REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Berniukai ir mergaitės auga nevienodai – tą pirmiau nei daugybė mokslininkų pastebėjo pačios mamos. Kuo būtent skiriasi mažų vaikų raida? Jūsų dėmesiui – 5 esminiai skirtumai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip lytį suvokia pats vaikas?

 Vaikai pradeda suvokti save kaip berniuką arba mergaitę maždaug sulaukę 18 mėnesių. Kitus vaikus priskirti tam tikrai lyčiai mažieji mokosi maždaug nuo 2 iki 6 metų. Tai, kaip vaikai suvokia lytis ir jų skirtumus, geriausiai atsiskleidžia jų tarpusavio žaidimuose, kaip jie pasiskirsto vaidmenimis, kokias funkcijas prisiima sau, kokias skiria kitos lyties žaidimų partneriams(-ėms).

REKLAMA

 Kuo skiriasi skirtingų lyčių vaikų raida?

Fizinis augimas

 Nuo kūdikystės iki pat suaugusio žmogaus berniukai ir mergaitės auga daugmaž vienodu greičiu, bet skirtingais šuoliais. Pastebimesnių skirtumų iki pradinių klasių dažniausiai neužfiksuojama. Tačiau kai pradeda lankyti mokyklą, nuo 7–8 metų, mergaitės paprastai ima augti greičiau, berniukai jas ūgiu santykinai pasiveja tik po kelerių metų.

 Judesių motorika

 Berniukų stambiosios motorikos gebėjimai (bėgiojimas, šokinėjimas, pusiausvyros koordinacija) dažniausiai vystosi šiek tiek greičiau nei mergaičių. Tačiau mergaitės „atsigriebia“ smulkiojoje motorikoje – joms lengviau sekasi taisyklingai laikyti pieštuką, dailiau rašyti. Kaip tik todėl mergaitės dažnai anksčiau susidomi piešimu, spalvinimu, darbeliais, nei to paties amžiaus berniukai.

REKLAMA
REKLAMA

 Berniukai – fiziškai agresyvesni, impulsyvesni. Tai įrodyta ištyrus abiejų lyčių vaikų smegenis. Berniukų smegenyse esantys malonumo centrai labiau stimuliuojami tada, kai jie imasi ko nors rizikingo. Be abejo, tai nereiškia, kad visos mergaitės mažiau fiziškai aktyvios ar linkusios rizikuoti nei berniukai. Tiesiog tarp berniukų toks elgesys pasitaiko dažniau, nei tarp mergaičių.

 Verbaliniai įgūdžiai

 Tarp berniukų – daugiau vaikų, kurių kalbiniai įgūdžiai vėluoja. Nustatyta, kad berniukų žodynas būna skurdesnis nei mergaičių. Be to, mergaitėms geriau sekasi „šifruoti“ neverbalinius pašnekovo signalus: balso toną, veido išraišką, kas irgi parodo ankstesnių jų komunikacinių gebėjimų vystymąsi. Joms geriau sekasi susieti žodžius su jausmais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to skaitant knygas rekomenduojama labiau atkreipti berniukų dėmesį į personažų charakterius, nuotaikas, jausmus – kad jie išmoktų pastebėti. Mergaitėms dažniausiai tai pavyksta savaime.

 Tualeto treniruotės

 Vidutinė statistinė mergaitė tualeto įgūdžius perpranta greičiau nei jos bendraamžis berniukas. Kol kas dar ginčijamasi, kodėl atsiranda toks skirtumas: ar dėl fizinių vaikų ypatumų, ar dėl socialinių priežasčių (viena iš jų – tai, kad prie tualeto ar puoduko vaikus dažniausiai pratina mama arba auklė, tad mergaitėms lengviau su jomis identifikuotis nei berniukams). Kaip tik dėl tokio ankstesnio išmokimo mergaitės kiek rečiau nei berniukai prišlapina į lovą, greičiau išmoksta pasiprašyti į tualetą net ir prabudusios iš miegų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų