REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kibernetinis saugumas jau kelis kartus buvo patekęs į rimtą pavojų: kibernetinės atakos prieš vieną didžiausių naujienų portalų privertė tiek valdžios, tiek verslo atstovus susirūpinti savo informacijos apsauga. Tuo tarpu šalies universitetai išleidžia pirmuosius diplomuotus kibernetinio saugumo specialistus, sakoma Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad VGTU Fundamentinių mokslų fakultetą šiemet baigs pirmoji informacijos ir informacinių technologijų saugos magistrantų laida. Pasak universiteto atstovų, studentai per dvejus mokslo metus įgavo ne tik sistemų ir tinklų saugos metodų, bet ir kriptografijos, etiško įsilaužimo technologijų, nusikaltimų tyrimo elektroninėje erdvėje, vadybos ir kitokių reikalingų žinių. Specialistai paruošti ne tik techniškai prižiūrėti informaciją, bet ir valdyti jos apsaugą iš vadybinės pusės.

REKLAMA

„Plataus profilio kibernetinio saugumo srities specialistų poreikis atsirado jau gerokai anksčiau ir šiuo metu vis didėja. Atskiri su IT sauga susiję moduliai mūsų universitete dėstomi jau 10 metų, o prieš trejus metus pradėjome informacijos ir informacinių technologijų saugos magistrų studijų programos įgyvendinimą,“ – sakė VGTU mokslo prorektorius Antanas Čenys.

Anot VGTU informacinių sistemų katedros profesoriaus Nikolajaus Goranino, kibernetinio saugumo įgaliotinius jau turi dauguma stambių valstybinių institucijų, tačiau dažnai darbuotojams trūksta platesnio požiūrio ir specifinių žinių. Privatus sektorius kibernetinėms atakoms pasiruošęs geriau.

„Yra kelios įmonės, dirbančios vien šioje srityje, pavyzdžiui, „Critical Security“. Visi bankai, didieji prekybos tinklai, mobilaus ryšio operatoriai turi kibernetinio saugumo specialistus. Kitoms įmonėms vertėtų susimąstyti, kokius pavojus kartu su galimybėmis atneša IT technologijos ir investuoti į šią sritį,“ – sakė N. Goraninas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų