REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) kviečia gyventojus atnaujinti savo gyvenamuosius namus ir teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos (KPP) priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“. Paraiškas bus renkamos iki 2013 m. birželio 28 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ remiamas kaimo vietovėje esančių gyvenamųjų namų, priklausančių fiziniams asmenims, asbestinių stogų dangos keitimas. 2013 m. didžiausia paramos suma vienam projektui įgyvendinti negali viršyti 6000 litų.

REKLAMA

Parama – kaimo gyventojams

Parama pagal KPP veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ skirta projektams, įgyvendinamiems kaimo vietovėje, kurios gyventojų skaičius neviršija 6000, o pareiškėjas yra kaimo gyventojas, kuris ne mažiau kaip penkerius metus iki paramos paraiškos pateikimo nuolatinę gyvenamąją vietą deklaruoja kaimo vietovėje. Todėl teikiant paraišką paramai gauti, būtina pateikti ir gyvenamosios vietos deklaraciją. Parama projektui neteikiama, jeigu jo įgyvendinimo vieta – savivaldybės centras arba sodo bendrija. Pareiškėjas taip pat turi užtikrinti, kad investicijos yra skirtos gyvenamajam namui, kuriame jis šiuo metu gyvena.

REKLAMA
REKLAMA

Pažymima, kad šiais metais paramai gauti yra taikomas naujas tinkamumo paramai gauti kriterijus – pareiškėjas ne mažiau kaip dvejus pastaruosius metus iki paramos paraiškos pateikimo kaimo vietovėje turi vykdyti profesinę ir (ar) ekonominę veiklą. Šis reikalavimas nėra taikomas, jei pareiškėjas yra sulaukęs pensijinio amžiaus arba jam pripažintas 0-55 proc. darbingumas.

Europos Sąjungos (ES) paramos lėšomis finansuojama iki 50 proc. visų patirtų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Tinkamoms finansuoti išlaidoms priskiriamos stogo keitimo medžiagų (stogo dangos), statybinių medžiagų, būtinų stogo dangai pakeisti, įsigijimo, asbestinių atliekų transportavimo iki šalinimo vietos ir jų šalinimo paslaugų pirkimo, projekto viešinimo išlaidos. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad stogą laikančiosios konstrukcijos bei stogo šiltinimo medžiagos arba medžiagos termoizoliaciniam sluoksniui įrengti, kaip ir statybos darbai, kompensuojami nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patvirtinti projektai turės būti įgyvendinti per 12 mėnesių nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos, o parama bus mokama taikant išlaidų kompensavimo būdą. Tai reiškia, kad paramos gavėjas turės pradėti įgyvendinti projektą savo lėšomis, vėliau patirtas ir apmokėtas išlaidas, pridėdamas išlaidas pagrindžiančius dokumentus, deklaruoti mokėjimo prašymuose, pagal kuriuos bus išmokama parama.

Proga atsinaujinti

Šilalės rajone Traksėdžio kaime 25 metus name su asbesto stogu pragyvenęs Pranas Pocius pasakojo, kad tame pačiame name gyveno ir jo tėvai, ir seneliai. Ir nors jam sveikatai kenksmingo asbesto stogas negalavimų nesukėlė, jis nusprendė, kad ES parama bus puiki proga atnaujinti jau seną ir neišvaizdų stogą. „Likau labai patenkintas Nacionalinės mokėjimo agentūros darbu – viskas buvo padaryta labai greitai, efektyviai ir paprastai: ir paraiškų teikimas, ir vertinimas, todėl tikrai rekomenduoju šia parama pasinaudoti ir kitiems ūkininkams. Gaila tik, kad vis dėlto tai nėra pigus malonumas ir ne visi mano kaimynai turi pakankamai lėšų stogui pasikeisti“, – svarstė Algimantas.

REKLAMA

Daugiausia galimybių – dar negavusiems paramos

Šiais metais pagal veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ paramos skirta mažiau – beveik 19 mln. Lt. Tuo atveju, jeigu gautose paraiškose prašoma paramos suma viršys skirtą šiems metams sumą, projektai bus vertinami, taikant priemonės įgyvendinimo taisyklėse nustatytus pirmumo kriterijus. Daugiausia galimybių pasikeiti asbestinius stogus turi pareiškėjai dar nepasinaudoję ES investicine parama žemės ūkiui ir kaimo plėtrai. Tai pirmas pagal svarbumą kriterijus. Pareiškėjai turintys daugiavaikę šeimą atitinka antrą prioritetinį kriterijų. Trečias pagal svarbumą kriterijus – pareiškėjai, turintys ikimokyklinio, priešmokyklinio amžiaus arba pradines klases lankantį (-čius) vaiką (-us). Investuojant į dvibutį arba daugiabutį namą, pirmumo kriterijus taikomas, jeigu numatytame tvarkyti name gyvena bent vienas negalią turintis asmuo, kuris gyvenamąją vietą deklaruoja numatomame tvarkyti gyvenamajame name. Penktą pagal svarbumą kriterijų atitiks pareiškėjai, kurie yra kaimo bendruomenės, įregistruotos pagal Lietuvos Respublikos asociacijų įstatymą, nariai, ir veikiančios teritorijoje, kurioje pareiškėjai yra deklaravęs nuolatinę gyvenamąją vietą. Pirmenybė bus teikiama ir pareiškėjams, kurių gyvenamajame name, numatomame tvarkyti pagal priemonę, gyvena kuo daugiau, ne mažiau kaip vienerius metus iki paramos paraiškos pateikimo dienos deklaravusių gyvenamąją vietą, asmenų. Pažymėtina, kad didesnes galimybes gauti ES turės pareiškėjai, atitinkantys kuo daugiau išvardintų pirmumo kriterijų. Tačiau, jeigu paraiškoje arba jos prieduose nėra duomenų, leidžiančių nustatyti pareiškėjo atitiktį projektų atrankos pirmumo kriterijui, laikoma, kad pareiškėjas jo neatitinka.

REKLAMA

Paraiškos renkamos ir savivaldybėse

Kaip ir praeitais metais, paraiškos bus renkamos ne tik NMA teritoriniuose skyriuose, bet ir rajonų savivaldybių centruose. Pagal iš anksto numatytą grafiką savivaldybėse nuo 9 iki 12 val. yra ne tik renkamos paraiškos, bet ir teikiamos konsultacijos, atsakoma į kylančius klausimus, paaiškinama, kaip tinkamai užpildyti paraišką.

Užsk. nr. 3421

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų