REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neteisėto duomenų rinkimo skandalą sukėlęs JAV žvalgybininkas atskleidė savo tapatybę

Buvęs pareigūnas slepiasi Honkonge, baiminasi susidorojimo galimybės

Vienas 29 metų JAV vyriausybės kontraktininkas sekmadienį atskleidė esantis šaltinis, nutekinęs detalių apie didelę slaptą žvalgybos informacijos rinkimo programą, pagal kurią gali būti naudojami duomenys apie privačius interneto vartotojus, nors JAV žvalgybos vadovas reikalavo, kad dėl šio incidento būtų pradėtas baudžiamasis tyrimas.

Vienas 29 metų JAV vyriausybės kontraktininkas sekmadienį atskleidė esantis šaltinis, nutekinęs detalių apie didelę slaptą žvalgybos informacijos rinkimo programą, pagal kurią gali būti naudojami duomenys apie privačius interneto vartotojus, nors JAV žvalgybos vadovas reikalavo, kad dėl šio incidento būtų pradėtas baudžiamasis tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas), kuris pastaruosius ketverius metus dirbo JAV Nacionalinio saugumo agentūrai (NSA), prisipažino dėl savo vaidmens duodamas vaizdo interviu, kurį savo svetainėje paskelbė Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“, pirmasis paviešinęs nutekintą informaciją.

REKLAMA

„Mano vienintelis motyvas – informuoti visuomenę, kas yra daroma jos vardu ir kas yra daroma prieš ją", – E.Snowdenas sakė Honkonge.

Jis teigė paviešinęs tą informaciją, nes negalėjęs „leisti JAV vyriausybei griauti privatumą, interneto laisvę ir esmines žmonių laisves visame pasaulyje šia didžiule sekimo mašina, kurią jie slapta kuria“.

E.Snowdenas, buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) techninis asistentas, su NSA bendradarbiavo kaip įvairių išorinių kontraktininkų, įskaitant bendroves „Dell“ ir „Booz Allen Hamilton“, darbuotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Savo pranešime „Booz Allen Hamilton“ patvirtino, kad E.Snowdenas buvo bendrovės darbuotojas „trumpiau nei tris mėnesius“, ir pažadėjo JAV pareigūnams padėti tirti „sukrečiantį“ pareiškimą, kad jis nutekino įslaptintą informaciją.

E.Snowdenas išskrido į Honkongą gegužės 20 dieną, NSA biure Havajuose nukopijavęs naujausius dokumentus, kuriuos jis planavo paviešinti, rašo „The Guardian“ ir priduria, kad analitikas vėliau visą laiką buvo užsidaręs viešbučio kambaryje.

Honkongas yra specialus Kinijos administracinis regionas, turintis savas teisines taisykles ir ekstradicijos sutartį su Jungtinėmis Valstijomis. „The Guardian“ nurodė atskleidęs E.Snowdeno tapatybę jo paties prašymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį paskelbtame pareiškime, atsakančiame į E.Snowdeno sprendimą pasiviešinti, JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras nurodė, kad ši byla dabar perduota Teisingumo departamentui.

„Žvalgybos bendruomenė šiuo metu vertina žalą, padarytą naujausių paviešinimų, – sakoma pranešime. – Bet kuris saugumo leidimą turintis asmuo žino, kad jis arba ji įpareigoti saugoti įslaptintą informaciją ir laikytis įstatymų.“

Teisingumo departamentas patvirtino pradėjęs tyrimą dėl šio paviešinimo, tačiau atsisakė plačiau komentuoti.

REKLAMA

JAV Atstovų Rūmų pakomitečio kovos su terorizmu ir žvalgybos reikalams pirmininkas respublikonas Pete'as Kingas (Pitas Kingas) pareikalavo E.Snowdeno ekstradicijos į Jungtines Valstijas, sakydamas, kad šis asmuo turi būti persekiojamas „visomis įstatymų numatytomis priemonėmis“.

Informacija, paskelbta dienraščių „The Guardian“ ir „The Washington Post“, sukėlė furorą, o JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir šalies žvalgybos vadovas teisino tas slaptas programas, kurios esą yra gyvybiškai svarbios užtikrinant amerikiečių saugumą.

REKLAMA

Nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis (Džeimsas Klaperis) šeštadienį patvirtino, kad NSA naudoja programą PRISM, rinkdama duomenis apie pėdsakus, paliekamus internete saugumo pareigūnus dominančių užsienio piliečių, naudojant interneto sistemas už Jungtinių Valstijų ribų.

Atskira programa, apie kurią taip pat rašė „The Guardian“, naudojama informacijai apie milijonų amerikiečių pokalbius telefonu rinkti.

„The Guardian“ žurnalistas Glennas Greenwaldas (Glenas Grinvaldas), kuris pirmasis nušvietė PRISM ir atskirą informacijos apie telefoninius pokalbius rinkimo programą Jungtinėse valstijose, sakė, kad visuomenė turi teisę žinoti ir atvirai diskutuoti apie vyriausybės veiksmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvieną kartą, kai pasigirsta perspėjantis švilpukas, kai koks nors žmogus atskleidžia vyriausybė nusižengimus, taktika yra demonizuoti jį kaip išdaviką", – jis sakė JAV televizijai ABC.

Vykdant PRISM programą, kuri gyvuoja jau šešerius metus, NSA gali reikalauti iš interneto paslaugų tiekėjų suteikti prieigą prie duomenų apie užsieniečių vartotojų elektroninius laiškus, internetinius pašnekesius, įkeltas nuotraukas, vaizdo įrašus ir kitokią informaciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų