REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

B. Gruževskis: taip ir nesupratau, ar Prezidentė pritartų spartesniam MMA didinimui

Sociologas teigia, kad D. Grybauskaitės pranešimas labiau buvo žinia pasauliui, o ne Lietuvai

Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius profesorius Boguslavas Gruževskis teigia, kad metinis prezidentės Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas, kurį šalies vadovė antradienį skaitė Seime, „gerai parengtas ir susistemintas“. Tačiau Lietuvos piliečiai tikėjosi daugiau išgirsti apie jiems aktualių kasdienių problemų sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

Jis lygino pastarąjį Prezidentės pranešimą su prezidento Valdo Adamkaus pranešimais, kuriuos „žmonės vertindavo labiau neigiamai, kadangi neišgirsdavo konkretaus turinio“. „Tai buvo pranešimas pasauliui prieš Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. Tai ir pranešimas Lietuvos piliečiams, bet pasaulio kontekste. Ir kaip specifinio formato pranešimas jis pavyko“, – portalui balsas.lt sakė B. Gruževskis.

REKLAMA

D. Grybauskaitės pranešime jis teigė išgirdęs ir konkrečių dalykų, tačiau daugelis problemų paminėta tik formaliai.

„Buvo ir tam tikri skaičiai įvardinti. Kiek žalos, kiek bylų. Buvo tokių faktų. Bet nepaminėjo euro, nepaminėjo skurdo, nepaminėjo nedarbo. Klausantis iš Lietuvos piliečio pozicijų, apie tai ir kitus aktualius dalykus norėtųsi išgirsti, bet formaliai kalbant, visa tai buvo pasakyta kontekste. Už savo skriaudos mes nematome visumos, o ji atskleidė visumą“, – dalijosi mintimis B. Gruževskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis pripažino pasigedęs gilesnio žvilgsnio į kai kurias problemas.

„Mane šiek tiek keistai nuteikė tai, kad labai dažnai buvo minimi priešai. Daug kartų ji pažymėjo, kad yra nedraugai, kad yra draugystė iš išskaičiavimo. O kas nebuvo pasakyta – apie mokesčių sistemą, gyvenimo lygio, skurdo problema. Neužsiminė, ar pritartų spartesniam minimalaus darbo užmokesčio didinimui. Trečias punktas – darbo vietų steigimas. Tai labai svarbu Lietuvos žmonėms, bet apie tai nebuvo pasakyta nieko – tik apie savarankiškai dirbančius“, – sakė B. Gruževskis.

Jis taip pat pabrėžė, kad šalies vadovė nemažai kalbėjo apie pačių žmonių aktyvumą, atsakomybę, apie tai, kad savo rankomis reikia kurti gerovę. „Bet būtų gerai pasakyti ir apie mechanizmą, kuris skatintų ir apsaugotų žmonių iniciatyvas“, dalindamasis mintimis apie metinį Prezidentės D. Grybauskaitės pranešimą sakė Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius B. Gruževskis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų