REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Juridinių asmenų pavadinimuose neturi būti naudojamos nelietuviškos raidės.

Antradienį Seimas po pateikimo nepritarė grupės parlamentarų parengtoms Civilinio kodekso pataisoms, kuriomis siūlyta leisti įmonių pavadinimuose naudoti lotynišką abėcėlę.

REKLAMA
REKLAMA

Po pateikimo nepritarta tai numatančioms Civilinio kodekso pataisoms. Už jas balsavo 14 Seimo narių, prieš buvo 12, 14 susilaikė. Projektas grąžintas tobulinti.

REKLAMA

Projekte buvo numatyta, kad "juridinio asmens pavadinimas turi būti sudarytas laikantis lietuvių bendrinės kalbos normų, išskyrus atvejus, kai pavadinime vartojami tarminiai žodžiai ar lotynų kalbos abėcėlės pagrindu sudaryti užsienio kalbų žodžiai". Jame taip pat buvo sakoma, kad "juridinio asmens pavadinimas gali būti sudarytas iš lietuvių ar lotynų kalbos abėcėlės raidžių, kurios negali būti suprantamos kaip žodžiai, ir skaitmenų arba jų derinių".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vieno iš projekto rengėjų liberalo Remigijaus Šimašiaus, siūlomą praktiką taiko daugelis Europos valstybių, tarp jų Latvija ir Estija. Be to, tarptautinės kompanijos ir dabar naudoja savo pavadinimuose nelietuviškas raides, nors teoriškai tai Civilinis kodeksas draudžia.

"Draudimas galioja keliolika metų, bet tik pastaruoju metu pradėtas griežčiau taikyti", - sakė R.Šimašius.

Tuo metu projekto kritikai teigė, kad būtina ginti lietuvių kalbą, o toks projektas ją žemina.

"Kodėl naikinat lietuvių kalbą?!" - piktinosi konservatorė Vida Marija Čigriejienė.

"Tai nepažemins lietuvių kalbos, kaip nepažemina estų, danų ir kitų kalbų", - tikino R.Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė piktinosi, kad jau dabar pilna Lietuva nelietuviškų pavadinimų. Ji stebėjosi, kodėl negalima rasti lietuviškų rodžių pavadinimams ir kaip itin neigiamą pavyzdį nurodė Molėtų rajone įsikūrusi viešbutį "Santa Barbara".

R.Šimašius atkreipė dėmesį, kad tai JAV miesto pavadinimas, ir dabar galiojantis Civilinis kodeksas nedraudžia jo naudoti. Seimo nario teigimu, pataisa reikalinga verslininkams, norintiems daryti tarptautinį verslą.

Keturiolika įvairioms Seimo frakcijoms priklausančių Seimo narių buvo įregistravę Civilinio kodekso pataisas, kurios būtų leidusios juridinių asmenų pavadinimuose naudoti nelietuviškas raides "w", "q", "x".

Naudojant registruotus prekių ženklus, nelietuviškas raides šiuo metu naudoti leidžiama.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų