REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį įtakingiausi pasaulio politikai, bankininkai, milijardieriai, tarptautinių bendrovių vadovai ir Europos karališkųjų šeimų atstovai rinkosi į kasmetinę neformalią Bilderbergo konferenciją.

REKLAMA
REKLAMA

Senos tradicijos

Legendomis ir sąmokslo teorijomis apipinta Bilderbergo grupės konferencija vyksta nuo 1954 metų. Vienintele išimtimi tapo 1976 metai, kuomet grupės pirmininkas, Nyderlandų princas Bernhardas, buvo pričiuptas imantis kyšius iš „Lockheed Martin“. Pavadinimą šiai konferencijai davė Bilderbergo viešbutis Nyderlanduose, kuriame prieš šešis dešimtmečius įvyko pirmasis renginys, rašo „Business Insider“.

REKLAMA

Pirminis konferencijos tikslas – stiprinti ryšius tarp Europos ir Šiaurės Amerikos bei užkirsti kelią naujam pasauliniam karui. Ilgainiui konferencijos darbotvarkė plėtėsi ir apėmė įvairiausius klausimus.

Sukurti konfidencialų Vakarų galingųjų forumą paskatino lenkų kilmės aktyvistas Jozefas Retingeris, kuris nuo pat pradžių skatino vienyti Europą. Per šešis dešimtmečius konferencijoje aktyviai dalyvavo tokios asmenybės kaip Billas Clintonas, Benas Bernanke, Donaldas Rumsfieldas, Rupertas Murdochas, George'as Sorosas ir Alanas Greenspanas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet renginys vyksta nedideliame Jungtinės Karalystės miestelyje – Vatforde. Miestelio gyventojai juokauja, esą paskutinį kartą toks sujudimas vyko, kuomet buvo statomi pirmieji šviesoforai. Viešbutį, kuriame vyks susitikimas apjuosė griežta apsauga. Aplinkiniai gyventojai, norėdami patekti į savo namus turi pateikti asmens dokumentus.

Žinomi vardai

Vatforde prie bendro pietų stalo susės „Amazon“ vadovas Jeffas Bezo, CŽV direktorius Davidas Petraeusas ir „PayPal“ įkūrėjas Peteris Thielas. Drauge laiką leis tokios asmenybės kaip Mario Monti bei „Google“ vadovas Ericas Schmidtas. Iš viso kviestinių svečių sąraše maždaug 130 vardų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keturias dienas įtakingiausios pasaulio asmenybės dalinsis idėjomis ir stiprins tarpusavio ryšius. Nevaržomi žiniasklaidos objektyvų, už uždarų durų, bankininkai, verslininkai ir politikai galės šiek tiek atsipalaiduoti, nusimesti formalumo kaukę ir paatvirauti.

Bilderbergo konferencijos organizatoriai visada viešina temas, kuriomis bus diskutuojama susitikimo metu. Šiemet konferencijos dalyviai aptars JAV ir ES ekonomikos augimo bei nedarbo problemas, valstybių skolas, didelės apimties duomenų poveikį ekonomikai, kibernetinius karus, Afrikos iššūkius ir konfliktus Viduriniuose Rytuose.

REKLAMA

Sulaukia kritikos

Kritikai, ypač esantys opozicijoje arba kairėje politinio spektro pusėje, mėgsta priekaištauti, esą tokie renginiai sukuria palankią terpę užkulisiniams susitarimams. Aukščiausio rango politikai kelias paras niekieno netrukdomi bendraus su galingiausių korporacijų valdybų pirmininkais ir vadovais, o renginiui pasibaigus atsiribos nuo detalių komentarų prisdengdami konfidencialumo skraiste.

Bilderbergo konferencijos gynėjai atkerta, kad renginio metu po vienu stogu susitinka aršiausi konkurentai, kurie yra geriausias skaidrumo garantas. Be to, viešumas atimtų galimybę bendrauti atvirai ir be nutylėjimų.

REKLAMA

Ne paslaptis, kad tokio renginio organizavimas kainuoja didžiulius pinigus. Kas apmoka šias išlaidas? Pasirodo, kad bent jau šiemet šiuo darbu užsiima labdaros organizacija – Bilderbero asociacija, rašo „The Guardian“.

Pastaroji pasirūpina svečių apgyvendinimu, maitinimu, apsauga ir kelionėmis. 2008 metais labdaros organizacijai penkiaženkles sumas aukojo tokios bendrovės kaip „Goldman Sachs“ ir BP. Deja, naujesnių duomenų apie aukotojų vardus nėra. Įdomu tai, kad oficialus minėtos labdaros organizacijos tikslas – visuomenės švietimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labdaros fondą valdo dabartinės Britanijos vyriausybės ministras be portfelio Kennethas Clarkas, Kinlokardo lordas Kerras ir buvęs „Barclays“ valdybos pirmininkas Marcus Agius, kuriam karjerą sugadino „Libor“ skandalas.

Atsiveria visuomenei

Vis dėlto šiemet Bilderbergo susitikimas bus kitoks. Pirmą kartą per 59 metus Bilderbergo klubas savo pašonėje leis įsikurti spaudos atstovams. Organizatoriai paruošė neoficialų spaudos centrą, kuriame galės rinktis žurnalistai ir aktyvistai. Manoma, kad renginys sutrauks gausybę aktyvistų, fotografų, tinklaraštininkų ir žurnalistų iš viso pasaulio.

REKLAMA

2009 metais renginį iš arti bandė stebėti vos keliasdešimt aršiausių tiesos ieškotojų, tačiau netrukus juos išvaikė Graikijos policija. Šiemet Bilderbergo organizatoriai žada spaudos zoną, policijos bendradarbiavimą, mobilius tualetus, užkandžius ir kalbėtojo kampelį, kuriame kiekvienas norintis galės reikšti savo įsitikinimus. Organizatoriai pažadėjo svečiams sukurti festivalio atmosferą. Vis dėlto vargu ar žurnalistai gaus progą iš arti pažvelgti į Bilderbergo konferenciją. Greičiausiai spaudos atstovams teks tenkintis atvykstančių limuzinų fotografavimu.

REKLAMA

Konspiracija

Uždaras galingųjų susitikimas garantuoja derlingą dirvą konspiracijų teorijų mėgėjams. Kiekvienais metais gimsta vis naujų kaltinimų Bilderbergo konferencijos atžvilgiu. Viena beprotiškiausių, esą konferencijos dalyviai slepia nuo pasaulio vaistus, kurie gali išgydyti vėžį.

Ekonominės krizės įkarštyje išpopuliarėjo idėja, esą pasaulio galingieji tyčia suplanavo JAV finansų burbulą ir euro zonos skolų krizę. Žinoma konspirologai nepamiršta paminėti, kad Bilderbergo konferencijos dalyvių tikslas – kontroliuoti pasaulio ekonomiką ir politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausa konspiracijos teorija skelbia, jog Bilderbergo konferencijos dalyviai ieško būdų kaip suvaldyti trimačio spausdinimo technologiją, kuri gali atimti iš jų rankų ekonominę galią.

Netrūksta tikinčių, kad Bilderbergo konferencijos metu yra organizuojami vyriausybių perversmai, kuriamos pinigų plovimo schemos, sprendžiami vlasybių bankroto klausimai ir užsakomos politinės žmogžudystės.

Matyt, kai kuriems žmonėms tikrovė yra pernelyg nuobodi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų