REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrą kartą didžiausios žemės kalno istorijoje, į Džomolungmą (Everestą) užkopė žmogus, amputuotomis rankomis.

Antrą kartą didžiausios žemės kalno istorijoje, į Džomolungmą (Everestą) užkopė žmogus, amputuotomis rankomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 27 dieną į 8848 metrų dydžio kalną užkopė Nepale gimęs kanadiečių alpinistas Sudarshan Gautam, kurio abi rankos - amputuotos!

REKLAMA

Sudarshan savo rankų neteko, kai jam buvo 14 metų, tuomet jis dar gyveno Nepale, leisdamas į orą aitvarą. Šis susipainiojo aukšto įtampos laiduose ir vaikinas patyrė stiprius rankų apdegimus.

Kai S.Gautam prabudo ligoninėje, sužinojo, kad neteko rankų. Tačiau pažadėjo sau, kad jos nebus kliūtis, laipiojant po kalnus. "Kai netekau rankų, panorau kažką gero padaryti žmonėms, šaliai ir pagalvojau - noriu užkopti į Everestą. Ir aš tai padarysiu", - grįžęs po ekspedicijos, jau Kanados mieste Vankuveryje pasakojo S.Gautam.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių jis pradėjo kopti į sąlyginiai nedidelius Himalajų kalnus - iki 6000 metrų aukščio. Ir tik po to nusprendė pasiekti planetos stogą - Džomolungmą.

Alpinisto draugai ir komandos nariai teigė, kad amputuotos rankos kopiant į Everestą Sudarshan įtakos neturėjo: šiam reikėjo tik valios, geros fizinės formos, tvirto kūmo ir draugų pagalbos.

Ekspedicija prasidėjo, kai 2007 metais tėvyne palikęs Kalgaryje gyvenantis Kanados nepalietis iš rėmėjų gavo kelias dešimtis tūkstančių dolerių.

Kopimą į Everestą S.Gautam pradėjo 2013 metų gegužės 1 dieną. Tiesa, pirmasis bandymas nepavyko, nes jis su komanda pateko į nesibaigiančią eilę alpinistų, kurie taip pat kopė tuo pačiu maršrutu. Todėl jie buvo priversti nusileisti į bazinę stovyklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Sunkiausia, kai grįžau iki bazinės Everesto stovyklos, - prisipažino ekstremalas. - Daugelis žmonių skeptiškai vertino mano idėją. Puikia pamenu tuos žmones. Bet sau pasakiau - "Nepasiduosiu. Privalau eiti į priekį".

Ir po 19 dienų valingas vyras pasiekė aukščiausios planetos kalno viršūnę!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų