REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Čekijos sostinėje Prahoje pirmadienį buvo paskelbtas potvynių pavojus, uždarytos kai kurios verslo įmonės, sutriko susisiekimas. Smarkios liūtys Vidurio Europoje nusinešė bent šešių žmonių gyvybę, taip pat privertė evakuoti tūkstančius gyventojų.

Čekijos sostinėje Prahoje pirmadienį buvo paskelbtas potvynių pavojus, uždarytos kai kurios verslo įmonės, sutriko susisiekimas. Smarkios liūtys Vidurio Europoje nusinešė bent šešių žmonių gyvybę, taip pat privertė evakuoti tūkstančius gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čekijos gelbėtojai ieško keturių kitų žmonių, veikiausiai žuvusių per potvynį, dėl kurio dešimtys tūkstančių gyventojų liko be elektros šioje šalyje, taip pat Austrijoje ir Vokietijoje.

REKLAMA

Šios liūtys atgaivino baugius prisiminimus apie niokojančius potvynius, kurie Centrinėje Europoje nusinešė dešimtis žmonių gyvybių 2002-aisiais.

Čekijos vyriausybė sekmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį ir pasiuntė į pagalbą gelbėtojams 2 tūkst. karių. Šalyje iš viso žuvo bent penki žmonės, keli dingo, o dar per 6 tūkst. buvo evakuoti iš savo namų, nurodė pareigūnai.

„Užregistravome penkis žmones, žuvusius dėl potvynių. Taip pat ieškome dar keturių žmonių, kurie, kaip manoma, žuvo dėl potvynių“, – policijos atstovė Pavla Kopecka sakė naujienų agentūrai AFP, pridūrusi, kad dingę žmonės iškrito plaukiodami baidarėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Du žmonės žuvo sugriuvus jų vasarnamiui į pietus nuo Prahos, o trys kiti nuskendo ištvinusiose upėse arba kanaluose įvairiose šalies vietose.

Čekijos sostinę pirmadienį apsėmė vanduo. Vltavos upei ištvinus ir užliejus dalį senamiesčio, buvo uždarytos metropoliteno stotys ir mokyklos.

„Tokiu metu supranti, ką gali padaryti gamta, kokie esame bejėgiai, kad ir kokių turėtume technologijų“, – sakė Prahoje gyvenanti pensininkė Helena Holubova, stebėdama kylantį vandenį nuo tilto per Vltavą Prahos centre. Prognozuojama, kad upė aukščiausią lygį sostinėje pasieks vėliausiai pirmadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Dabar užsidarėme; išnešėme įrangą į lauką, o viduje vandens gylis siekia 30–40 centimetrų", – AFP sakė vieno netoli upės esančio Prahos restorano darbuotoja Nikol Voborilova.

Tūkstančiai namų ūkių liko be elektros, o išvirtę medžiai sutrikdė traukinių eismą vakariniuose regionuose.

Prognozuojama, kad smarkios toliau skalbs Čekija iki pirmadienio popietės, tačiau vėliau susilpnės.

Potvynių taip pat kilo kaimyninėje Vokietijoje ir Austrijoje, kur žuvo mažiausiai vienas žmogus.

Dar dviejų žmonių buvo pasigesta, o šimtai buvo evakuoti, kai žemės nuošliaužos sukėlė pavojų jų namams – daugiausia Austrijos vakarinio Zalcburgo miesto, besiribojančio su Vokietija, apylinkėse ir šalies šiaurėje.

REKLAMA

Austrijos pareigūnai perspėjo, kad vandens lygis Dunojaus ir Ino upėse gali pakilti aukščiau užfiksuoto 2002-aisiais, kai šalis paskutinį kartą nukentėjo nuo didelių potvynių padariusių žalos, įvertintos 7,5 mlrd. eurų (25,9 mlrd. litų).

Prisiminimai apie 2002-uosius taip pat įbaugino gyventojus netoliese esančiame Vokietijos mieste Pasau.

„Daug žmonių, kuriems jau teko grumtis su dideliais potvyniais 2002 metais, atsisako palikti savo namus", – Pasau meras Jurgenas Duppenas sakė Vokietijos televizijai N24.

Budapeštas ir Bratislava taip pat baiminasi, kad pirmadienį gali smarkiai pakilti vandens lygis Dunojuje.

REKLAMA

Vokietijoje Dunojaus, Ino ir Ilco upėse vandens lygis jau pakilo aukščiau negu jos buvo patvinusios per ankstesnius rekordinius potvynius 1954 ir 2002 metais.

„Esame sukrėsti. Turėjome palikti namą akimirksniu“, – viena moteris, gyvenanti Vokietijos rytiniame Dresdeno mieste, sakė televizijai NTV.

Ji kartu su savo kūdikiu naktį praleido viename bendruomenės centre, kaip ir tūkstančiai kitų evakuotųjų rytinėje Saksonijos žemėje.

Nuo sekmadienio pranešama apie dvi potvynių aukas Vokietijoje. Vanduo dar labiau pakilo pirmadienį pietiniuose ir rytiniuose regionuose, priversdamas tūkstančius žmonių palikti savo namus.

Armija buvo iškviesta į pagalbą gelbėtojų pastangoms, kurias trikdo elektros tinklų gedimai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų