REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žvelgdama į veidrodį tikriausiai savyje pastebite daugybę bruožų, paveldėtų iš mamos. Veikiausiai iš jos paveldėjote ne tik tai, bet ir kai kuriuos charakterio ir sveikatos ypatumus. Paklauskite savo mamos apie jos moteriškų ligų istoriją – ir galbūt apsaugosite save nuo jos ligų.

REKLAMA
REKLAMA

 Pasak medikų, svarbu žinoti ne tik savo, bet ir abiejų savo tėvų sveikatos istorijas, įgimtus sutrikimus, persirgtas ligas. Žinant savo mamos ginekologinių ligų istoriją galima laiku imtis reikiamų profilaktinių ir gydymo priemonių kad užkirstumėte kelią ligai, kuria sirgti turite polinkį iš prigimties. Tad kokius klausimus mamai turėtumėte užduoti?

REKLAMA

 

Kada jai prasidėjo premenopauzė ir menopauzė?

 Jei jūs, ir jūsų mama pirmųjų menstruacijų sulaukėte panašiame amžiuje, jei panašaus amžiaus gimdėte vaikus – veikiausiai ir į menopauzę įžengsite turėdamos tiek pat metų.

 Kaip žinojimas padeda? Jei jūsų mamai menopauzės pradžia buvo labai sunkus etapas, kupinas įvairiausių negalavimų, nepanikuokite, jog ir jums bus taip pat. Jos su menopauze susiję sveikatos sutrikimai rodo, kad jums taip pat kils didesnė rizika juos patirti, tačiau dar turite pakankamai laiko pakeisti savo gyvenimo būdą, rasti būdų dvasinei harmonijai atkurti, pakeisti savo mitybos režimą. Pasak mokslininkų, sojos produktuose esantys augaliniai estrogenai gali palengvinti menopauzės simptomus. Geriausia jei jie pradedami vartoti likus keletui metų iki jos pradžios. Taip pat su savo gydytoju galėsite aptarti efektyias modernias priemones menopauzės simptomams palengvinti, ypač jei jūsų mamai menopauzė prasidėjo gana anksti.

REKLAMA
REKLAMA

 Be to, jei mamai menopauzė prasidėjo vos sulaukus 40 (vidutiniškai menopauzės amžius – 52 metai), tai gali būti ženklas nuodugniau apsvarstyti savo šeimos gausinimo planus: galbūt biologinio laikrodžio tiksėjimas ragina susilaukti kūdikio anksčiau?

 Ar jai buvo sunku pastoti?

 Jei mamai buvo kilę problemų pradedant kūdikį – gali būti, kad jūs taip pat rizikuojate turėti sunkumų šioje srityje. Polinkis į endometriozę ir kiaušinėlio produktyvumo sutrikimus gali būti paveldimas. Jei žinote, kad mamai buvo kilę tų pačių problemų – būtinai pasakykite savo gydytojui. Tai veikiausiai padės sėkmingiau ieškoti jūsų vaisingumo sutrikimų priežasčių ir efektyviau jas gydyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Ar jai buvo preeklampsija?

 Preeklampsija – nėštumo metu kartais pasireiškiantis sutrikimas, kurio požymiai – padidėjęs kraujo spaudimas, padidėjęs baltymų kiekis šlapime, stiprūs galvos skausmai, staigus svorio priaugimas. Visa tai gali sukelti priešlaikinį gimdymą. Todėl susirgus preeklapsija dažnai nėščiosioms skiriamas lovos režimas arba skatinamas gimdymas nesulaukus nėštumo pabaigos.

 Moterys, kurių mamoms buvo diagnozuota preeklampsija, taip pat paveldi polinkį šiai komplikacijai. Jį dar sustiprina kiti faktoriai, pavyzdžiui, vėlyvas nėštumas (po 35 metų), viršsvoris, daugiavaisis nėštumas, dar prieš nėštumą diagnozuota hipertonija.

REKLAMA

 Jei gydytoją perspėsite, kad jūsų mamai buvo diagnozuota preeklampsija, veikiausiai jums kiek dažniau skirs kraujo spaudimo, šlapimo tyrimus, atidžiau stebės svorio priaugimo kreivę, skirs specialią dietą ribojant saldaus ir sūraus maisto kiekius.

 Kuo dar sirgo jūsų mama ir jos giminaitės?

 Ne tik ginekologinės mamos ligos turėtų priversti jus susirūpinti savo sveikata. Jei tik jūsų mama, teta ar močiutė sirgo diabetu, bet kokios formos vėžiu, osteoporoze, depresija, patyrė infarktą – gali reikšti, jog tai gresia is jums. Tiesą sakant, verta atkreipti dėmesį ir į giminės vyrus, sirugusius šiomis ligomis. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad dažniau paveldimos ligos iš mamos pusės. Jei turite mamą, sesę ar dukrą, sirgusią krūties vėžiu – jums pačiai rizika susirgti šia liga padvigubėja. O kuo jaunesnė giminaitė iš mamos linijos sirgo kiaušidžių vėžiu – tuo didesnė rizika susirgti ir jums. Apie 10-15 procentų kiaušidžių vėžio atvejų įžvelgiama paveldėjimo tendencija.

 Nepamirškite: laiku diagnozuotos ankstyvos stadijos šios ligos yra pagydomos, taigi žinojimas apie polinkį jomis sirgti ir reguliarūs profilaktiniai sveikatos patikrinimai gali išsaugoti jums pilnavertį gyvenimą ir netgi gyvybę!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų