REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijos mafija dreba nuo teisėsaugos smūgių

Italijos policija smogė kelis naujus smūgius organizuotų nusikaltėlių grupuotėms. Mafija neteko milijonų eurų, daugybės nekilnojamojo turto objektų.

REKLAMA
REKLAMA

Neteko milijonų

Vienas iš paskutinių, nukentėjusių nuo teisėtvarkos, yra Neapolio „Kamoros“ mafijos vadeiva Rafaelis Petronė (69 m.). Policija areštavo 36 jo butus, 20 žemės sklypų, 4 vilas, kelias parduotuves ir naktinius klubus. Konfiskuoti ir 27 šio mafiozo automobiliai, tarp kurių – ir kelis milijonus kainavęs sportinis „Ferrari“. Neapolio policija R. Petronę vadina vienu didžiausių nusikaltėlių. Jis kaltinamas plėšimu, kontrabanda, reketu, sukčiavimu ir kitais nusikaltimais prieš valstybę.

REKLAMA

2010-ųjų balandžio 22-ąją Neapolio teismas už pagalbą Džovani Alfano mafiozų klanui skyrė R. Petronei 9 metus nelaisvės, tačiau nuteistasis iki šiol neareštuotas. Nuosprendis apskųstas, vyksta apeliaciniai teismai, o R. Petronė dienas leidžia namie. Jam paskirtas namų areštas. Ekspertų teigimu, tik per vienus metus „Kamora“ iš nusikalstamos veiklos gauna per 6 milijardus eurų pelno. Tai yra dukart daugiau, nei uždirba kažkada buvęs labai galingas Sicilijos mafijos klanas „Cosa Nostra“ (liet. Mūsų Reikalas).

REKLAMA
REKLAMA

Nedora dorybė

Italijos policija neslepia, kad klaną „Cosa Nostra“ gerokai lenkia ir „Ndrangeta“ (gr. andragathía – heroizmas ir dorybė) – viena galingiausių ir negailestingiausių Italijos organizuotų nusikaltėlių grupuočių, daugiausia veikianti Kalabrijoje. Nepaisant to, jog užsienyje ji mažiau žinoma už Sicilijos mafiją ir laikoma kaimiškesne už Neapolio „Kamorą“ ar Apulijos „Jungtinę Šventąją Karūną“, „Ndrangeta“ sugebėjo tapti galingiausiu nusikalstamu sindikatu Italijoje po 1990 metų. Nors užsienyje ji ir tapatinama su Sicilijos mafija, „Ndrangeta“ veikia nepriklausomai, nors būna bendrų veiksmų dėl Sicilijos ir Kalabrijos artimos geografinės kaimynystės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Italijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo agentūros apskaičiavo, kad „Ndrangetos“ metinės pajamos yra apie 35–40 milijardų eurų, o tai sudaro apie 3,5 % Italijos biudžeto. Didžioji pajamų dalis yra iš prekybos narkotikais bei neva legalaus verslo: restoranų, prekybos centrų ir statybų. „Ndrangeta“ yra pagarsėjusi tuo, kad ją sunku išardyti, nes ji yra grindžiama artimais šeiminiais ryšiais. Tačiau pastaraisiais metais buvo pradedama vis daugiau tyrimų jos atžvilgiu, daugiausia – dėl persimetėlių liudijimų.

Bosas pasidavė policijai

Šių metų gegužę buvo nuteisti „Ndrangetai“ priklausantys 42 „Pesce“ klano nariai. Kai kuriems jų buvo skirtos iki 28 metų laisvės atėmimo bausmės. Pats klano vadas Džiusepe Pesce (33 m.), jam nedalyvaujant, buvo nuteistas kalėti 16 metų už mafijos grupuotės subūrimą. Atskirai jis dar yra teisiamas už tai, kad buvo to klano galva.

REKLAMA

Teismo salėje šio mafiozo nebuvo, nes jis prieš trejus metus pasislėpė. Tačiau po teismo proceso, kai dešimtys jo parankinių buvo pasiųsti už grotų ir dar areštuota jo žmona, mafijos bosas pasidavė pareigūnams. Jo žmona areštuota įtariant, kad ji padėjo savo vyrui slapstytis nuo teisėsaugos ir veikė kaip tarpininkė, bendraujant su kitais klano nariais.

„Pavargau bėgti“, – pasakė Dž. Pesce savo advokatams, kurie jį atlydėjo į sustiprinto režimo kalėjimą.

Sulaikius šiuos gangsterius, buvo sustabdyta ir futbolo komandos „Rosarnese“ veikla. Pusiau profesionalų klubą ilgus metus valdė būtent Pesce mafijos šeimos klanas, tačiau, sulaikius jo vadeivą, komanda žlugo. Taip galėjo ir neatsitikti, tačiau naujų rėmėjų klubas taip ir nerado. Nors futbolas Italijoje laikomas kone religija, verslininkai išsigando galingos mafijos grupuotės „Ndrangeta“ bosų, kurie po pralaimėtų rungtynių nežinia ką galėdavo padaryti.

REKLAMA

Kokainas maišuose

Pesce klanas ilgą laiką kontroliavo judrų komercinį Džoja Tauro uostą. Šis uostas, įsikūręs pusiaukelėje tarp Gibraltaro sąsiaurio ir Sueco kanalo, tapo svarbia arterija, kuria į Europą iš Pietų Amerikos atgabenamas kokainas. Šiame uoste policija pernai konfiskavo maždaug pusę viso į Italiją atkeliavusio kokaino. Pernai birželį Džoja Tauro pareigūnai aptiko net 17 juodų dėžių su kokainu iš Pietų Amerikos. Konfiskuotų narkotikų vertė – net 38 mln. eurų, gatvėje – dar didesnė. Kontrabandininkų policija vis dar ieško.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ndrangetos“ paliepimu narkotikai suslepiami tarp legalių krovinių. Uosto pareigūnai apie narkotikų kontrabandą nekalba. Tačiau tyrėjai teigia, kad kokainas atplukdomas vilnoniuose maišuose. Toks maišas su itin aukštos kokybės kokainu dažniausiai sveria 40-45 kilogramus ir yra pakankamai lengvas, kad jį pakeltų vienas žmogus.

Tai reiškia, kad maišus nesunku švystelėti į konteinerį kur nors Centrinėje ar Pietų Amerikoje ir lygiai taip pat greitai ištraukti Kalabrijoje, muitinės pareigūnams dar neatvykus tikrinti krovinio. Konteineriai greitai vėl uždaromi, nepaliekant jokio pėdsako.

REKLAMA

Kiekvienas vilnonis maišas su kokainu, jį parduodant urmu, vertas 2,25 mln. eurų, o gatvėje – 9 mln. eurų.

Liudys ir prezidentas

Šiuo metu mafijos bosai teisiami ir Sicilijoje. Nors organizuotas nusikalstamumas įvairiais pavadinimais egzistavo visoje Italijoje, būtent Sicilijoje atsirado mafija. Manoma, kad pradžioje ji tarnavo kaip citrinmedžių ir apelsinmedžių laukų aplink Palermą apsauga, tačiau vėliau pradėjo plėsti savo veiklos sferą. Ypač aktyviai stengėsi įgyti ryšių politikoje. Su mafija susiję politikai iki dabar yra vienas didžiausių jos galybės garantų.

REKLAMA

Tad šiuo metu kartu su mafijos bosais teisiamųjų suole – ir keli aukšto rango politikai bei policijos pareigūnai, įtariami bendradarbiavę su mafija. Tai buvęs Italijos vidaus reikalų ministras Nikola Mančino, buvęs žemės ūkio ministras Kalogero Manino, ryšiais su mafija įtariamas Silvijaus Berluskonio padėjėjas Marčelas Delutris ir kiti aukšti pareigūnai. Beje, M. Delutris jau buvo nuteistas kalėti 9 metus 2004-aisiais byloje dėl teisėjų papirkinėjimo. Tuomet S. Berluskonis buvo išteisintas, o M. Delutriui dar uždrausta iki gyvos galvos užimti valstybines pareigas. M. Delutris su tokiu nuosprendžiu nesutiko ir jį apskundė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maždaug prieš 20 metų mafija paskelbė karą Italijos valstybei. Romoje, Florencijoje ir Milane buvo sprogdinami automobiliai, o per sprogimus Sicilijoje žuvo mafijos nusikaltimus tyrę prokurorai.

Tik faktai

Mafijos narių elgesio kodeksas

1. Niekada pačiam neprisistatyti kitam iš mūsų draugų. Pristatyti turi mūsų draugo draugas. 2. Niekada nesižvalgyti į draugų žmonas. 3. Niekada nebūti pastebėtam su policijos pareigūnais. 4. Neiti į barus ar klubus. 5. Visada būti pasirengus vykdyti pareigą „Cosa Nostrai“, net jei gimdo žmona. 6. Niekada nevėluoti į susitikimus. 7. Su žmonomis reikia elgtis pagarbiai. 8. Jei klausiama kokios nors informacijos, privaloma atsakyti tiesą. 9. Negalima savintis pinigų, jei jie priklauso kitiems „Cosa Nostros“ nariams ar jų šeimoms. 10. „Cosa Nostra“ nariais negali būti žmonės, kurie turi artimą giminaitį policininką ar informatorių, taip pat tie, kurių giminaičiai neištikimi sutuoktiniams, ir tie, kas elgiasi blogai ir nesilaiko moralinių vertybių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų