REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) nerimą kelia pernai padidėjęs išteisintų asmenų skaičius, sako tarnybos direktorius Saulius Urbanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, anot jo, išteisintų asmenų nebūtų, jeigu būtų tiriami tik smulkūs nusikaltimai.

„Didelį nerimą kelia padidėjęs pernai išteisintų asmenų skaičius. STT atliko baudžiamųjų bylų analizę. Iš viso išteisinta 16 asmenų, bet 12 išteisinta bylose, kurios nagrinėtos tik pirmos instancijos teismuose. Galutiniais ir neskundžiamais teismų sprendimais išteisinti tik trys asmenys", – antradienį Seime pristatydamas STT praėjusių metų veiklos ataskaitą teigė S.Urbanavičius.

REKLAMA

Jo teigimu, analizė parodė, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir teisėjai skirtingai vertina tas pačias faktines aplinkybes.

„Kitų šalių teisėsaugos institucijos, kurios nebijo sudėtingų bylų tyrimų, taip pat susiduria su situacija, kai tam tikras asmenų skaičius išteisinamas. To turbūt nebūtų, jeigu tirtume tik smulkius nusikaltimus", – teigė STT direktorius.

Baigdamas savo ataskaitą pareigūnas paneigė neseniai žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie neva STT pareigūnų rengiamas provokacijas prieš aukštus Lietuvos socialdemokratų partijos veikėjus.

REKLAMA
REKLAMA

„Nei atlikdama ikiteisminį tyrimą dėl Vilniaus vicemero (Romo Adomavičiaus - BNS), nei kitomis aplinkybėmis ar atvejais, STT nerengė ir niekada neskatino kitų asmenų rengti jokių provokacijų nei prieš publikacijoje minimus, nei prieš kitus šalies politikus. Pasirodžius šiai informacijai žiniasklaidoje STT pradėjo jos patikrinimo procedūrą tarnyboje ir išsamią informaciją pateikė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijai, Generalinei prokuratūrai", – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje tarnybos vadovas akcentavo, kad dėl sumažinto finansavimo, gerokai apkarpytų atlyginimų „STT tapo nekonkurencinga, negebanti pritraukti ir išlaikyti kvalifikuotų ir patyrusių darbuotojų, pasižyminčių tinkamomis asmeninėmis ir dalykinėmis savybėmis“.

„Vietoj iš tarnybos išėjusių didelę patirtį turinčių ir dar galėjusių sėkmingai dirbti darbuotoju pastaruoju metu tarnyba gali pritraukti tik neseniai studijas baigusius jaunuolius“, – teigiama ataskaitoje.

S.Urbanavičius pabrėžė, kad tarnyba pastaraisiais metais vis daugiau pajėgumų nukreipia į sudėtingiausias, didžiausią žalą valstybei darančias korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas.

REKLAMA

„Tarnyba nesiekia pagerinti statistikos, jos tikslas – pereiti nuo paprastų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų prie sudėtingų, sisteminių korupcijos atvejų, darančių didžiausią žalą valstybei tyrimų“, – pabrėžė STT direktorius.

Tarnyba pernai pradėjo 92 naujus ikiteisminius tyrimus, t. y. 14 proc. daugiau nei 2011-aisiais. Iš viso buvo atliekama 290 ikiteisminių tyrimų.

Praėjusiais metais baigti 124 ikiteisminiai tyrimai, iš jų 46, arba 37 proc., baigti kaltinamojo akto surašymu ir 78, arba 63 proc., nutraukti. 88 (85 proc.) asmenys nuteisti.

REKLAMA

Įtarimai nusikalstamos veikos padarymu buvo pateikti 273 asmenims, iš jų 148 valstybės tarnautojams, 118 kitų asmenų, septyniems juridiniams asmenims.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų