REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Turkijos Valstybės tarnautojų sąjungų susivienijimas (KESK) pirmadienį pranešė, kad birželio 4–5 dienomis rengia perspėjamąjį streiką, protestuodamas prieš susidorojimą su antivyriausybiniais protestais per keturias pastarąsias dienas.

Turkijos Valstybės tarnautojų sąjungų susivienijimas (KESK) pirmadienį pranešė, kad birželio 4–5 dienomis rengia perspėjamąjį streiką, protestuodamas prieš susidorojimą su antivyriausybiniais protestais per keturias pastarąsias dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valstybės teroras prieš masinius protestus visoje šalyje dar kartą parodė AKP vyriausybės priešiškumą demokratijai“, – sakoma 240 tūkst. narių ir 11 profsąjungų vienijančio kairiųjų susivienijimo KESK pareiškime.

REKLAMA

Turkijos policija pirmadienį Ankaroje prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas, naujienų agentūrai „Reuters“ sakė vienas liudininkas, šalyje ketvirtą dieną vykstant demonstracijoms prieš premjero Recepo Tayyipo Edogano (Redžepo Tajipo Erdohano) vyriausybę.

Ašarines dujas policija paleido miesto centrinėje Kizilajaus aikštėje, kai maždaug 1 tūkstantis demonstracijos dalyvių, daugiausia jaunimas, pajudėjo link jų, skanduodamas „Tayyipai atsistatydink!“

REKLAMA
REKLAMA

Turkijos premjeras R.T. Erdoganas pirmadienį atmetė tvirtinimus, esą prasidėjo turkiškas pavasaris, kai šalyje kilo maištingiausi per jo valdymo dešimtmetį protestai su susirėmimais Ankaroje tarp policijos ir demonstrantų.

Ministras pirmininkas ignoravo protestuotojus, kurie kaltina jį siekiu įvesti konservatyviojo islamo reformas pasaulietiškoje Turkijoje, ir pabrėžė esąs demokratiškai išrinktas.

„Ar buvo daugiapartinė sistema Arabų pavasario šalyse?“ – klausė jis per televiziją transliuotame komentare.

Kaimyninės Sirijos ministrai piktdžiugiškai kaltino Turkijos vyriausybę savo žmonių „terorizavimu“ ir kelias pastarąsias dienas Stambule ir kitur vykusius protestus vadino „tikruoju (Turkijos) pavasariu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demonstracijas plačiai nušvietė Sirijos valstybinė televizija, kuri skelbė nepaprastuosius naujienų reportažus, nurodydama, kad protestuotojai reikalauja Turkijos premjero R.T.Erdogano atsistatydinimo.

„Turite atsistatydinti, jeigu išties gerbiate demokratiją. Šis judėjimas Turkijoje yra tikrasis pavasaris“, – sakė vienas analitikas interviu Sirijos valstybinei televizijai „Ikhbariya“ ir kreipdamasis į R. T. Erdoganą.

Turkijos prezidentas Abdullah Gulas (Abdula Giulas) pirmadienį po kelias dienas trukusių audringų susirėmimų tarp policijos ir demonstrantų paragino laikytis rimties ir patikino, kad aktyvistų siunčiama žinia yra „priimta“.

REKLAMA

„Demokratija reiškia ne vien rinkimus“, – A.Gulo pasisakymą naujienų agentūra „Anadolu“ citavo ketvirtąją protestų prieš vyriausybę visoje šalyje dieną, kai per neramumus buvo sužeisti dešimtys žmonių.

„Žinia, pasiųsta su gerais ketinimais, priimta“, – pridūrė šalies vadovas.

Iš Stambulo dar pranešama apie pirmąją demonstracijų prieš valdžią auką. Dvidešimtmetis turkas žuvo, kai taksi įsirėžė į grupę demonstrantų vienoje Stambulo gatvių, pranešė pirmadienį Turkijos medikų asociacija TBB, nurodydama žuvusiojo pavardę 0 tai Mehmetas Ayvalitas (Mehmetas Aivalitas); dar keturi žmonės sužeisti.

REKLAMA

Turkiją apėmę protestai atpalaidavo susikaupusį nusivylimą

Demonstracijos, prasidėjusios kaip nedidelis judėjimas prieš vieną vietos projektą Stambule, greitai virto kanalu visuomenės pykčiui dėl islamiškas šaknis turinčios vyriausybės elgesio su savo piliečiais išlieti, o pastarieji neramumai gali aptemdyti pavyzdžiu musulmoniškam regionui tapusios Turkijos reputaciją.

Eiliniai piliečiai Ankaros gyvenamuosiuose rajonuose žvangino puodais ir keptuvėmis bei pūtė švilpukus, reikšdami nepasitenkinimą, o policija sostinės gatvėse ir Stambule vaikė demonstrantus ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oficialiai sekuliarios šalies gyventojai jaučiasi vis labiau nusivylę dėl jų laisvės suvaržymų vadovaujant Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) bei premjerui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui), kurį kai kurie protestuotojai kaltina esant „diktatoriumi“.

„Šis judėjimas yra didėjančio nusivylimo ir nepasitenkinimo sekuliariuose visuomenės sluoksniuose rezultatas, kuriam pastarąjį dešimtmetį negalėjo daryti įtakos politikai, – Karnegio fondo Europos skyriaus vizituojantis tyrėjas Sinanas Ulgenas (Sinanas Ilgenas) sakė naujienų agentūrai AFP. – Tai precedento neturintis, staigus ir neplanuotas visuomeninis judėjimas, kuris kilo nemanipuliuojant jokiai politinei partijai. Tai didelė staigmena.“

REKLAMA

Nors analitikai perspėja nelaikyti šių protestų „Turkijos pavasario" ženklais, šiurkštus vyriausybės atsakas išprovokavo įtūžį.

Policija leido ašarines dujas Ankaroje ir Stambule, vaikydama protestuotojus, taip pat sulaikė per 1 700 žmonių. Neramumai išplito jau 67 miestuose visoje šalyje.

Vienas įvykių Ankaroje liudininkų pasakojo, kad policija mušė demonstrantus guminėmis lazdomis, kai protestuotojai skandavo „Diktatoriau, atsistatydink!“ ir „Mes priešinsimės, kol nugalėsim!"

Daugeliui protestuotojų atrodo, kad vadovaujant R.T.Erdoganui, Turkijos visuomenė tapo labiau susipriešinusi nei kada nors anksčiau, o AKP vyriausybės oponentai sako esantys susirūpinę, kad šalis žengia į konservatyviojo islamo įsigalėjimą.

REKLAMA

Valdančioji partija, turinti didelę daugumą parlamente, pradėjo virtinę reformų, kurios supykdė daugelį piliečių, besiskundžiančių dėl autoritarinio valdymo ir konservatyviosios programos.

2004 metais AKP mėgino priimti prieštaringai vertinamą įstatymų pataisą, draudžiančią svetimavimą, tačiau buvo priversta atsisakyti šio žingsnio, kai sulaukė kritikos iš opozicijos partijų ir moterų teisių organizacijų.

Pernai R. T. Erdoganas išprovokavo pasipiktinimą, kai prilygino abortus žmogžudystėms. Sekuliariojo sparno atstovai taip pat širdo, kai parlamentas praeitais metais pradėjo ambicingą premjero pasiūlytą švietimo reformą, leidžiančią steigti dvasines mokyklas, siekiant užauginti, pasak R.T.Erdogano, „dievobaimingą kartą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Turkijos parlamentas taip pat priėmė teisės aktus, suvaržančius alkoholio prekybą ir reklamą. Tos priemonės bus griežčiausios per respublikos istoriją, jeigu prezidentas, buvęs AKP narys, pasirašys šį įstatymą.

Balandį Stambulo teismas nurodė iš naujo nagrinėti pasaulyje žinomo pianisto Fazilo Say (Fazilo Sajaus) bylą. Šis muzikantas buvo apkaltintas šventvagiškais pasisakymais ir pasiųstas 10 mėnesių už grotų dėl kelių savo pareiškimų socialiniuose tinkluose. 43 metų virtuozas tvirtina, kad byla jam buvo iškelta dėl AKP spaudimo.

REKLAMA

Kritikai kaltina R.T.Erdogano vyriausybę naudojantis teismais, kad nutildytų nepatenkintųjų balsus.

Turkija pirmauja pasaulyje pagal kalinamų žurnalistų skaičių ir šioje srityje lenkia netgi Kiniją bei Iraną, nurodo žmogaus teisių organizacijos.

Taip pat kalinami šimtai kariškių, akademikų ir teisininkų - daugiausia dėl kaltinimų rezgus sąmokslus prieš vyriausybę.

Judėjimas dėl Taksimo aikštės prasidėjo kaip ekologinis protestas dėl planų išpjauti apie 600 medžių, tačiau jis greitai peraugo į didelio masto demonstracijas, kurios, pasak užsienio reikalų ministro, kenkia Turkijos reputacijai pasaulyje.

REKLAMA

„Tai tapo judėjimu prieš vyriausybę, kuri vis labiau kaišioja nosį į mūsų privatų gyvenimą", – sakė vienas protestuotojas, vardu Hamdi (Hamdis).

R.T.Erdogano valdančioji AKP partija pirmąkart laimėjo rinkimus 2002 metais, sulaukusi palaikymo po daugelį metų dirbusių nestabilių koalicinių vyriausybių. Per rinkimus 2011 metais ši partija surinko 50 proc. balsų.

AKP gali pasigirti transformavusi šalies ekonomiką po niokojančios krizės 2001 metais, taip pat nustačiusi griežtą biudžeto drausmę bei užtikrinusi didesnį nei 8 proc. ūkio augimą 2010 ir 2011 metais.

REKLAMA
REKLAMA

R.T.Erdoganas taip pat siekė padidinti Turkijos diplomatinį autoritetą – dažnai aiškindamas, kad demokratija yra suderinama su musulmoniškomis vertybėmis, ypač šalyse, per kurias nuvilnijo Arabų pavasario sukilimai.

Tačiau daugelis analitikų sako, jog vyriausybės atsakas į pastaruosius protestus tapo smūgiu Ankaros tikslui tapti pavyzdine musulmoniška šalimi neramiame Artimųjų Rytų regione.

Užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davotohlu) socialiniame tinkle „Twitter“ perspėjo: „Tęsti šiuos protestus ... nebus jokios naudos, tik bus pakenkta mūsų šalies, kuria žavimasi tiek regione, tiek pasaulyje, reputacijai."

Buvusi Turkijos sąjungininkė Sirija nepraleido progos pašiepti R. T. Erdogano, kuris seniai ragino prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą įsiklausyti į žmonių reikalavimus. Dabar Damaskas kaltina Turkijos lyderį „terorizuojant“ savus žmones.

„Turkijos padėtis nėra tokia, kad ji galėtų pamokslauti apie demokratiją, nes vien pergalė rinkimuose nėra demokratijos kokybės požymis“, – sakė Stambule veikiančio privataus Bilgio universiteto profesorius Ilteras Turanas.

„Ponas Erdoganas nepriima jokių jo, daugumos lyderio, valdžios apribojimų", – pažymėjo I.Turanas.

REKLAMA

Dar vienu vyriausybės spaudimo ženklu laikomas faktas, kad Turkijos žiniasklaida vengė informuoti apie vykstančius protestus.

Šalyje įsiplieskus susirėmimams, kai kurie populiarūs televizijos kanalai atsisakė pakeisti savo kasdienes programas ir transliavo dokumentinius filmus apie pingvinus arba kulinarijos šou, užuot išsamiai nušvietę didelio masto protestus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų