REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seniūnijose dar tebevyksta pasėlių deklaravimas. Doras žemdirbys, liejantis prakaitą savo žemės lopinėlyje, bet specialiai deklaruojantis mažesnį plotą, kad neužkliūtų tikrintojams, nė nepagalvoja, kad tą likutį gali deklaruoti koks apsukruolis.

REKLAMA
REKLAMA

Žemės ūkio ir kaimo plėtros įstatyme palikta pora spragų. Deklaruojant nereikia pateikti žemės valdymo faktą įrodančių dokumentų. Deklaruoti galima ir namuose, atsisėdus prie kompiuterio.

REKLAMA

Sužinojo – žemė deklaruota

Į redakciją kreipėsi Ušnėnų (Kelmės r.) gyventoja Dalytė Lidienė. Anksčiau ūkininkavusi moteris pasitraukė iš prekinės žemės ūkio gamybos. Žemę perleido giminaičiams. Sau pasiliko tik porą hektarų.

1,85 hektaro plotą išnuomojo kaimynei. Ši sunkiai plušėjo dirbdama žemę. Tačiau nei pievos, nei dirbamo ploto nedeklaravo. Manė, kad negalima, nes šeimininkė pasitraukusi iš prekinės žemės ūkio gamybos neturi teisės gauti išmokų.

REKLAMA
REKLAMA

Šį pavasarį D. Lidienė išsiaiškino, kad jos žemę dirbanti kaimynė gali deklaruoti pievas ir gauti tiesiogines išmokas.

Nuėjusiai deklaruoti pievą kaimynei žemės ūkio specialistas pasakė, jog pernai tą plotą deklaravo Rimantas Valkeris iš Kuršėnų.

Dalytė Lidienė pasipiktino: „Moteris našlė vargsta. O kažkas naudojasi jos prakaitu. Tokio žmogaus nesu nė akyse mačiusi. Kaip jis gali deklaruoti mano žemę?“

Ušnėniškė sakė bandžiusi skųstis ir vienai, ir kitai institucijai. Tačiau skundas nesudomino.

Deklaruotojas – žemės ūkio specialistas

„Šiaulių kraštui“ pavyko gauti Rimanto Valkerio deklaracijos ataskaitą. Tiksliau dvi ataskaitas. Antroji užpildyta tuo pačiu adresu gyvenančio Zigmo Valkerio vardu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abiejų vyrų deklaracijos užpildytos praėjusių metų birželio 15-ąją. Tai paskutinė diena, kai dar galima deklaruoti pievas ir pasėlius.

Rimantas Valkeris deklaravęs 23 nedidelius sklypus. Daugiausia – pievos ir ganyklos. Tačiau poroje plotelių deklaruota šešiolika arų žieminių kviečių ir daugiau kaip hektaras salyklinių miežių. Iš viso deklaravęs 53,54 hektaro žemės, už kurią norėjo gauti tiesiogines išmokas. Poroje blokų deklaruota ir Dalytės Lidienės žemė.

Zigmantas Valkeris deklaravęs 18 nedidelių sklypų. Iš viso 56,55 hektaro.

Jeigu viskas būtų praėję be kliūčių, šie „žemdirbiai“ būtų gavę apie 50 tūkstančių litų.

REKLAMA

Žemės ūkio specialistai iššifravo, jog nemaža dalis deklaruotų plotų Kelmės rajone.

Pradėjus domėtis, kas iš tikrųjų yra Rimantas Valkeris, paaiškėjo, jog svetimą žemę deklaravo ne paprastas kaimietis šakės kilnotojas, o Kuršėnų kaimiškosios seniūnijos žemės ūkio specialistas.

„Šiaulių krašto“ paklaustas, kodėl deklaravo svetimus plotus, specialistas atsakė mįslingai: „Jaučiuosi apgautas. Reikės ieškoti iš ko atsiimti pinigus.“

R. Valkeris tikino mokėjęs po 100 litų už kiekvieną išnuomotą hektarą. Išnuomojusi „tokia moteriškė“. Kas ji tokia negalėjo pasakyti.

REKLAMA

Paklaustas, ar Zigmas Valkeris – jo tėvas, specialistas tvirtino į asmeninius klausimus neatsakinėsiąs. O į klausimą, ar sklypus deklaravo internetu, iš viso neatsakė.

Toliau tęsti pokalbio nenorėjo. Tvirtino, jog žurnalistė jam trukdo.

Po kurio laiko dar kartą pabandžius pakalbinti žemės ūkio specialistą, jis jau tvirtino negalįs atskleisti informacijos tretiesiems asmenims.

Išmokų negavo

Redakcija kreipėsi į Nacionalinę mokėjimo agentūrą. Mokėtojams turėtų būti labai aktualu – teisėtai ar neteisėtai žmogus gauna tiesiogines išmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komunikacijos skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Aistė Mileikaitė atsiuntė tokį atsakymą:

„Pirmasis pareiškėjas – Rimantas Valkeris išmokų už 2012 metais pateiktą paraišką, atsižvelgiant į paramos administravimo rezultatus, nėra gavęs.

Antrojo pareiškėjo, Zigmanto Valkerio, remiantis Jūsų pateikta informacija, bus paprašyta pateikti deklaruotos žemės valdymo teisę įrodančius dokumentus.“

Paprašyta paaiškinti plačiau A. Mileikaitė telefonu tvirtino, jog dalis R. Valkerio deklaruotų plotų pakliuvo į patikrą. Tikrinta nuotoliniu būdu, iš palydovo.

REKLAMA

Kadangi didelis procentas plotų buvo nesutvarkyta, pritaikyta sankcija – visiems deklaruotiems plotams parama neskirta. Jeigu parama būtų išmokėta, paaiškėjus faktui, jog deklaruota svetima žemė, agentūra ją susigrąžintų.

Zigmui Valkeriui išsiųstas raštas. Per 20 dienų jis turės pateikti žemės valdymo faktą patvirtinančius dokumentus. Jei parama bus išmokėta neteisėtai, ją teks grąžinti.

Komentaras: "Piktnaudžiauti palankios sąlygos"

Kelmės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Juozas Rimkus sako, jog piktnaudžiauti, neteisėtai gaunant išmokas, sąlygas sudaro dvi įstatyme paliktos landos.

REKLAMA

Viena, kad nuėjus deklaruoti pasėlių ar pievų nereikia pateikti žemės valdymą patvirtinančių dokumentų (nuosavybės patvirtinimo ar nuomos sutarties), kita – kad deklaruoti galima ir internetu.

Labai patogu. Atsisėdai namuose, prie kompiuterio, susiradai nedeklaruotų plotų – ir padeklaravai.

Čia kaip loterijoje – gali išlošti, gali pralošti, bet labai skaudu nebus. Išaiškės piktnaudžiavimas – sustabdys tavo paraiškos administravimą – ir tiek bėdos. Daugiau gali nebedeklaruoti.

J.Rimkus pasakojo, jog pernai, tikrinant apleistos žemės plotus, buvo išaiškintas Kelmės rajone svetimus plotus deklaravęs biržietis. Išmokų šis vyras negavo. Spręstas klausimas dėl baudžiamosios atsakomybės.

Regina MUSNECKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų