REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikimas po cezario pjūvio operacijos priklauso nuo daugelio faktorių: jūsų amžiaus, sudėjimo, dėl kokių priežasčių atlikta operacija ir pan. Taigi skirtingoms moterims atsistatymo laikas skirtingas. Ir vis dėlto visos moterys po cezario pjūvio tikrai gali tikėtis įvairaus pobūdžio skausmų.

REKLAMA
REKLAMA

 

Skausmą paprastai sukelia pati pjūvio vieta, gimdos susitraukimai, dujų susikaupimas organizme. Todėl kurį laiką po operacijos skiriami nuskausminamieji preparatai. Kartais nutinka ir taip, kad skausmą malšinančius vaistus reikia vartoti ir kurį laiką grįžus iš ligoninės.

REKLAMA

 

Po cezario pjūvio operacijos parą stebima gimdyvės būklė. Ant pilvo dedamas ledų kompresas, kad efektyviau vyktų gimdos traukimasis ir stabdytų kraujavimą, skiriami nuskausminamieji, gimdos susitraukimą skatinantys ir skrandžio bei virškinamojo trakto funkcijas atstatantys vaistai. Kai kada skiriami ir antibiotikai.

 

Ypač svarbu ankstyvas kūdikio pridėjimas prie krūties – tai taip pat spartina gimdos susitraukimus, stimuliuoja laktaciją. Pirmosios keletą dienų po cezario pjūvio būna sunkiausios. Net ir tokia smulkmena, kaip persivertimas ant šono, kostelėjimas ar gilus įkvėpimas iš pradžių gali atrodyti kaip sudėtingiausias darbas. Jūsų savijautą palengvins šie patarimai, kaip jaustis geriau pirmomis dienomis po operacijos.

REKLAMA
REKLAMA

 

Persivertimas ant šono

 

Štai triukas padės jums lengviau persiversti nuo nugaros ant šono: sulenkite kelius taip, kad pėdomis atsiremtumėte į lovą, ant kurios gulite. Remdamasi pėdomis kilstelėkite klubus, kad nuo pečių iki kelių kūnas sudarytų tiesią liniją. Pasukite klubus į šoną ir nuleiskite juos ant lovos. Tada pasukite viršutinę kūno dalį į tą pačią pusę. Štai ir gulite ant šono. Toks pasivertimo būdas apsaugos jūsų ką tik susiūtą žaizdą, nereikės skausmingai trinti alkūnių į paklodes.

 

Gerklės kutenimas, kosulys

 

Kosėti po operacijos sunku ir skausminga. Bet jei buvo taikoma bendroji nejautra – kosėti teks, kad išsivalytų plaučiuose susikaupusios gleivės, ilgainiui galinčios sukelti infekciją. Pabandykite šią užduotį sau palengvinti vadinamąja „lojimo“ technika, leisiančia atsikosėti su minimaliais skausmais: prilaikykite susiūtą žaizdą rankomis, nedidele pagalve ar rankšluosčiu. Giliai įkvėpkite, kad plaučiai prisipildytų oro. Tada pilnai iškvėpkite – stipriai ir staigiai, įtraukus, o ne išpūtus pilvą, tardama garsą „gav“. Pakartokite tai po keletą kartų per valandą, ypač jei jaučiate kutenimą ar skreplius gerklėje, karkalus krūtinės ląstoje. Jei krūtinės ląsta švari, jūs kartkartėmis atsistojate iš lovos – nebūtina kosčioti dažnai. Jei jūs jau iš anksto žinote, kad gimdymo metu bus atliekamas cezario pjūvis – pasitreniruokite šią techniką dar prieš operaciją, kad prireikus jau žinotumėte, kaip tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Pirmieji žingsniai

 

Veikiausiai pirmą kartą keltis iš lovos pamėginsite praėjus keletui valandų po operacijos. Seselė ar kas nors iš jūsų artimųjų padės jums pirma atsisėsti, paskui – atsistoti. Pirmą kartą atsistojusi galite pajusti silpnumą, galvos svaigimą. Svaigimo galite išvengti jei dar gulėdama lovoje atliksite keletą pratimų rankoms ir kojoms, kad paspartintumėte kraujotaką. Neskubėkite, leiskite sau pamažu priprasti prie kūno padėties pasikeitimo.

 

Kaip atsikelti iš lovos lengviau? Iš pradžių pasiverskite ant šono, nukelkite kojas, kad jos karotų nuo lovos krašto, tada atsargiai atsisėskite. Truputį pasėdėkite, pajudinkite kojas. Kai būsite pasirengusi, nuleiskite kojas ant žemės ir atsistokite. Stovėkite kaip galima tiesiau. Tai nepakenks jūsų siūlei, nors iš pradžių ir atrodys, kad ji pernelyg įsitempusi. Kai tik apsiprasite stovėti, ženkite nedidelį žingsnį. Kaskart keliantis iš lovos pajusite, kad tai padaryti tampa vis lengviau. Stenkitės palengva didinti pasivaikščiojimų atstumą ir laiką.

REKLAMA

 

Žarnyno dujos

 

Žarnyno dujos po cezario pjūvio kartais tampa labai rimta problema. Jausite pilvo pūtimą, jis gali būti skausmingas, kol tos dujos neišeis. Dujų kaupimąsi sukelia sumažėjęs žarnyno aktyvumas po operacijos, jo veiklą dar labiau pristabdo nuskausminamieji vaistai. Dujų atsikratyti padės judesys pirmyn-atgal gulint lovoje, gilus kvėpavimas, supimasis krėsle. Taip pat venkite pilvo pūtimą skatinančių produktų ir gėrimų.

 

Šlapinimasis

 

Jei į šlapimo pūslę buvo įvestas kateteris, po anestezijos ir pilvo ertmės operacijos gali būti sunku šlapintis. Teiraukitės medicinos personalo – jie ras tinkamiausią būdą jums padėti, gali būti, kad dar kartą prireiks įvesti kateterį.

REKLAMA

 

Maitinimas krūtimi

 

Krūtimi maitinti po cezario pjūvio operacijos ir įmanoma, ir labai rekomenduojama, tačiau problema gali tapti patogi padėtis. Kad apsaugotumėte žaizdos siūlę nuo kūdikio svorio, guldykite jį šalia savęs ant pagalvės arba, jei maitinate sėdėdama, ant pilvo uždėkite pagalvę, o ant pagalvės – kūdikį.

 

Dažniausiai po cezario pjūvio operacijos mama su mažyliu ligoninėje praleidžia savaitę. Tačiau šio laiko nepakanka kad visiškai atsigautų po gimdymo. Silpnumas ir nuovargis bus juntamas dar kurį laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Namuose

 

Prieš jus išrašydami namo gydytojai perspės, kad nevalia kilnoti sunkių daiktų, iš karto pradėti mankštintis, atlikti sunkesnių buities darbų. Kuo daugiau ilsėkitės – tai leis jūsų kūnui greičiau atgauti jėgas. Stenkitės daugiau pasivaikščioti, atlikti kvėpavimo pratimus.

 

Paprastai sveikimas po cezario pjūvio trunka 4-6 savaites. Šiuo laikotarpiu:

 

• Nesinervinkite. Leiskite sau pailsėti. Visa, ko gali prireikti jums ar mažyliui, laikykite netoliese, po ranka. Nekelkite nieko, kas sveria daugiau nei jūsų kūdikis.

REKLAMA

 

• Prilaikykite pilvą. Kai stojatės ar einate, stenkitės į ką nors atsiremti. Prilaikykite pilvą kosėdama, juokdamasi, šnirpšdama nosį – visų šių paprastų judesių metu įsitempia pilvo presas. Maitindama kūdikį įsitaisykite patogiai, ant pilvo užsidėkite pagalvę.

 

• Apribokite bendravimą. Per daug lankytojų ir svečių namuose pirmomis savaitėmis neleis jums kokybiškai pailsėti. O poilsio jums tikrai reikia.

 

• Gerkite. Vanduo padės atkurti skysčių balansą po operacijos ir maitinant krūtimi, taip pat saugos nuo vidurių užkietėjimo. Nepamirškite reguliariai šlapintis, kad nekiltų šlapimo takų infekcija.

REKLAMA

 

• Susilaikykite nuo sekso. Rekomenduojamas susilaikymo laikotarpis – 6 savaitės. Bet jei intymumas jums teikia nusiraminimą – neatsisakykite jo. Nerekomenduojamas tik pats lytinis aktas.

 

• Nevairuokite. Kol kas jums sunkoka atlikti staigesnius judesius, kurių gali prireikti vairuojant. Todėl saugiau bus važiuoti kaip keleivei.

 

• Jei gydytojas skyrė – būtinai vartokite medikamentus.

 

• Nustatytu laiku nepraleiskite vizito pas gydytoją. Informuokite apie menkiausius įtarimus, kad gali būti kilusi infekcija, pasakykite, jei jaučiate stiprius pilvo skausmus, atsirado paraudimų, paburkimų pjūvio vietoje. Būtinai pasakykite jei pajutote gripo simptomus, skausmą krūtinėje.

 

• Pogimdyminė depresija – taip pat nerimą keliantis faktorius. Todėl pasikonsultuokite su gydytoju, papasakokite apie savo neigiamas emocijas ar dažną nuotaikų kaitą. Laiku suteikta pagalba jus išgelbės nuo daugybės nemalonumų ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų