REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pirmuosius keturis šių metų mėnesius „Swedbank“ Lietuvoje sudarė tiek pat gamybos įrangos ir specialiosios technikos lizingo sutarčių su smulkiosiomis ir vidutinėmis šalies gamybos bendrovėmis, kiek per visus praėjusius metus. Be to, šiemet tokios įmonės aktyvumu įsigyjant įrangą lizingo būdu aplenkė ir stambiąsias įmones. „Swedbank“ atstovai prognozuoja, kad šie tempai nemažės, nes tokius įsigijimus skatina ir papildomos galimybės verslui, pavyzdžiui, dalinis palūkanų kompensavimas, kurį administruoja UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).

REKLAMA
REKLAMA

„Atsigaunant šalies ūkiui smulkiosios ir vidutinės įmonės drąsiau galvoja apie plėtrą: analizuojant mūsų portfelį, per pirmuosius 4 šių metų mėnesius smulkios ir vidutinės gamybos šalies įmonės sudarė 80 proc. šio sektoriaus įrangos lizingo sutarčių, likusi dalis teko didžiosioms šalies gamybos įmonėms. Atitinkamai tuo pačiu laikotarpiu prieš metus tokių lizingo sutarčių dalis siekė 50 procentų“, – pastebi „Swedbank“ Finansavimo ir lėšų valdymo departamento lizingo srities vadovas Liudas Zajančkauskas.

REKLAMA

Šių metų sausio-balandžio mėn. „Swedbank“ statistika rodo, kad dažniausiai lizingo būdu gamybos įmonės perka mobilią kasimo ar kėlimo įrangą bei įvairias stakles, o statybos įmonės daugiausia įsigyja ekskavatorius. Vidutinė smulkios ir vidutinės gamybos įmonės įrangos lizingo suma siekia apie 130 tūkst. litų.

Mažų ir vidutinių gamybos bei statybos įmonių plėtrą ir didesnį konkurencingumą skatina ir galimybės, perkant naują ar naudotą gamybinę įrangą lizingo būdu, kreiptis į INVEGA dėl dalinio palūkanų kompensavimo. Tai gali padaryti įmonės, kurios nuo 2012 m. kovo 1 d. iki 2013 m. gruodžio 31 d. pasirašė ar pasirašys gamybinės ar jai prilygstančios įrangos lizingo sutartis su „Swedbank“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot INVEGA generalinio direktoriaus Audriaus Zabotkos, dalinis palūkanų kompensavimas prisideda prie efektyvaus Ekonomikos augimo veiksmų programos įgyvendinimo. „Iki šių metų balandžio pradžios INVEGA iš viso priėmė daugiau kaip 3 tūkstančius sprendimų kompensuoti smulkiojo ir vidutinio verslo atstovų sumokėtas paskolų ir lizingo palūkanas už daugiau kaip 40,6 mln. litų“, – teigia A. Zabotka.

Dalinis palūkanų kompensavimas įmonėms leidžia susigrąžinti iki 50 proc. sumokėtų palūkanų, bet ne daugiau kaip 5 proc. metinių palūkanų, už pirminį lizingo grąžinimo laikotarpį (iki 36 mėnesių), bet ne ilgiau kaip iki 2015 m. rugsėjo 30 dienos. Daliniu palūkanų kompensavimu negali pasinaudoti žemės ūkio ir transporto sektoriaus bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje smulkiojo ir vidutinio verslo įmonės sukuria beveik 50 proc. bendro vidaus produkto bei 75 proc. visų šalies darbo vietų. Norime paskatinti bendroves investuoti į gamybinės įrangos įsigijimą ar atnaujinimą, nes tokios investicijos įmonėms turėtų padėti pasiekti didesnes gamybos apimtis, padidinti darbo našumą bei pagerinti gaminamos produkcijos kokybę“, – pabrėžia A. Zabotka.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šalyje veikia 65 461 smulkiojo ir vidutinio verslo įmonės. Penktadalį jų (19,33 proc.) sudaro gamybos ir statybos bendrovės, kurių daugiausia veikia Vilniaus apskrityje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų