

Nemotyvuota plėtra

Apie naujojo Medelyno problemas „Šiaulių naujienos“ jau ne kartą rašė. Savivaldybės darbo grupė neseniai buvo susirinkusi į pirmąjį posėdį. Pirmajame posėdyje problematiką suskirstė į tris dalis: urbanistinę, ekologinę, ekonominę. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Vingras, kuris yra minėtos darbo grupės pirmininkas, sako, kad problemų yra daug, bus bandoma rasti sprendimus. Juos reikia priimti iki liepos 1 d., tad panašu, kad vėl svarbūs gyventojams klausimai sprendžiami beveik paskutinę akimirką.

REKLAMA

„Mažėjant gyventojų skaičiui, miesto teritorijos plėtra yra nemotyvuota. Šventupio, buvusio Lieporių kaimo, teritorijos plėtra gyvenamajai statybai urbanistiniu požiūriu yra nemotyvuota. Reikalas tas, kad tie kvartalai turi turėti gatves, šaligatvius, inžinerinę struktūrą. Tos teritorijos sutvarkymas yra labai brangus. Nesutvarkytų kvartalų yra daugiau, tai visos Lietuvos problema“, - teigė V. Vingras.

Mažėja gyventojų

Pasak valdininko, problema susidarė dėl netinkamo planavimo. Urbanistai, rengdami miesto detalųjį planą, išplėtė miesto teritorijas ir sudarė sąlygas ten įrengti gyvenamuosius sklypus. Tačiau neapskaičiuota, kad per keletą metų gyventojų skaičius sumažės. Ši problema jau buvo iškelta prieš keletą mėnesių – Savivaldybėje į diskusiją buvo susirinkę miesto architektai, kurie rengė miesto detalųjį planą, valdininkai ir politikai. Buvo išsakytos radikalios nuomonės, kad dėl netinkamo planavimo Šiauliai dabar šalyje pirmauja prekybos centrais.

REKLAMA
REKLAMA

Tą kartą kalbėjęs V. Vingras teigė, jog Šiauliuose mažėja žmogiškasis kapitalas – mažėja ne tik gyventojų, bet sunykusi ir inteligentija. Pats miestas apgyvendintas netinkamai išnaudojant plotą. Ir investuotojų pritraukti sunku, nes nerandama būdų, kaip juos pritraukti. „Man vienas užsienietis pasakė, kad Šiauliai nepatrauklus miestas investuotojams, nes LEZ, Industrinį parką turi daugelis šalių. Manau, kad reikia patiems imtis ir keisti situaciją. Išsaugoti inteligentiją, pritraukti žymias asmenybes. Žymius žmones ar meno kolektyvus visi žino, o miestų ar gyvenviečių reikia žemėlapyje ieškoti“, - sakė V. Vingras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paviršiniai vandenys

Problema yra ir dėl sklypų, esančių prie Rėkyvos ežero. Kaip sakė V. Vingras, Rėkyvos aukštapelkė yra lyg kempinė, be intakų, sugeria atmosferinius kritulius ir jais maitina patį ežerą. Aplink esantys sklypai pilni drėgmės, žmonės negali statyti namų. Tačiau ši problema, pasak valdininko, susidariusi taip pat dėl netinkamo planavimo.

„Ištekėjimas yra, įtekėjimo nėra. Vieną kempinės kraštą nukanalizuosim. Paviršinį vandenį pašalinsim, kad būtų sausa, namus būtų galima statyti. Daug ginčų dėl teritorijos, negali pasistatyti namų. Per arti ežero. Bet tai išplaukia iš urbanistinės plėtros“, - sakė V. Vingras.

REKLAMA

Siekia gauti paramos

Svarstoma, iš kur gauti lėšų problemoms spręsti – reikės ne tik nutiesti gatves, įrengti infrastruktūrą, bet ir surinkti paviršinius vandenis. Miesto biudžete švilpauja vėjai, todėl bus bandoma išnaudoti Europos Sąjungos struktūrinius fondus. Pasak V. Vingro, viskas yra įtraukta į ilgalaikį strateginės veiklos planą. „Biudžeto lėšų nėra pakankamai. Žvelgiant į tolimesnę ateitį, esame realistai, viską galima padaryti tik su ES pinigais“, - teigė V. Vingras.

Reikės parengti du specialiuosius planus – transporto, kuris numato gatvių nutiesimo eiliškumą, ir paviršinių vandenų pašalinimo. Dėl pirmojo plano jau vykdomas viešojo pirkimo konkursas. Antrajam planui tik rengiamos sąlygos. Vien naujajame Medelyne yra beveik pusė tūkstančio sklypų. Tačiau dalis savininkų yra ne šiauliečiai. „Viską sudėtinga suasmeninti. Gavo žemes už turėtą turtą, bet gyvena Kaune. Konstatavome, bus įvairūs variantai. Bus prašymų, kiti turėdami finansinių išteklių darys patys. Atleisime nuo mokesčio“, - sakė V. Vingras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų