REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieškote būdų užsidirbti milijoną JAV dolerių? Tuomet verta pamėginti išspręsti vieną matematikos uždavinį, pavadintą Endriu Belo (Andrew Beal) hipoteze.

REKLAMA
REKLAMA

Ji skamba taip: įrodykite, kad lygybėje A^x + B^y = c^Z, jei A, B ir C yra teigiami sveikieji skaičiai, o x, y ir z yra teigiami sveikieji skaičiai, didesni nei 2-A, tuomet B ir C turi turėti bendrą daugiklį.

REKLAMA

Šią hipotezę 1993 metais suformulavo savamokslis matematikas Endriu Belas, mėgindamas išspręsti prancūzų matematiko Pjero Ferma (Pierre de Fermat) 1637 metais suformuluotą vadinamąją Paskutinę Ferma teoremą.

Endriu Belui tai nepavyko, o šią teoremą 1995 metais išsprendė du matematikai - Endriu Vailsas (Andrew Wiles) ir Ričardas Teiloras (Richard Taylor), tai yra praėjus daugiau nei 350 metų nuo tada, kai ją paskelbė Pjeras Ferma. Buvo manoma, kad pats Ferma buvo teoremą įrodęs, tačiau šio įrodymo neišliko.

REKLAMA
REKLAMA

Endriu Belas dirba bankininku Dalase (JAV), o pirmąjį atlygį už šios hipotezės įrodymą jis pasiūlė dar 1997 metais. Tuomet tai buvo 5000 JAV dolerių. Palaipsniui jis šią sumą vis didino, kol ji pagaliau pasiekė milijoną JAV dolerių. Beje, tai net 10 kartų daugiau, nei paskutinis Belo siūlymas.

Norėdami užsidirbti šią sumą, pretendentai per du metus turi pateikti hipotezės įrodymą, kuri turi būti paskelbta recenzuojamame matematikos žurnale, arba nepriklausomų matematikų patvirtintą įrodymą, kad hipotezė neteisinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors Belo hipotezė paskelbta daugiau nei prieš du dešimtmečius, tai tikrai nėra seniausia neišspręsta matematinė lygtis. Ši garbė pagal Gineso pasaulio rekordų knygą priklauso vadinamajai Goldbacho teoremai, suformuluotai šio vokiečių matematiko 1742 metais. Teorema teigia, kad kiekvienas lyginis teigiamas sveikasis skaičius, didesnis nei 2, gali būti išskaidytas dviejų pirminių skaičių suma.

Taip pat ir Endriu Belo siūloma suma nėra rekordinė. Dutūkstantaisiais metais privatus Klėjaus matematikos institutas (Clay Mathematics Institut) pasiūlė septynias matematikos užduotis, už kiekvienos išsprendimą įsteigdamas milijono JAV dolerių prizą. Vieną iš šių užduočių 2010 metais išsprendė Rusijos matematikas Grigorijus Perelmanas (Grigori Perelman), kuris, beje, šių pinigų atsisakė.

Endriu Belo teigimu, „Didėjantis prizas yra geras būdas atkreipti dėmesį į matematiką. Tikiuosi, kad vis daugiau jaunų žmonių susidomės nuostabiu matematikos pasauliu.“

O jei ši užduotis bus išspręsta, filantropas Endriu Belas nenuskurs – jo turtas vertinamas daugiau nei 8 milijardais JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų