REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 29 d. startuoja jubiliejinis, jau 10 kartą Lietuvos enduro klubo organizuojamas, žygis motociklais “Aplink Lietuvą 2013”. Žygyje startuos dvi grupės keliautojų. Viena jų - “turistai”, važiuojantys praktiškai bet kokio tipo motociklais. Jų tikslas bus apvažiuoti aplink Lietuvą bendro naudojimo keliais ir keliukais ir aplankyti lankytinas bei istorines Lietuvos vietas. Ir kita grupė - “enduristai”. Ši grupė žygio maršrutą įveikinės maksimaliai priartėdami prie Lietuvos valstybinės sienos. Žygis finišuos liepos 5 dieną. Kiekvienam žygio dalyviui bus įteiktas “Motokeliautojo vadovas” su maršruto legenda (kelio nuorodos, lankytinos ir nakvynės vietos).

REKLAMA
REKLAMA

Mintis apkeliauti Lietuvą perimetru kuo arčiau valstybinės sienos kilo a.a. Lietuvos enduro klubo prezidentui Linui Ramanauskui. 2004-aisiais į pirmąją kelionę išriedėjo 6 motociklai, iš kurių finišą pasiekė tik keturi. Tąkart kelionei motociklininkai teturėjo tik tris dienas, todėl kasdien tekdavo įveikti po 700–800 km. Anksti ryte atsikėlę kitą nakvynės vietą jie pasiekdavo ne anksčiau kaip vidurnaktį. Keliautojai grįžo kupini įspūdžių ir iškart suprato, kad ši kelionė taps tradicija. Po metų dalyvavo jau 9 motociklai, dar po metų – 14, o keletą pastarųjų metų susirenka po 40-50 keliautojų, kurie jau yra skirtomi į grupes, o kieviena jų turi savo vedlį.

REKLAMA

Enduro motociklų grupės, siekdamos užsibrėžto tikslo – rasti pravažiavimą kuo arčiau sienos – keliauja įvairiais keliais ir visokiais paviršiais: tenka važiuoti smėliu, balomis, purvu, provėžų išvagotais pievų keliais, puriais žvyrkeliais, apaugusiais miško keliukais, įveikti įvairias iškilusias kliūtis, kartais lengvas, kartais sunkiai įveikiamas... O toks kelias – tikras džiaugsmas enduro stiliaus motociklų vairuotojams. Juk ne veltui lotyniškas žodis „enduro“ reiškia „ištvermė“. Tad APL tapo savotišku jėgų išbandymu kiekvienam enduristui, garbės reikalu, maloniu poilsiu, keliavimu, kurio metu galima pamiršti visus buitinius ir darbinius rūpesčius ir tiesiog tyrinėti Lietuvos grožį ir kovoti su gamtos paruoštomis kliūtimis. Jeigu teko kada nors matyti tikrą enduristą, galėjote įsitikinti – kuo jis purvinesnis, tuo didesnė šypsena veide...

REKLAMA
REKLAMA

Turistinės grupės, vadovaudamosis “Motokeliautojo vadovu”, turės galimybę pasirinkti sau priimtiną maršrutą ir galės nuspręsti ar keliauti patogiais keliais asfaltu ar nutrūktgalviškai nerti gilyn į Lietuvą siaurais žvyruotais kaimo keliukais, pravažiuoti retai lankomomis vietomis ir draugiškai pamojuoti ten sutiktiems vaikams...

Į kelionę aplink Lietuvą gali leistis visi – ir neseniai važinėjantys, ir jau patyrę keliautojai. Komandos bus sudaromos pagal vairuotojų patirtį bei jų vairuojama transporto priemones (laukiami ir turistiniais enduro stiliaus motociklais, ir čioperiais, ir taip vadinamais streetais važinėjantys smalsūs keliautojai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Enduro motociklistų bendruomenė didelė ir šilta šeima, todėl vakarienė, nakvynė, pusryčiai ir jaukūs pasisėdėjimai prie laužo bus bendri su visais keliautojais. Vieni galės papasakoti, kaip balas taškė ar su smėliu kovojo, kiti papasakos kokiam dvare kokią istoriją išgirdo.

„APL‘o žavesys yra tame, kad šioje kelionėje yra sunku fiziškai, buitiniai patogumai minimalūs, o dienos dulkės nuplaunamos ne po dušu, bet upėje, ežere... o kartais tik alumi ir dainomis prie laužo. Tokiomis sąlygomis dalyvių kompanija tampa tarsi monolitas žygyje ir visiems laikams“, - teigia žurnalo “Motopress” redaktorius Mindaugas Šimėnas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų