REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Arnas Mazėtis, LRT televizijos laida „Panorama“, LRT.lt

Pasaulyje plintant ŽIV ir AIDS epidemijai, į Vilniuje vykstančią tarptautinę konferenciją suvažiavo 60 šalių mokslininkai, sveikatos apsaugos darbuotojai, politikai ir valstybių vadovai aptarti, kaip kovoti su šiuo XXI-ojo amžiaus maru, kasmet nusinešančiu kelis milijonus gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistai sutaria, nors valstybės kasmet finansuoja įvairias iniciatyvas, nukreiptas kovai su ŽIV ir AIDS, epidemija vis tiek plinta. Tarptautinėje „Žalos mažinimo“ konferencijoje kalbėjęs Sveikatos apsaugos ministras teigia, kad iš šalies biudžeto kovai su šiomis ligomis pinigų skiriama mažiau dar nuo 2009-ųjų, o norint išspręsti problemą, reikia imtis kompleksinių veiksmų.

REKLAMA

„Neabejotinai mums reikia skirti daug dėmesio žmonėms, kurie yra įkalinimo įstaigose. Reikia neabejoti ir pasakyti, kad taip, švirkštų ir adatų programa, patinka kam ar ne, bet ji turi būti finansuojama, nes čia moralinėmis priemonėmis greito rezultato nepasieks. Būtinas moralinis švietimas, būtina sustiprinti jų etines nuostatas“, – sako sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis.

Pasak vykdomojo „Tarptautinio žalos mažinimo tinklo“ direktoriaus, į šią konferenciją susirinkusius įvairių valstybių atstovus jie ragina suteikti politinę ir finansinę paramą kovai su ŽIV epidemija, kurios plitimui didžiausią įtaką turi intraveninių narkotikų vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Žalos mažinimo programa stengiamasi kovoti su narkotikų vartojimo padariniais – tai sveikatingumo programa, kuri padeda stabdyti ŽIV plitimą ir užkerta kelią narkotikų perdozavimui. Taikant šią programą nebūtina, kad žmogus nustotų vartoti narkotikus, bet ji padeda apsaugoti žmones ir užkirsti kelią užkrečiamų ligų plitimui“, – teigia vykdomasis „Tarptautinio žalos mažinimo tinklo“ direktorius Rickas Linesas.

Visuomeninių organizacijų atstovai, sveikatos apsaugos ministrui V. Andriukaičiui įteikė peticiją, kuria reikalauja suteikti visapusišką pagalbą užsikrėtusiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turėtų būti valstybės apmokamas, lengvai prieinamas ir anonimiškai ištyrimas dėl ŽIV, kad žmonės, užsikrėtusieji ŽIV, gautų gydymą pagal naujausias rekomendacijas. Reikalaujam, kad būtų lygiateisiškumas sveikatos, švietimo ir darbo rinkose ŽIV užsikrėtusiems asmenims“, – sako asociacijos „Demetra“ pirmininkė Svetlana Kulšis.

Tarp maždaug 800 konferencijos dalyvių – ir buvę Lenkijos bei Šveicarijos prezidentai: Aleksandras Kvašnevskis ir Rut Dreifus. Skaičiuojama, kad narkotikus pasaulyje vartoja apie 250 milijonų žmonių, jų bent kartą gyvenime yra bandę beveik ketvirtadalis suaugusių europiečių, o pastaraisiais metais atsirado septynios dešimtys naujų narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Nuo 1981-ųjų, kada buvo užregistruotas pirmasis AIDS atvejis, dėl viruso sukelto imunodeficito sindromo jau mirė kelios dešimtys milijonų žmonių. Lietuvoje pernai registruota daugiau nei 2 tūkstančiai ŽIV infekcijos atvejų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų