REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

K. Girnius: prezidentė nekoliojo ir nebarė, bet netiesioginių adatų kai kam mestelėjo

Šalies vadovės metinį pranešimą politikos apžvalgininkas vadina vakarietišku ir optimistiniu

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius teigiamai vertina metinį Prezidentės Dalios Grybauskaitės pranešimą, kurį ji antradienį skaitė Seime. Portalui balsas.lt politikos apžvalgininkas sakė laikantis šalies vadovės kalbą optimistine ir vakarietiška.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad tai gana pasisekusi kalba. Prezidentė kalbėjo gražiai, santūriai – nekoliojo, nebarė, bet bandė pabrėžti, ką Lietuva yra pasiekusi ir ne itin daug kalbėjo apie trūkumus. Kalbėdama apie trūkumus, minėjo korupciją, neteisėtai įgytą turtą, bet tai yra problemos, kurių turi visos šalys. Tai buvo optimistinis pasisakymas“, – balsas.lt sakė jis.

REKLAMA

Paklaustas, kaip vertina šalies vadovės užuominas Vyriausybei, kuri kuria vis naujas darbo grupes, užuot priėmusi sprendimus, politikos apžvalgininkas sakė tokiam D. Grybauskaitės vertinimui pritariantis.

„Aš pats esu ne kartą rašęs, kad ši Vyriausybė per pusmetį yra mažiausiai padariusi, bet sukūrusi daugiausia darbo grupių ir kad darbo grupės yra patikimiausias darbų vilkinimo būdas. Prezidentės pastaba labai tiksli ir labai švelniai išreikšta. Ji galėjo ir truputį griežčiau pasisakyti. Kita vertus, ji netiesioginę adatą smeigė Viktorui Uspaskichui, kai buvo kalbama, kad galima nusipirkti infarktą. Ir dar buvo aiškiai išreikšta kritika buvusiai ūkio ministrei Birutei Vėsaitei dėl jos mėginimų neva supaprastinti viešųjų pirkimų tvarką, nors tai gal galbūt atvertų sąlygas didesnei korupcijai“, – mintimis dalijosi K. Girnius.

REKLAMA
REKLAMA

Politikos apžvalgininkas teigia gilesnės analizės ar pasvarstymų, kaip ir ką būtų galima keisti, Prezidentės metiniame pranešime nepasigedęs.

„Tai buvo bendras optimistinis vaizdas, skatinantis žmones toliau dirbti, pabrėžiantis laimėjimus, tai kokios nors detalės būtų nereikalingos. Bet buvo užuominų, kad reikia pakeisti Konstituciją, kad būtų užkirstas kelias finansiniam populizmui. Čia ji kalba apie biudžeto drausmės užtikrinimą. Metinis pranešimas neturėtų būti „brazauskiška“ metinė ataskaita. Nemanau, kad čia laikas ir vieta kartoti įprastus skundus, nuoskaudas, apie kurias mes visi žinome, kad žmonės tuo ar kitu nepatenkinti. Bet užuominą ji padarė, jog šildymo problemos nebuvo sprendžiamos“, – teigė politikos apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalui balsas.lt K. Girnius sakė, kad pastarasis D. Grybauskaitės metinis pranešimas yra vakarietiškas.

„Tokiomis progomis toks pranešimas yra labiau tinkamas, negu ankstesni – pirmųjų dvejų metų, kur buvo gana ryški kritika, taikoma arba Seimui, arba Vyriausybei. JAV prezidento metinio pranešimo tikslas taip pat yra pakelti tautos dvasią, o ne ją sugrąžinti, sakykime, į politikos futbolo grumtynes. Tai vakarietiškas D. Grybauskaitės pranešimas“, – sakė politikos apžvalgininkas.

Į klausimą, ar tie, kuriems buvo skirtos Prezidentės užuominos, jas išgirs, ar apsimes negirdėję, K. Girnius atsakė, kad viskas bus kaip visada.

„Aš manau, kad didesnio poveikio tai neturės. Bet Vyriausybė, Premjeras tikrai turi suprasti, kad jau laikas ką nors daryti. Ir aš tikras, kad tie, kurie slepia savo neteisėtai įgytą turtą, neskubės jo sugrąžinti valstybei, paaukoti „Caritui“ ar kuriai nors kitai šalpos organizacijai“, – komentuodamas Prezidentės D. Grybauskaitės metinį pranešimą sakė K. Girnius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų