REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiajai Britanijai, kuri stengiasi įtikinti Teheraną paleisti sulaikytus britų jūrininkus, atsirado nedidelė viltis, kad jos pastangos neliks bevaisės, kai Irano aukščiausio rango pareigūnas pareiškė, kad konfliktas gali būti išspręstas be teismo.

REKLAMA
REKLAMA

Teheranas taip pat nurodė, kad pasikeitus Londono pozicijai, jis nusprendė kol kas netransliuoti vaizdo įrašų su kovo 23 dieną Persijos įlankoje sulaikytų aštuonių Karališkojo jūrų laivyno jūreivių ir septynių jūrų pėstininkų prisipažinimais pažeidus Irano jūrų sieną.

REKLAMA

Tačiau Teheranas nepatikslino, kokius Londono pozicijos pasikeitimus jis turi galvoje.

Irano aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos vadovas Ali Larijani (Alis Laridžanis) pirmadienį pareiškė, jog "nėra reikalo" teisti už įsibrovimą į šalies teritorinius vandenis sulaikytus britus - 14 vyrų ir moterį, bei sakė, kad krizė yra "išsprendžiama".

"Žinoma, mūsų prioritetas yra išspręsti šią krizę atitinkamais diplomatiniais kanalais. Mes nesuinteresuoti, kad šis reikalas dar labiau komplikuotųsi", - sakė A.Larijani britų televizijai "Chanel Four".

REKLAMA
REKLAMA

"Mes tikrai tikime, kad šis klausimas gali būti išspręstas. Ir nėra jokio reikalo rengti kokį nors teismo procesą", - pridūrė jis.

A.Larijani taip pat kritikavo Europos Sąjungą (ES) ir sakė, kad ji "suskubo pasmerkti Iraną nežinodama visų faktų" apie britų sulaikymą.

Britanija pirmadienį sakė, kad pritaria A.Larijani pozicijai, jog reikia ieškoti diplomatinio krizės sprendimo, o užsienio politikos žinybos atstovė spaudai agentūrai AFP nurodė, kad Londonas taip pat "teikia pirmenybę skubioms dvišalėms diskusijoms".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) antradienį rengia savo penktąją spaudos konferenciją, kurioje, kaip manoma, gali paskelbti svarbių naujienų apie šalies branduolinę programą, dėl kurios Teheranas taip pat patiria didelį tarptautinį spaudimą.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pirmadienį paragino Iraną "kiek įmanoma greičiau" paleisti sulaikytus britus ir pridūrė, jog "reikėtų sušvelninti retoriką".

Prieš A.Larijani komentarus Irano valstybinė televizija pranešė, kad visi 15 britų jūrininkų padarė "nuoširdžius prisipažinimus" dėl neteisėto įplaukimo į Irano vandenis. Televizija taip pat parodė naujus vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip jūrininkai prisipažįsta padarę klaidą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų